Iné Kafe: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d doplnenie
d doplneny odkaz pre mario prazenec
Riadok 10: Riadok 10:
| Webstránka = [http://www.inekafe.sk/ www.inekafe.sk]
| Webstránka = [http://www.inekafe.sk/ www.inekafe.sk]
| Členovia skupiny = [[Vratko Rohoň]]<br />[[Jozef Praženec]]<br />[[Roman Hulín]]
| Členovia skupiny = [[Vratko Rohoň]]<br />[[Jozef Praženec]]<br />[[Roman Hulín]]
| Bývalí členovia = Noro Komada<br>Majo Chromý<br>Marek Cibula<br />Mario Praženec (Wayo)<br>Tibor Prikler<br>Dano Mathia<br>[[Ján Rozbora]]<br /> [[Peter Fóra]]
| Bývalí členovia = Noro Komada<br>Majo Chromý<br>Marek Cibula<br />[[Wayo|Mario Praženec (Wayo)]]<br>Tibor Prikler<br>Dano Mathia<br>[[Ján Rozbora]]<br /> [[Peter Fóra]]
}}
}}


Riadok 65: Riadok 65:
* Dano Mathia – bicie 2000 – 2003
* Dano Mathia – bicie 2000 – 2003
* [[Jano Rozbora]] – [[bicie]], 2003 – 2006 (okrem Sitácia & Vitaj tour)
* [[Jano Rozbora]] – [[bicie]], 2003 – 2006 (okrem Sitácia & Vitaj tour)
* Mario Praženec (Wayo) – [[basgitara]] 1995 – 2000, [[basgitara]] 2005 (S&V Tour), 2008 – 2011
* [[Wayo|Mario Praženec (Wayo)]] – [[basgitara]] 1995 – 2000, [[basgitara]] 2005 (S&V Tour), 2008 – 2011
* [[Peter Fóra]] (Forus) – [[basgitara]], vokály 2000 – 2014 (okrem Situácia & Vitaj tour)
* [[Peter Fóra]] (Forus) – [[basgitara]], vokály 2000 – 2014 (okrem Situácia & Vitaj tour)



Verzia z 10:45, 22. marec 2014

Inekafe
Základné informácie
Iné názvy: Inekafe, Iné Kaфe
Pôvod Bratislava, Slovensko
Žáner(-re) Punk rock, Pop punk
Pôsobenie 1995 – 2006, 2010 – súčasnosť
Vydavateľstvá Forza music, Universal Music, Shotgun Records
Webstránka www.inekafe.sk
Členovia skupiny
Vratko Rohoň
Jozef Praženec
Roman Hulín
Bývalí členovia
Noro Komada
Majo Chromý
Marek Cibula
Mario Praženec (Wayo)
Tibor Prikler
Dano Mathia
Ján Rozbora
Peter Fóra

Iné Kafe alebo Inekafe či Ine Kaфe je slovenská pop punková hudobná skupina založená v roku 1995.

Najväčší úspech dosiahla skupina roku 2000 – 2003 albumami Čumil, Je tu niekto?, Príbeh či Bez udania dôvodu. Predaj albumov tejto skupiny presiahol 100 tisíc kusov. Aj keď roku 2006 sa skupina rozpadla, pretože frontman a spevák Vratko Rohoň sa rozhodol pre letectvo, venovala svojím fanúšikom ešte 2 rozlúčkové koncerty a to 22. augusta 2008 v Mlynskej Doline v Bratislave a 31. januára 2009 v Prahe, odkiaľ pochádza zároveň jediné živé DVD z koncertu.

Napriek rozpadu bola skupina stále veľmi populárna a dňa 11. januára 2010 vyhlásila comeback. V apríli skupina vydala Best-ofku z vlastnej tvorby. Počas februára 2012 Iné Kafe poriadali INEKAFE - PRÁVO NA ŠŤASTIE TOUR 2012 s trinástimi koncertmi v Čechách, na Morave a na Slovensku, z toho dva v Bratislave.[1]

História

Začiatky

Skupinu zakladajú koncom roku 1995 bývalí členovia skupiny Shotgun a obaja zároveň gitaristi: Vratko Rohoň a Majo Chromý. Svojim názvom sa chcú odlíšiť od ostatných skupín, tak si dávajú názov Iné Kafe (písaný pôvodne celý v azbuke). V pôvodnej zostave hrajú okrem nich Richard Barger ako basgitarista a Noro Komada ako bubeník. Začiatkom roku 1996 Barger odchádza, a zvyšok skupiny zisťuje, že Komada berie drogy, čo je v Iné Kafe neprípustné, preto po niekoľkych zbytočných upozorneniach dostáva padáka. Niekedy v marci do skupiny prichádzajú bratia Praženci (Wayo – basa, Dodo – bicie) zo skupiny Grg a Prd. V tejto zostave sa začínajú prvé koncerty, a zároveň sa v nej nahráva prvé demo skupiny Kachny v Trenčíne. Ale v septembri je Majo Chromý prijatý na VŠVÚ v Prahe a tak skupinu opúšťa. Postu speváka sa dočasne zhostí Vratko, ale v decembri sa na tento post prijíma Marek "Cibi" Cibula. Táto zostava nahráva roku 1997 demo Situácia. Skupina začína roku 1998 práce na debutovom albume, ktorý Vratko vydáva cez vlastné vydavateľstvo Shotgun Records. To sa napokon stáva skutočnosťou v októbri, keď vychádza debutový album Vitaj!. Tesne pred tým je do rádií nasadený hit 090X. Album je krstený v Aligátore.

Cesta na vrchol

Skupina natáča klip k svojmu debutovému singlu. Začiatkom roku 1999 sa začína turné Vitaj! Tour. Počas nej je na post druhého gitaristu prijatý Tomáš "Yxo" Dohňanský zo skupiny Hex, ale ten pre svoju vlastnú skupinu prenecháva po čase tento post voľný. Náhradníkom sa stáva Peter "Fiski" Kudola, ktorý je zasa vyhodený pre nezodpovednosť. V máji zo skupiny odchádza Marek, údajne preto, že sa mu nechce koncertovať, on tvrdí, že mal konflikty v skupine. Vratko Rohoň sa týmto definitívne stáva spevákom skupiny a nahrávajú skladbu Svätý Pokoj. Tá sa objavuje ako debutový singel druhého radového albumu Čumil. Z tohto albumu sa predá okolo 17 000 nosičov. Skupina sa čoraz častejšie objavuje v televízii. Tento náhly príchod slávy a peňazí vedie začiatkom roku 2000 k vytvoreniu dvoch táborov v skupine: Vratko na jednej strane, Dodo a Wayo na druhej strane, čo vedie k odchodu Doda a Waya a k rozpadu skupiny. Tí spolu s bývalým spevákom Cibim a koncertným gitaristom z konca roku 1999 Robom zakladajú skupinu Plus Mínus, ktorá je v začiatkoch braná ako kópia Iné Kafe.

Vrchol

Zostavu v marci dopĺňa Peter "Forus" Fóra (basgitara), Tibor Prikler (gitara, zároveň profesionálny kaderník) a Dano Mathia. Táto zostava odohráva koncertnú šnúru k albumu Čumil a v tejto zostave vydávajú singel Kto Na To Príde?, ktorý je nasledovaný v septembri tretím albumom Je tu niekto?. Ten sa s predajnosťou 30 000 nosičov stáva doposiaľ najúspešnejším titulom v histórii kapely. V roku 2001 sa začínajú práce na knihe Úspešne Zapojení, ktorá sumarizuje vývoj skupiny vo forme rozhovorov s vtedajšími členmi. Zároveň sa začínajú práce na štvrtom albume Príbeh. Ten v septembri roku 2001 vychádza a stáva sa najmäkším dielom, ktoré skupina nahrala. Vyzerá to, že skupina sa stane veľmi vplyvnou pre mainstream, keď sa náhle roku 2002 sťahuje do úzadia. Medzičasom skupinu opúšťa Tibor.

Návrat ku koreňom

Skupina sa rozhodla vystúpiť z kolotoča populárnej hudby. Vratko sa pomeruje s Cibim, Wayom a Dodom. Na znak zmierenia a zároveň na prosbu skalných fanúšikov, vychádza v roku 2002 re-edícia demonahrávok skupiny Situácia & Kachny. Začiatkom roka 2003 má skupina prichystaný materiál na nový album, ale Dano Mathia sa rozhodne ísť hrať na Mallorku. Nahrádza ho bubeník skupiny Vanilla Club Ján Rozbora. Album vychádza pod názvom Bez udania dôvodu a je pokrstený netradičným spôsobom – prejdený kolesom Volgy (kapelové auto). Zároveň sa v tomto období po prvýkrát používa názov Inekafe namiesto Iné Kafe. Dôvod, prečo piaty album vyšiel až v roku 2003, zatiaľ čo štvrtý v roku 2001 vysvetľuje skupina tým, že sa vydávaním albumu rok čo rok vyčerpávala a tým aj mäkla jej hudba. Po vydaní Príbehu sa ocitla na konci svojich síl a mohla ich pozbierať len tým, že sa stiahne z mainstreamu a dá si od albumov pauzu. Roku 2005 je usporiadané špeciálne Situácia a Vitaj! Tour, odohrané v zostave, ktorá tieto albumy nahrala (Cibi, Vratko, Dodo, Wayo). Pozostáva len zo 6 koncertov (po 2 na Slovensku, Morave a v Čechách), koncertný program je zložený výlučne z pesničiek vydaných na týchto albumoch. Skupina však oficiálne stále funguje v zostave Vratko-Forus-Rozbora. V tomto roku sa zároveň začína vravieť o výberovke.

2006 – 2009

Začiatkom roku 2006 sa hlavný protagonista Inekafe, spevák a gitarista rozhodol pre letectvo, čo bolo nemožné spojiť s aktivitou hudobníka. Možnosť nahradiť ho iným členom zasa neprichádzala do úvahy (napriek tomu, že to pôvodne svojim spoluhráčom ponúkol) a preto je 17. februára vyhlásené ukončenie činnosti skupiny. Skupina zároveň na svojom webe vyzývala fanúšikov, aby jej neposielali maily a prípadnom obnovení, hoci len pre jediný koncert. No napokon však vôľa fanúšikov skupinu presvedčila, aby 22. mája 2008 odohrala zadarmo a exkluzívne bonusový koncert nazvaný "Len tak.." v zostave, ktorá sa na pódiu síce nikdy neobjavila, zato však bola zložená z tých 4 postáv, ktoré v Iné Kafe dovtedy vydržali najdlhšie (Vratko, Forus, Dodo a Wayo, ktorý hral pre zmenu na gitare). Ten sa odohráva v Bratislave v Mlynskej doline. Koncertu sa zúčastní množstvo fanúšikov z celého Česko-Slovenska. Táto akcia má priamy súvis s usporiadaním ešte ďalšieho koncertu v Prahe, tentoraz definitívne pomenovaného ako posledný a rozlúčkový. Koncert je ešte pred termínom vypredaný a presunutý zo športovej haly Folimanka do väčšej Incheba arény. Záznam z tohto koncertu vychádza v apríli na DVD s názvom Live In Praha, kde sú okrem tohto koncertu aj všetky videoklipy skupiny a ďalšie bonusy.

Comeback a po ňom

2010

Po tomto termíne sa nepredpokladala ďalšia činnosť kapely, no po nátlaku zo strany fanúšikov sa dňa 11.1.2010 Inekafe vracia na hudobnú scénu oficiálnym ohlásením comebacku a definovaním spôsobu občasného vystupovania. Comebackovým singlom je skladba "Deja vu". Na jar vychádza dvoj CD Best of kapely "Najlepších 15 rockov", kde jedno CD je sumár všetkých hitov a druhé je unplugged prerábkami vybraných skladieb. K nemu vydáva dva videoklipy, jeden k rovnomennému singlu a druhý ku skladbe "Pomôžte mi so mnou". V lete 2010 kapela odohráva 3 letné festivaly (Praha, Nové Mesto nad Váhom a Prešov) a na sklonku roka sa uchyľuje do štúdia, kde pripravuje materiál na svoj nový album po ôsmich rokoch.

2011

Na január 2011 Inekafe ohlasuje jediný klubový koncert v Bratislave, ktorý je však vypredaný za 3 a pol hodiny, a tak z jedného koncertu vzniká januárové mesačné CS turné po piatich mestách, t.j. celkovo 15 koncertov, z toho 5 v Bratislave. Kapela odmieta možnosť presunúť koncerty do športových hál, nakoľko sa nechce vzdať myšlienky klubovej show a atmosféry. Nový radový album kapela ohlasuje na jeseň 2011. V marci gtarista Hulo strieda Waya a skupina sa zúčastňuje na letných festivaloch na Slovensku i v Čechách. 21. novembra kapela vydáva dlhoočakávaný album "Právo na šťastie"[2] Album dosiahol Zlatú platňu už prvý mesiac predaja.[3], ktorý o tri dni neskôr v lietadle Boeing 737 nad Vysokými Tatrami krstí Marek Rakovický (člen kapely Lavagance). Letu z Bratislavy nad Tatry a späť, ktorý pilotoval Vratko sa zúčastnilo 72 fanúšikov a 72 novinárov.[4]

2012

Svoju koncertnú sezónu odštartovalo Iné Kafe v Pražskom Paláci Akropolis 2. februára. Po tomto koncerte nasledovala ďalších 13, z ktorých bola väčšina vypredaná.[1] Počas INEKAFE - PRÁVO NA ŠŤASTIE TOUR 2012 navštívili postupne Prahu (2.2.), Plzeň (3.2.), Pardubice (4.2.), Ostravu (9.2.), Zlín (10.2.), Brno (11.2.), Žilinu (17.2.), Trenčín (18.2.), Banskú Bystricu (23.2., so slovenským krstom a odovzdaním Zlatej platne pre "Právo na šťastie"), Košice (24.2.), Prešov (25.2.). Turné kapela ukončila dvoma koncertmi v Bratislave (28.2. a 29.2.)[1] Ďalej nasledujú letné festivaly a dva klubové koncerty (jediné v lete 2012), ktoré sa kapela rozhodla odohrať v moravskom Velkom Měziříčí a juhočeskom Písku, kam sa vracajú po niekoľkých rokoch. Kapela tiež rozbieha projekt AIRINEKAFE (zalietaj si s Vratkom Rohoňom), počas ktorého Vratko povozí 100 ľudí z 20. letísk v Česku a Slovensku.

2013

Začiatkom roka kapela zverejňuje potvrdené koncerty pre tento rok. Sú medzi nimi mestá, kde sa roky nehralo, letné festivaly v CS, ale aj kluby a festivaly v Poľsku. Management kapely preberá Marko Rybka, dlhoročný kamarát kapely.

2014

Začiatkom roka 2014 odchádza zo skupiny pre osobné nezhody basgitarista Peter Fóra (Forus), basgitaru preberá Hulo (Roman Hulin).

Členovia

Bývalí členovia

  • Majo Chromý – gitara, spev 1995 – 1996.
  • Marek Cibi Cibula – spev 1996 – 1999, Situácia a Vitaj! Tour 2005
  • Noro Komada – bicie 1995
  • Tibor Prikler – gitara 2000 – 2002
  • Dano Mathia – bicie 2000 – 2003
  • Jano Rozborabicie, 2003 – 2006 (okrem Sitácia & Vitaj tour)
  • Mario Praženec (Wayo) – basgitara 1995 – 2000, basgitara 2005 (S&V Tour), 2008 – 2011
  • Peter Fóra (Forus) – basgitara, vokály 2000 – 2014 (okrem Situácia & Vitaj tour)

Hosťujúci členovia

  • Richard Barger – basa 1995
  • Tomáš YXO Dohňanský – gitara 1998
  • Peter FISKY Kudola – gitara 1999 Vitaj tour
  • Robo Bop The Pop – gitara 1999 (bez Cibiho členstva)
  • Mára Fára – gitara
  • Matej Turcer – gitara (From our Hands)

Diskografia

Ak nie je uvedené inak, album (resp. časť diskografie) vydalo vydavateľstvo Forza. V septembri 2011 kapela prešla na Universal Music.[4]

Štúdiové albumy

Demonahrávky, kompilácie a DVD

Single a videoklipy

Videoklipy sú vyznačené hviezdičkou

  1. 090x (1998, z albumu Vitaj!, 1998, Shotgun)*
  2. Závisť (1998, z albumu Vitaj!, 1998, Shotgun)
  3. Veľkou palicou (1999, z albumu Vitaj!, 1998, Shotgun)
  4. Svätý pokoj (1999, z albumu Čumil, 1999, Universal)
  5. Čumil (1999, z albumu Čumil, 1999, Universal)*
  6. Vianoce (1999, z albumu Čumil, 1999, Universal)*
  7. Kto na to príde? (2000, z albumu Je tu niekto?, 2000, Forza)*
  8. Úspešne zapojení (2000, z albumu Je tu niekto?, 2000, Forza)*
  9. Ráno (2000, z albumu Je tu niekto?, 2000, Forza)*
  10. Mám pocit… (2001, z albumu Je tu niekto?, 2000, Forza)*
  11. Kašovité jedlá (2001, z albumu Príbeh, 2001, Forza)
  12. Ďakujeme Vám (2001, z albumu Príbeh, 2001, Forza)*
  13. Ružová záhrada (2001, z albumu Príbeh, 2001, Forza)*
  14. Prečo je to tak? (2002, z albumu Príbeh, 2001, Forza)
  15. Záverečná (2002, z albumu Príbeh, 2001, Forza)
  16. Veľkou palicou III (2003, z albumu Bez udania dôvodu, 2003, Forza)*
  17. Spomienky na budúcnosť (2003, z albumu Bez udania dôvodu, 2003, Forza)*
  18. Krvavá blondína (2004, z albumu Bez udania dôvodu, 2003, Forza)*
  19. Alibi (2004, z albumu Bez udania dôvodu, 2003, Forza)*
  20. Svätý pokoj (live) (2008)*
  21. Déjá vu (studio version / live version*) (2010, z albumu Best of Inekafe - Najlepších 15 rockov, 2010, Forza)
  22. Mojich najlepších 15 rockov (normal version* / unplugged version) (2010, z albumu Best of Inekafe - Najlepších 15 rockov, 2010, Forza)
  23. Petra po rokoch (2011, z albumu Právo na šťastie, 2011, Universal)
  24. Ani minútu (2011, z albumu Právo na šťastie, 2011, Universal)*
  25. Špinavé objatie (2011, z albumu Právo na šťastie, 2011, Universal)*
  26. Právo na šťastie (2012, z albumu Právo na šťastie, 2011, Universal)*
  27. Figúrka (2012, z albumu Právo na šťastie, 2011, Universal)*
  28. Karanténa citov (2013, z albumu Právo na šťastie, 2011, Universal)*
  29. Strom (2014)

Single označené hviezdičkou (*) majú aj videoklip

Referencie

  1. a b c Koncerty [online]. Iné kafe, [cit. 2012-02-12]. Dostupné online.
  2. Iné Kafe 2012 / Brno [online]. xichty.cz, [cit. 2012-02-12]. Dostupné online.
  3. ALBUM "PRÁVO NA ŠŤASTIE" ZÍSKAL ZLATÚ PLATŇU! [online]. Iné kafe, 9.1.2012, [cit. 2012-02-12]. Dostupné online.
  4. a b História [online]. Iné kafe, [cit. 2012-02-12]. Dostupné online.
  5. Patrik Marflák: Inekafe: "Sme radi za jeden-dva mesiace v roku, ktoré môžeme venovať kapele"
  6. a b Kontakty [online]. Iné kafe, [cit. 2012-02-12]. Dostupné online.

Externé odkazy