Elena Španielska: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
rozšírenie, aktualizácia
 
aktualizácia
Riadok 14: Riadok 14:
}}
}}


Infantka '''Elena Španielska''', vojvodkyňa z Luga (* [[20. december]] [[1963]], [[Madrid]]), celým menom ''Elena Mária Izabela Dominika Silónska Borbónska a Grécka'', je najstaršou dcérou bývalého španielskeho kráľa [[Juan Carlos|Juana Carlosa I.]] a [[Žofia Grécka|Žofie Gréckej]]. Je treťou v poradí v nástupníctve na španielsky trón. Má mladšiu sestru [[Kristína Španielska|Kristínu]] a brata [[Filip, knieža z Astúrie|kráľa Filipa VI.]].
Infantka '''Elena Španielska''', vojvodkyňa z Luga (* [[20. december]] [[1963]], [[Madrid]]), celým menom ''Elena Mária Izabela Dominika Silónska Borbónska a Grécka'', je najstaršou dcérou bývalého španielskeho kráľa [[Juan Carlos I.|Juana Carlosa I.]] a [[Žofia Grécka|Žofie Gréckej]]. Je treťou v poradí v nástupníctve na španielsky trón. Má mladšiu sestru [[Kristína Španielska|Kristínu]] a brata [[Filip, knieža z Astúrie|kráľa Filipa VI.]].


== Pôvod ==
== Pôvod ==

Verzia z 08:53, 24. júl 2014

Elena Španielska
infantka Elena, vojvodkyňa z Luga
infantka Elena, vojvodkyňa z Luga
Narodenie20. december 1963 (60 rokov)
Madrid, Španielsko
ManželJaime de Marichalar (s. 1995 - r. 2009)
DetiFelipe de Marichalar
Victoria de Marichalar
PodpisElena Španielska, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Elena Španielska

Infantka Elena Španielska, vojvodkyňa z Luga (* 20. december 1963, Madrid), celým menom Elena Mária Izabela Dominika Silónska Borbónska a Grécka, je najstaršou dcérou bývalého španielskeho kráľa Juana Carlosa I. a Žofie Gréckej. Je treťou v poradí v nástupníctve na španielsky trón. Má mladšiu sestru Kristínu a brata kráľa Filipa VI..

Pôvod

Elena je prvorodenou dcérou bývalého španielskeho kráľa Juana Carlosa I. a jeho manželky, dcéry gréckeho kráľa Pavla I., Žofie Gréckej.

Život

Počas štúdií v Paríži v roku 1987 stretla svojho budúceho manžela, Jaimeho de Marichalar y Sáenz de Tejadu, syna grófa a grófky z Ripalda. Zosobášili sa 18. marca 1995 v katedrále v Seville a jej otec, španielsky kráľ Juan Carlos jej udelil doživotný titul vojvodkyne z Luga. Od novembra 2007 žili manželia oddelene a v decembri 2009 sa rozviedli. Rozvodom s infantkou Elenou stratil Jaime de Marichalar právo používať vojvodský titul a zároveň prestal byť oficiálnym členom španielskej kráľovskej rodiny.

Potomkovia

Externé odkazy

Zdroj

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Infanta Elena, Duchess of Lugo na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).