Karol Oboňa: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
wikilinky, infobox
Karolko (diskusia | príspevky)
Riadok 12: Riadok 12:


== Životopis ==
== Životopis ==
Narodil sa v Prievidzi. Ešte ako malému dieťaťu mu zahynul otec v [[Prvá svetová vojna|I. svetovej vojne]]. Po skončení základnej školy navštevoval 5 ročníkov reálneho gymnázia v Prievidzi. Následne sa presťahoval s matkou i otčimom do Žilin]. Tu bol v roku [[1936]] odvedený a potom v rokoch [[1936]] až [[1938]] absolvoval základnú vojenskú službu. Následne vypukla [[Druhá svetová vojna|
Narodil sa v Prievidzi. Ešte ako malému dieťaťu mu zahynul otec v [[Prvá svetová vojna|I. svetovej vojne]]. Po skončení základnej školy navštevoval 5 ročníkov reálneho gymnázia v Prievidzi. Následne sa presťahoval s matkou i otčimom do Žiliny. Tu bol v roku [[1936]] odvedený a potom v rokoch [[1936]] až [[1938]] absolvoval základnú vojenskú službu. Následne vypukla [[Druhá svetová vojna|II. svetová vojna]], po ktorej pracoval ako páleničiar vo firme "Manín" v [[Bytča|Bytči]], ktorú vlastnil jeho príbuzný - Karol Rek. Pracoval aj ako herec v [[Divadlo Petra Jilemnického|Divadle Petra Jilemnického]] v Žiline, kde pôsobil vtedy i [[Jozef Króner]]. Hral aj v slovenskom filme režiséra Štefana Uhera z roku 1964 "Organ", ktorý v roku 1965 na medzinárodnom filmovom festivale v [[Locarno|Locarne]] získal "Osobitnú cenu poroty". Posledné roky z politických príčin pracoval ako šofér v divadle, v [[ČSAD]] v Žiline a tiež ako vodič sanitky v nemocnici v [[Žilina|Žiline]]. Počas svojho života pracovne pôsobil v Žiline.
II. svetová vojna]], po ktorej pracoval ako páleničiar vo firme "Manín" v [[Bytča|Bytči]], ktorú vlastnil jeho príbuzný - Karol Rek. Pracoval aj ako herec v [[Divadlo Petra Jilemnického|Divadle Petra Jilemnického]] v Žiline, kde pôsobil vtedy i [[Jozef Króner]]. Hral aj v slovenskom filme režiséra Štefana Uhera z roku 1964 "Organ", ktorý v roku 1965 na medzinárodnom filmovom festivale v [[Locarno|Locarne]] získal "Osobitnú cenu poroty". Posledné roky z politických príčin pracoval ako šofér v divadle, v [[ČSAD]] v Žiline a tiež ako vodič sanitky v nemocnici v [[Žilina|Žiline]]. Počas svojho života pracovne pôsobil v Žiline.


Zomrel roku [[1984]] v Žiline, kde je i pochovaný na starom cintoríne, spoločne s manželkou Žofiou.
Zomrel roku [[1984]] v Žiline, kde je i pochovaný na starom cintoríne, spoločne s manželkou Žofiou.

Verzia z 18:03, 2. máj 2014

Karol Oboňa
slovenský amatérsky entomológ
Narodenie20. október 1914
Prievidza, Slovensko
Úmrtie2. október 1984 (69 rokov)
Žilina, Slovensko

Karol Oboňa (* 20. október 1914, Prievidza, Slovensko – † 2. október 1984, Žilina) bol slovenský amatérsky entomológ zo Žiliny a jeden zo zakladajúcich členov prvej Slovenskej entomologickej spoločnosti v Žiline.

Životopis

Narodil sa v Prievidzi. Ešte ako malému dieťaťu mu zahynul otec v I. svetovej vojne. Po skončení základnej školy navštevoval 5 ročníkov reálneho gymnázia v Prievidzi. Následne sa presťahoval s matkou i otčimom do Žiliny. Tu bol v roku 1936 odvedený a potom v rokoch 19361938 absolvoval základnú vojenskú službu. Následne vypukla II. svetová vojna, po ktorej pracoval ako páleničiar vo firme "Manín" v Bytči, ktorú vlastnil jeho príbuzný - Karol Rek. Pracoval aj ako herec v Divadle Petra Jilemnického v Žiline, kde pôsobil vtedy i Jozef Króner. Hral aj v slovenskom filme režiséra Štefana Uhera z roku 1964 "Organ", ktorý v roku 1965 na medzinárodnom filmovom festivale v Locarne získal "Osobitnú cenu poroty". Posledné roky z politických príčin pracoval ako šofér v divadle, v ČSAD v Žiline a tiež ako vodič sanitky v nemocnici v Žiline. Počas svojho života pracovne pôsobil v Žiline.

Zomrel roku 1984 v Žiline, kde je i pochovaný na starom cintoríne, spoločne s manželkou Žofiou.

Entomologické aktivity

Bol v skupine zakladajúcich členov spoločnosti, ktorá bola založená na mimoriadnom valnom zhromaždení dňa 12. marca 1941, kedy boli prijaté i stanovy tejto spoločnosti. Tu bol určený do funkcie zapisovateľa spoločnosti a v neskoršom období zastával funkciu pokladníka. V čase jej vzniku býval v Žiline. Počas svojich entomologických aktivít sa venoval prevažne denným, ale i nočným motýľom, hlavne niektorým vzácnejším druhom, ale i chrobákom (Coleoptera). Dňa 16. 9. 1942 na siedmej riadnej členskej schôdzi Slovenskej entomologickej spoločnosti navrhol entomologickej spoločnosti zabezpečiť odchyt chovných párikov druhu vzácneho papriadkovca Lemonia dumi. Dňa 9. 5. 1943 v hoteli Astória na 3. valnom zhromaždení Prvej Slovenskej entomologickej spoločnostiv Žiline referoval vo funkcii pokladníka informáciu členskej základni o stave pokladne k danému dátumu. Jeho zbierka hmyzu (motýle a chrobáky) sa nezachovala.

Zdroj

  • Smutný, A. E.: 1941 – 1945, Zápisnice z činnosti Slovenskej entomologickej spoločnosti v Žiline.