Charizmatické hnutie: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
preklepy
Bez shrnutí editace
Značka: odstránenie referencie
Riadok 1: Riadok 1:
'''Charizmatické hnutie''' alebo '''Hnutie charizmatickej obnovy''' je prúd v rámci kresťanských cirkví stredného prúdu (katolicizmu, protestantizmu), ktorý sa vyvinul v 50. a 60. rokoch 20. storočia pod vplyvom [[letničné hnutie|letničného hnutia]].
'''Charizmatické hnutie''' alebo '''Hnutie charizmatickej obnovy''' je prúd v rámci kresťanských cirkví stredného prúdu (katolicizmu, protestantizmu), ktorý sa vyvinul v 50. a 60. rokoch 20. storočia pod vplyvom [[letničné hnutie|letničného hnutia]].


Do pojmu charizmatické (alebo aj letnično-charizmatické, pentekostálne hnutie, Hnutie obnovy v Duchu Svätom) hnutie možno zahrnúť všetkých kresťanov, ktorí veria, že prejavy pôsobenia Ducha Svätého (dary Ducha Svätého - tzv. ''charizmy'') jasne definované a popísané v Novom Zákone (ako napr. prorokovanie, uzdravovanie, hovorenie jazykmi - glosáliá, atď. nie sú určené len pre prvotných kresťanov v prvých storočiach kresťanstva, sú prístupné aj dnešným kresťanom. Toto presvedčenie vychádza z toho, že Boh sa nemení, a jeho Slovo je takisto nemenné a večné, Duch Svätý sa preto aj dnes dokáže osobne dotknúť života človeka a umožniť mu zakúsiť Božiu lásku, moc a pozitívne zmeniť jeho život. Kresťanské spoločenstvá, ktoré patria k hnutiu modernej kresťanskej reformácie (letnično – charizmatickému hnutiu), sa snažia o obnovu kresťanstva prostredníctvom návratu k Písmu a k jednoduchosti praktického kresťanského života, spočívajúceho v osobnom vzťahu s Bohom a v nasledovaní odkazu Ježiša Krista. Snažia sa uspokojiť ľudí pri hľadaní zmyslu života a ozajstných kresťanských hodnôt. Cirkev je chápaná ako miesto, kde ľudia spoločne hľadajú Boha, navzájom si pomáhajú a povzbudzujú sa. Veria, že Boh aj dnes aktívne mení ľudské životy k lepšiemu, vyslobodzuje nás zo zajatia hriechu a závislostí a učí nás, ako žiť radostný a úspešný život.
Do pojmu charizmatické hnutie možno zahrnúť všetkých kresťanov, ktorí si myslia, že prejavy pôsobenia Ducha Svätého (dary Ducha Svätého - tzv. ''charizmy'') určené v Novom Zákone iba pre konkrétnych kresťanov žijúcich v minulosti, ako napr. prorokovanie, uzdravovanie a [[glosolália]], sú prístupné aj dnešným kresťanom. Vedúci v hnutí psychickou manipuláciou sugerujú členom spoločenstva ideu, že by mali intenzívne čítať bibliu a potom sa v nich môže prejaviť hovorenie nerozpoznateľnými jazykmi, zázračné uzdravovanie chorých a predpovedanie budúcnosti. Amatérsky výklad biblie spôsobuje subjektívne riadenie života členov spoločenstva pod rúžkom božieho vedenia z biblie ovplyvnené nemennými pravidlami spoločenstva so znakmi sekty podľa niektorých názorov odborníkov na náboženské spoločenstvá.<ref>http://www.sekty.sk/sk/articles/print/1146</ref>



Hlavnými náboženskými spoločenstvami patriacich pod charizmatické hnutia patria [[Modrý Kríž]].


== Referencie ==
== Referencie ==

Verzia z 18:14, 20. február 2014

Charizmatické hnutie alebo Hnutie charizmatickej obnovy je prúd v rámci kresťanských cirkví stredného prúdu (katolicizmu, protestantizmu), ktorý sa vyvinul v 50. a 60. rokoch 20. storočia pod vplyvom letničného hnutia.

Do pojmu charizmatické (alebo aj letnično-charizmatické, pentekostálne hnutie, Hnutie obnovy v Duchu Svätom) hnutie možno zahrnúť všetkých kresťanov, ktorí veria, že prejavy pôsobenia Ducha Svätého (dary Ducha Svätého - tzv. charizmy) jasne definované a popísané v Novom Zákone (ako napr. prorokovanie, uzdravovanie, hovorenie jazykmi - glosáliá, atď. nie sú určené len pre prvotných kresťanov v prvých storočiach kresťanstva, sú prístupné aj dnešným kresťanom. Toto presvedčenie vychádza z toho, že Boh sa nemení, a jeho Slovo je takisto nemenné a večné, Duch Svätý sa preto aj dnes dokáže osobne dotknúť života človeka a umožniť mu zakúsiť Božiu lásku, moc a pozitívne zmeniť jeho život. Kresťanské spoločenstvá, ktoré patria k hnutiu modernej kresťanskej reformácie (letnično – charizmatickému hnutiu), sa snažia o obnovu kresťanstva prostredníctvom návratu k Písmu a k jednoduchosti praktického kresťanského života, spočívajúceho v osobnom vzťahu s Bohom a v nasledovaní odkazu Ježiša Krista. Snažia sa uspokojiť ľudí pri hľadaní zmyslu života a ozajstných kresťanských hodnôt. Cirkev je chápaná ako miesto, kde ľudia spoločne hľadajú Boha, navzájom si pomáhajú a povzbudzujú sa. Veria, že Boh aj dnes aktívne mení ľudské životy k lepšiemu, vyslobodzuje nás zo zajatia hriechu a závislostí a učí nás, ako žiť radostný a úspešný život.


Referencie