Polyvinylchlorid: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Kelovy (diskusia | príspevky)
vulgarizmy
Rudko (diskusia | príspevky)
aktualizácia
Riadok 1: Riadok 1:
[[Súbor:Polyvinylchloride-repeat-2D-flat.png|thumb|PVC - struktúra]]
[[Súbor:Polyvinylchloride-repeat-2D-flat.png|thumb|Štruktúra PVC]]
'''Polyvinylchlorid''', skrátene '''PVC''' je umelo vyrobený plastický [[polymér]] so širokým použitím. Vyše 50 % vyrobeného polyvinylchloridu sa používa v [[stavebníctvo|stavebníctve]] (okná, kanalizácia, podhľady), kde nahrádza tradičné [[stavebný materiál|stavebné materiály]], ako je [[drevo]], [[betón]] alebo [[keramika|keramiku]]. Ďalej sa používa pre výrobu obalov, káblov, infúznych setov, hračiek, automobilov aj.
'''Polyvinylchlorid''', skrátene '''PVC''' je umelo vyrobený plastický [[polymér]] so širokou škálou použitia. Vyše 50 % vyrobeného polyvinylchloridu sa používa v [[stavebníctvo|stavebníctve]] (okná, kanalizácia, podhľady), kde nahrádza tradičné [[stavebný materiál|stavebné materiály]], ako [[drevo]], [[betón]] alebo [[keramika]]. Ďalej sa používa na výrobu obalov, káblov, infúznych setov, hračiek, automobilov a pod.


== Zloženie ==
== Zloženie ==

[[Súbor:Vinyl Einmalhandschuhe.JPG|thumb|Rukavice z mäkčeného PVC]]
Polyvinylchlorid je polymér, ktorý sa skladá zo zreťazených jednotiek [[monomér]]u [[vinylchlorid]]u ([[chloroetylén]]u), ktorý
Polyvinylchlorid sa skladá zo zreťazených jednotiek [[monomér]]u [[vinylchlorid]]u ([[chloroetylén]]u):

u robotníkov vyrábajúcich PVC spôsobuje špecifický typ rakoviny [[pečeň|pečene]] - ([[angiosarkom]]):
<ref>[[Miroslav Šuta]]: [http://suta.blog.respekt.cz/c/2593/Rakovina-z-vyroby-PVC-Prisne-tajne.html Rakovina z výroby PVC? Přísně tajné!], respekt.cz, 23. apríla 2007</ref>
: ''n'' CH<sub>2</sub>=CH−Cl → (− CH<sub>2</sub>−CHCl −)<sub>''n''</sub>
: ''n'' CH<sub>2</sub>=CH−Cl → (− CH<sub>2</sub>−CHCl −)<sub>''n''</sub>


Výsledný polymér má vysokú tvrdosť, preto sa zmäkčuje pridávaním tzv. [[plastifikátor]]ov,, ktoré dodávajú PVC pružnosť a ohybnosť. Okolo 90% zmäkčovadiel v PVC tvoria [[ftaláty]] (estery kyseliny ftalovej). Najpoužívanejšie sú di-2-ethylhexylftalát ([[DEHP]]), diisodecyl ftalát ([[DIDP]]) a diisononyl ftalát ([[DINP]]).
Výsledný polymér má vysokú tvrdosť, preto sa zmäkčuje pridávaním tzv. [[plastifikátor]]ov, ktoré dodávajú PVC pružnosť a ohybnosť. Okolo 90 % zmäkčovadiel v PVC tvoria [[ftaláty]] (estery kyseliny ftalovej). Najpoužívanejšie sú di-2-ethylhexylftalát ([[DEHP]]), diisodecyl ftalát ([[DIDP]]) a diisononyl ftalát ([[DINP]]).

==Zdravotné výhrady==
Robotníkom vyrábajúcim PVC môžu niektoré monoméry spôsobiť špecifický typ rakoviny [[pečeň|pečene]], tzv. angiosarkóm.<ref>[[Miroslav Šuta]]: [http://suta.blog.respekt.cz/c/2593/Rakovina-z-vyroby-PVC-Prisne-tajne.html Rakovina z výroby PVC? Přísně tajné!], respekt.cz, 23. apríla 2007</ref>


== Referencie ==
== Referencie ==
Riadok 15: Riadok 17:


== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==
* [http://www.ejnet.org/plastics/pvc/ Polyvinyl Chloride - General Info] "''PVC – Toxic Plastic''" {{eng icon}}
* [http://www.ejnet.org/plastics/pvc/ Polyvinyl Chloride - General Info] {{eng icon}}


{{plasty}}
{{plasty}}

Verzia z 16:51, 28. december 2013

Štruktúra PVC

Polyvinylchlorid, skrátene PVC je umelo vyrobený plastický polymér so širokou škálou použitia. Vyše 50 % vyrobeného polyvinylchloridu sa používa v stavebníctve (okná, kanalizácia, podhľady), kde nahrádza tradičné stavebné materiály, ako drevo, betón alebo keramika. Ďalej sa používa na výrobu obalov, káblov, infúznych setov, hračiek, automobilov a pod.

Zloženie

Polyvinylchlorid sa skladá zo zreťazených jednotiek monoméru vinylchloridu (chloroetylénu):

n CH2=CH−Cl → (− CH2−CHCl −)n

Výsledný polymér má vysokú tvrdosť, preto sa zmäkčuje pridávaním tzv. plastifikátorov, ktoré dodávajú PVC pružnosť a ohybnosť. Okolo 90 % zmäkčovadiel v PVC tvoria ftaláty (estery kyseliny ftalovej). Najpoužívanejšie sú di-2-ethylhexylftalát (DEHP), diisodecyl ftalát (DIDP) a diisononyl ftalát (DINP).

Zdravotné výhrady

Robotníkom vyrábajúcim PVC môžu niektoré monoméry spôsobiť špecifický typ rakoviny pečene, tzv. angiosarkóm.[1]

Referencie

  1. Miroslav Šuta: Rakovina z výroby PVC? Přísně tajné!, respekt.cz, 23. apríla 2007

Externé odkazy