Durmitor: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Legobot (diskusia | príspevky)
d Bot: Odstránenie 27 odkazov interwiki, ktoré sú teraz dostupné na Wikiúdajoch (d:q212836)
d odkaz fix.
Riadok 20: Riadok 20:


== Geológia ==
== Geológia ==
Pohorie sa z geologického hľadiska skladá zo silno zvrásnených [[druhohory|druhohorných]] vápencov, ktoré sú značne poznamenané činnosťou dávnych [[ľadovec|ľadovcov]] a [[tektonika (geológia)|tektonikou]]. Medzi početné [[kras]]ové javy tu patria [[závrt]]y, [[jaskyňa|jaskyne]], priepasti.
Pohorie sa z geologického hľadiska skladá zo silno zvrásnených [[druhohory|druhohorných]] vápencov, ktoré sú značne poznamenané činnosťou dávnych [[ľadovec (súvislý ľad)|ľadovcov]] a [[tektonika (geológia)|tektonikou]]. Medzi početné [[kras]]ové javy tu patria [[závrt]]y, [[jaskyňa|jaskyne]], priepasti.


== Ochrana prírody ==
== Ochrana prírody ==

Verzia z 11:33, 26. apríl 2014

Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO
Durmitor National Park*
Lokalita Svetového dedičstva UNESCO

Štát Čierna Hora Čierna Hora
Typ kultúrna pamiatka
Kritériá vii, viii, ix
Identifikačné č. [UNESCO 100]
Región** Lokality Svetového dedičstva v Európe
História zápisu
Zápis 1980  (4. zasadnutie)
* Názov ako je zapísaný v zozname Svetového dedičstva.
** Klasifikované regióny podľa UNESCO.

Durmitor je pohorie na severe Čiernej Hory pri hraniciach s Bosnou a Hercegovinou. Je súčasťou Dinárských hôr. Najvyšším vrcholom Durmitoru je Bobotov kuk (2 523 m). Krajina je pustá, rastie tu prevažne tráva, borovica horská a rôzne druhy machov. Celá oblasť je tvorená vápencom rovnako ako celé jadranské pobrežie Chorvátska a Bosny.

Geológia

Pohorie sa z geologického hľadiska skladá zo silno zvrásnených druhohorných vápencov, ktoré sú značne poznamenané činnosťou dávnych ľadovcov a tektonikou. Medzi početné krasové javy tu patria závrty, jaskyne, priepasti.

Ochrana prírody

V pohorí sa nachádza 19 jazier väčšinou ľadovcového pôvodu. Centrálna časť pohoria s hlbokými kaňonmi riek Tara, Draga a Sušica o rozlohe 390 km² bola v roku 1952 vyhlásená za národný park. Oblasť je pomerne málo navštevovaná. Od roku 1980 je Národný park Durmitor zapísaný na zoznam svetového prírodného dedičstva UNESCO.

Osídlenie

V horách je len niekoľko malých dedín, kde sa darí iba pastierom. Významným strediskom zimných športov je obec Žabljak ležiaca v nadmorskej výške 1450 m. Pohorie má i svoj historický význam – v rokoch 19421943 sa tu skrývali juhoslovanskí partizáni a Josip Broz Tito.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Durmitor

Externé odkazy

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Durmitor na českej Wikipédii.