Vtákopanvové dinosaury: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
IW-BOT (diskusia | príspevky)
PalicaBOT (diskusia | príspevky)
d interwiki Pridal: lb:Vullebeckesaurier
Riadok 79: Riadok 79:
[[ja:鳥盤類]]
[[ja:鳥盤類]]
[[ko:조반류]]
[[ko:조반류]]
[[lb:Vullebeckesaurier]]
[[lt:Paukščiadubeniai dinozaurai]]
[[lt:Paukščiadubeniai dinozaurai]]
[[nl:Ornithischia]]
[[nl:Ornithischia]]

Verzia z 16:46, 11. október 2006

Vtákopanvé dinosaury


Panva dinosaurov zo skupiny Ornithischia.
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Ornithischia
Seeley, 1888
Synonymá
Predentata
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Vtákopanvé dinosaury (Ornithischia) je jedna z dvoch hlavných podskupín (radov) dinosaurov, charakterizovaná predentárnou kosťou na sánke a panvou, ktorá pripomínala panvu vtákov (odtiaľ pochádza vžitý názov - vtákopanvé dinosaury). Skupina vtákopanvých dinosaurov je niekedy považovaná za dinosauriu obdobu kopytníkov.

Vývoj

Začiatky

Prvotné vtákopanvé dinosaury sú pomerne zle známe. Išlo len o malé agilné formy, spravidla dvojné, spôsobom života podobné dnešným antilopám. Koncom triasu (pred 230 až 205 miliónmi rokov), sa vyskytovali vzácne alebo v lokalitách, z ktorých nám chýba dostatočný fosílny materiál. Z vrchného triasu vlastne poznáme jediný dobre zachovaný rod (Pisanosaurus), ďalší je doložený zo sporých pozostatkov (Technosaurus). Ostatok sú početné rody známe iba zo zubov, ktoré ani nemuseli patriť dinosaurom (triasový Revueltosaurus, pokladaný za „vtákopanvého“ dinosaura, bol prednedávnom na základe nových pozostatkov zaradený medzi zvláštne bylinožravé krokodíly.

Stúpajúci úspech

Už začiatkom jury sa objavili mnohé nové podskupiny „vtákopanvých“ dinosaurov. Boli to prvotné obrnené dinosaury (predkovia neskorších stegosaurov a ankylosaurov), ale aj rôzne nové malé formy, disponujúce rôznymi modifikáciami čeľustí (Heterodontosauridae, Cerapoda). Postupom času sa stávali „vtákopanvé“ dinosaury stále viac úspešné. Koncom jury to už boli suveréne dominantné malé až stredne veľké bylinožravce. Počas kriedy ich počty stúpli ešte viac, sprvu vďaka početným príbuzným rodu Iguanodon a koncom kriedy vďaka hadrosaurom (Hadrosauridae), ktoré sa stali dominantnými bylinožravcami celej severnej pologule.

Systematika

Ornithischia pozostáva z niekoľkých veľmi primitívnych foriem (Lesothosaurus, Pisanosaurus) ktorým bývajú niekedy vynímané osobité čeľade a skupiny Genasauria, vyznačujúcej sa zubami posadenými dovnútra čeľustí. Genasauria pozostáva z dvoch veľkých skupín: tyreoforov (Thyreophora), s kostenými výrastkami na chrbte vo forme platní alebo štítkov, a cerapodov s asymetrickou sklovinou na lícových zuboch. Cerapoda ďalej pozostáva z ornitopodov (Ornithopoda) a Heterodontosauriformes, čo je skupina zahrňujúca čeľaď Heterodontosauridae a marginocefalovce (Marginocephalia), ktorej zástupcovia, rohaté a hrubohlavé dinosaury, disponovali kostenou obrubou hlavy a vytŕčajúcimi lícnymi kosťami.

Takto vyzerá zjednodušená systematika skupiny Ornithischia.

Ornithischia:

Pozri aj