Avril Lavignová: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Mima33 (diskusia | príspevky)
dBez shrnutí editace
Mima33 (diskusia | príspevky)
Riadok 90: Riadok 90:


=== Charita ===
=== Charita ===
Avril spolupracovala s nadáciami ako "Make Some Noise", "Amnesty International", "Aresa MS", "AmericanCPR.org", "Camp Will-a-Way", "Music Clearing minefield", U.S. Campaign for Burma", "Make-a-Wish Doundation" a "War Child".
Avril spolupracovala s nadáciami ako "Make Some Noise", "Amnesty International", "Aresa MS", "AmericanCPR.org", "Camp Will-a-Way", "Music Clearing minefield", "U.S. Campaign for Burma", "Make-a-Wish Doundation" a "War Child".


14. septembra 2010 založila svoju vlastnú nadáciu "The Avril Lavigne Foundation", ktorá pomáha mladým ľuďom, trpiacim rôznymi chorobami a tiež spolupracuje s niekoľkými inými neziskovými organizáciami, ako "Easter Seals", "Make-a-Wish Foundation" a "Erase MS". "Vždy som sa snažila prísť na spôsob, ako vrátiť späť, čo som dostala, pretože je to zodpovednosť, ktorú všetci zdieľame."
14. septembra 2010 založila svoju vlastnú nadáciu "The Avril Lavigne Foundation", ktorá pomáha mladým ľuďom, trpiacim rôznymi chorobami a tiež spolupracuje s niekoľkými inými neziskovými organizáciami, ako "Easter Seals", "Make-a-Wish Foundation" a "Erase MS". "Vždy som sa snažila prísť na spôsob, ako vrátiť späť, čo som dostala, pretože je to zodpovednosť, ktorú všetci zdieľame."

Verzia z 16:39, 6. august 2014

Avril Ramona Lavigne

Základné informácie
Rodné meno Avril Ramona Lavigne
Umelecké mená Avril Lavigne
Narodenie 27. september 1984 (39 rokov)
Belleville, Ontário, Kanada
Pôsobenie speváčka, skladateľka
Žáner pop-music, pop-rock, pop-punk
Hrá na nástrojoch spev, elektrická gitara, akustická gitara, piano, bicie
Roky pôsob. 2002 – súčasnosť
Vydavateľstvá Arista (2002 – 2005)
RCA (2006 – 2011)
Epic (2012 – súčasnosť)
Webstránka www.avrillavigne.com

Avril Ramona Lavigne (* 27. september 1984), známa pod menom Avril Lavigne (výslovnosť /ˈævrɨl ləˈviːn/), je kanadská speváčka-skladateľka a herečka. Lavigne predala na celom svete viac ako 30 miliónov kópií svojich albumov.[1] V roku 2006 bola zaradená časopisom „Canadian Business Magazine“ na siedmu priečku v rebríčku najvplyvnejších Kanaďanov v Hollywoode.[2]

Avril Lavigne vstúpila do nahrávacieho priemyslu jej debutovým albumom Let Go, ktorý vydala v roku 2002. Z tohto albumu sa predalo vo svete cez 16 miliónov kópií, 6 miliónov z toho v Amerike. Jej ďalšie albumy sa volajú Under My Skin, The Best Damn Thing, Goodbye Lullaby a Avril Lavigne. Jej najznámejšie single, ktoré sa tiež umiestnili na prvom mieste vo svetových rebríčkoch sú „Complicated“, „Sk8er Boi“, „I'm With You“, „My Happy Ending“, „Girlfriend“, „What The Hell", "Wish You Were Here" a "Here's To Never Growing Up".

Začiatky kariéry

Avril Lavigne sa narodila v Belleville v Ontáriu v Kanade francúzskym rodičom – Johnovi a Judy. Judy tvrdí, že si Avrilino hudobné nadanie všimla prvýkrát, keď mala dva roky a spievala s ňou pieseň z kostola. Keď jej bolo päť, presťahovali sa do mesta Napanee.

V roku 1998 vyhrala súťaž a možnosť zaspievať si s Shaniou Twain na jej prvom veľkom turné. Vystúpila na jej koncerte v Ottawe a zaspievala pieseň „What Made You Say That?“

Jej talent si všimol manažér Cliff Fabri, keď spievala coververzie country piesní v kníhkupectve v Kingstone v Ontáriu. Pri vystúpení v Lennox Community Theatre Avril zaujala miestneho folkového speváka Stevea Medda (príbuzný vplyvného kanadského novinára, Bena Medda), ktorý ju pozval, aby si s ním zaspievala v jeho piesni "Touch the Sky" z albumu Quinte Spirit (1999).

Vo veku 16. rokov podpísala zmluvu s Kenem Krongardom z Arista Records, ktorý pozval šéfa firmy Antonia "L.A." Reida, aby si ju vypočul v New York City v štúdiu producenta Petera Zizza.[3][4] Vzápätí začala pracovať na svojom prvom albume.

Hudobná kariéra

Let Go (2001 – 2003)

Let Go vyšiel 4. júna 2002 a umiestnil sa na druhom mieste v Spojených štátoch, na prvom mieste v Austrálií, Kanade a Spojenom kráľovstve. To z nej urobilo najmladšiu sólovú speváčku, ktorá niečo také vo Veľkej Británií dokázala.[5] V roku 2003 jej rekord prekonala Joss Stone. Po mesiaci od vydania bol tento album multiplatinovým, po šiestich mesiacoch už štvornásobne.[6][7] Celkovo sa ho predalo 13 197 000 kusov a stal sa najpredávanejším ženským albumom toho roku a najpredávanejším debutom.[8]

Avril Lavigne na koncerte v roku 2002

Z albumu boli vydané štyri single. „Complicated“ sa dostala v Austrálii na prvé miesto a v americkej hitparáde U.S. Hot 100 na druhé miesto. Tiež to bol jeden z najlepšie predávaných kanadských singlov roku 2002. Avril Lavigne prekonala rekord Natalie Imbruglie, keď sa jej podarilo udržať singel „Complicated“ na prvom mieste v hitparáde Contemporary Hit Radio jedenásť týždňov v kuse. Pieseň „Sk8er Boi“ sa dostala v USA a Austrálii do Top Ten, „I'm With You“ sa dostala do top 10 v USA a Veľkej Británii a „Losing Grip“ sa dostala do top 10 v Taiwanu a do top 20 v Čile.

Avril bola ocenená ako najlepší nováčik na cenách MTV Video Music Awards 2002, vyhrala štyri ceny „Juno Awards 2003“ (mala šesť nominací), cenu World Music Award za svetovo najlepšie predávaného kanadského umelca a bola nominovaná na 8 cien Grammy.[9][10][11]

Under My Skin (2004 – 2006)

Druhý album Avril Lavigne Under My Skin vyšiel 25. mája 2004 v USA. Tam sa okamžite umiestil na prvom mieste, rovnako ako vo Veľkej Británii, Nemecku, Japonsku, Austrálii, Kanade, Mexiku, Argentíne, Španielsku, Írsku, Thajsku, Kórei a Hongkongu.[12] V USA sa ho predalo v prvom týždni cez 380 000 kusov. Avril napísala väčšinu textov a hudby svojho albumu s kanadskou autorkou piesní Chantal Kreviazuk, i keď na niektorých skladbách sa podieľal aj Ben Moody (bývalý člen Evanescence), Butch Walker a jej bývalý gitarista Evan Taubenfeld. Manžel Chantal Kreviazuk, Butch Walker a Don Gilmore boli producenti albumu.

Promo Tour k albumu Under My Skin

Úvodný singel „Don't Tell Me“ sa dostal na prvé miesto v Argentíne a Mexiku, vo Veľké Británii do top 5 a do top 10 v Austrálii a Brazílii. Singel „My Happy Ending“ sa dostal do americkej Top 10 a bol tam tretím najväčším hitom. Tretí singel „Nobody's Home“ sa nedostal ani do top 40. Štvrtý singel „He Wasn't“ sa vo Veľkej Británii dostal na 23. miesto a na 25. v Austrálii, v USA nebol vydaný.[13] Posledný singel „Fall to Pieces“ si tak dobre ako predchádzajúce single neviedol.

Avril Lavigne získala dve ceny „World Music Awards 2004“ za najlepšieho pop-rockového umelca a za najlepšie predávaného kanadského umelca roku. Získala päť nominácií na ceny Juno Award 2005, z nich vyhrala tri. Tiež vyhrala cenu Nickelodeon Kids‘ Choice za „obľúbenú speváčku“.[14] Avril napísala spoločne s Matthewem Gerardem pieseň „Breakaway“ pre Kelly Clarkson a tá sa potom objavila na soundtracku k filmu Denník princeznej 2 a na albume Kelly, ktorý dostal tiež názov Breakaway.[15]

Lavigne sa vydala na turné „Live and by Surprise“ po 21 mestách v USA a Kanade na propagáciu albumu Under My Skin; prvou zastávkou bol Minneapolis. Avril vystupovala zásadne len po obchodných domoch a každé vystúpenie sa skladalo z krátkych akustických setov. Doprevádzal ju jej gitarista Evan Taubenfeld. Turné bolo veľmi úspešné.

Avril zároveň rozbiehala svoju hereckú a modelingovú kariéru. Vystúpila na Zimnej olympiáde 2006 v talianskom Turíne s piesňou „Who Knows“ pri oficiálnom predávaní „štafety“ zimných hier Kanade, kde sa olympijské hry budú konať v roku 2010.[16]

The Best Damn Thing (2007 – 2008)

Avril Lavigne pri vystúpení v Prahe

Tretí album Avril, The Best Damn Thing vyšiel v apríli 2007. Produkovali ho Dr. Luke, jej manžel Deryck Whibley, Rob Cavallo, Butch Walker a ona sama. Travis Barker bol na albume bubeníkom. Avril prezradila na svojom profile na MySpace, že prvý singlom bude pieseň „Girlfriend“ a že má vyjsť 29. januára, ale tento dátum sa posunulo kvôli popularite singlu „Keep Holding On“ v rádiu. Singel „Girlfriend“ mal nakoniec premiéru 26. februára. Debutoval v hitparáde Billboard Hot 100 na piatom mieste. To je zatiaľ jej najlepší singlový debut. V internetovom obchode iTunes sa ho predalo viac ako 122 000 kusov. „Girlfriend“ tiež debutoval na tretom mieste v hitparáde Billboard's Top Digital Songs, do ktorého sa Avril dostala druhýkrát. Pieseň „Girlfriend“ má refrén naspievaný v 8 rôznych verziách – líšiaci sa jazykom. Ďalším úspešným singlom je „When You’re Gone“ a nemenej úspešným singlom „Hot“. Ako ďalší vyšiel „The Best Damn Thing“.

Goodbye Lullaby (2009 – 2011)

Len mesiac po ukončení The Best Damn Tour začala Avril nahrávať vo svojom domácom štúdiu v novembri 2008 pieseň "Black Star",napísaná pre propagovanie svojej prvej vône rovnakého mena. V júli 2009, bolo nahraných deväť skladieb pre jej nový album, vrátane piesne "Everybody Hurts" a "Darlin". Niekoľké sklady boli napísané v mladosti Lavigne. "Darlin" bola druhá pieseň, ktorú Avril napísala ako 15-ročná, kým žila v Napanee, Ontario. V januári 2010,počas písania a nahrávania svojho nového albumu, Lavigne spolupracuje s Disney odevný dizajn, inšpirovaný Tim Burtonovým filmom, Alica v krajine zázrakov. Spýtala sa vedenia, či môže napísať pieseň pre film. Výsledkom bola pieseň „Alice“, ktorá bola hraná na konci filmu a zaradená na soundtrack, Almost Alice.

Avril Lavigne v Taliansku v roku 2011

Avril Lavigne (2012 - súčasnosť)

Tri mesiace po vydaní albumu 'Goodbye Lullaby'. Avril oznámila, že práce na piatom štúdiovom albume už začali, s piatimi pesničkami napísanými už dávno. Nový album bude hudobne opakom 'Goodbye Lullaby', Avril to vysvetlila takto: " 'Goodbye Lullaby' bol mäkší, jemnejší, ale ďalší bude opäť pop a viac zábavy. Už mám pesničku, o ktorej viem, že bude singel (hit), len ju musím opäť (inak) nahrať!"

The Avril Lavigne Tour 2014

9. apríla 2013 Avril predstavila svoj prvý singel z pripravovanej dosky. Skladba nesie názov "Here's To Never Growing Up". Umiestnil sa na dvadsiatom mieste v Billboard Hot 100 v USA, rovnako v Austrálii a Británii. Do top desiatky sa dostal v Írsku a Japonsku. Druhým singlom bola skladba "Rock N Roll". Premiéru mala na Avrilinom oficiálnom Vevo kanály 18. júla 2013. Tretí singel "Let Me Go" je duetom Avril s jej manželom Chadom Kroegerom, frontmanom rockovej skupiny Nickelback. Premiéru mal 15. októbra 2013.

Album, ktorý nesie meno speváčky, napokon vyšiel 5. novembra 2013.

V marci 2014 Avril prostredníctvom sociálnej siete Twitter informovala, že ďalším singlom z albumu bude skladba "Hello Kitty", ktorá však bude určená len pre Japonsko. Videoklip sa natáčal v Tokiu, o čom speváčka napísala na svojom oficiálnom Facebooku a vyšiel 21. apríla 2014. Pôvodne sa vyjadrovala, že singlov z piateho albumu bude päť, no neskôr informovala o tom, že piaty singel, ktorým mala byť skladba "Give You What You Like" nevyjde a miesto toho sa vrhla na nahrávanie nových piesní. Koncom mája 2014 povedala, že nejaké skladby na šiesty album má už aj nahraté.

Iná práca

Filmová kariéra

Avril si prvýkrát „zahrala“ v animovanom filme Za plotom. Spolu s ňou na ňom pracovali William Shatner, Bruce Willis, Garry Shandling, Wanda Sykes, Nick Nolte a Steve Carell. Zahrala si vo filme The Flock a jej ďalším projektom bol film Fast Food Nation, založený na jej obľúbenej knižke. Avril napísala a naspievala pieseň „Keep Holding On“ s Dr. Lukem pre film Eragon.

Avril Lavigne

Móda

V júli 2008 Avril založila svoju vlastnú módnu značku s názvom Abbey Dawn. Je predávaná exkluzívne v americkej, obchodnej sieti Kohl's. Meno značky vzniklo podľa prezývky, ktorú dal Avril jej otec, keď bola ešte malá. Kohl's značku označil za mladistvú. Väčšinou sa jedná o kúsky s použitím rôznych vzorov, ako lebky, hviezdy, zvieracie vzory, v kombinácii s farbami ako fialová, čierna a výrazná ružová. Avril sa vyjadrila, že značke nie len prepožičala svoju tvár, ale oblečenie aj navrhuje a sama ho aj nosí. "Naozaj tie veci navrhujem. Predtým, ako nové kúsky schválim si ich vyskúšam, všetko musí perfektne sedieť." Značka reprezentuje Avrilin hudobný štýl a celkovo jej vkus. "Rozhodla som sa začať s mojou vlastnou značkou, lebo v obchodoch som nenašla oblečenie, ktoré by som chcela nosiť," povedala v jednom rozhovore.

Fanúšikovia si tiež v internetovej hre Stardoll mohli obliecť figuríny podľa Avril. 14. septembra 2009 Avril po prvý raz so svojou značkou vystúpila na módnych dňoch v New Yorku. V decembri 2010 bol predaj značky prostredníctvom webovej stránky rozšírený do päťdesiatich krajín. "Je sranda byť dievčaťom a navrhovať si oblečenie. Navrhujem veci, ktoré chcem, ale v obchode ich nenájdem."

7. marca 2009 prišla Avril na trh s jej prvým parfumom Black Star, ktorý bol vytvorený spoločnosťou Procter & Gamble Prestige Products. O príchode tohto parfumu na pulty obchodov informovala 7. marca 2009, na svojej oficiálnej web stránke. Black Star, ktorý kĺbi tóny ružového ibišteka, čiernej slivky a tmavej čokoládky vyšiel v lete 2009 v Európe a neskôr v USA a Kanade. Na otázku, čo má parfum predstavovať Avril odpovedala: "Chcela som fľaštičku v tvare hviezdy, moje obľúbené farby sú čierna a ružová a Black Star má poukazovať na odlišnosť, že aj keď stojíme v dave, môžeme sa načiahnuť ku hviezdam. Celá správa znie: Nasledujte svoje sny, nebojte sa byť iné, je v poriadku byť samým sebou." V roku 2010 s týmto parfumom Avril vyhrala ocenenie "Women's Scent Mass" od Cosmetic Executive Women (CEW).

V júli 2010 prišla s ďalším parfumom, tentoraz Forbidden Rose, ktorý tvorí svieža zmes ovocných, kvetinových a drevitých vôní, ktoré sa prelínajú, aby spolu vytvorili odvážnu a energickú kompozíciu. Jej zatiaľ posledný parfum vyšiel v auguste 2011 pod názvom Wild Rose. Je to kvetinovo ovocná vôňa, ktorá drží krok s témou svojich dvoch predchodkýň vhodná na každodenné nosenie.

V Januári 2010 Avril spolupracovala so štúdiom Disney na soundtracku pre film Alenka v ríši divov. Podľa jej vlastných slov sa nechala týmto filmom inšpirovať pri tvorení novej kolekcie pre jej módnu značku. Jej návrhy boli vystavené vo Fashion Institute of Design & Merchandising v Kalifornii od mája do septembra.

Charita

Avril spolupracovala s nadáciami ako "Make Some Noise", "Amnesty International", "Aresa MS", "AmericanCPR.org", "Camp Will-a-Way", "Music Clearing minefield", "U.S. Campaign for Burma", "Make-a-Wish Doundation" a "War Child".

14. septembra 2010 založila svoju vlastnú nadáciu "The Avril Lavigne Foundation", ktorá pomáha mladým ľuďom, trpiacim rôznymi chorobami a tiež spolupracuje s niekoľkými inými neziskovými organizáciami, ako "Easter Seals", "Make-a-Wish Foundation" a "Erase MS". "Vždy som sa snažila prísť na spôsob, ako vrátiť späť, čo som dostala, pretože je to zodpovednosť, ktorú všetci zdieľame."

Poslaním nadácie je: R.O.C.K.S. Rešpekt, príležitosti, šanca, poznanie, sila.

Osobný život

Verejný imidž

Keď sa o Avril začalo prvýkrát hovoriť, do povedomia ľudí sa zapísala aj vďaka svojmu chlapčenskému štýlu. Mala rada voľné veci, skaterky, conversy, nosila veľa náramkov na rukách a občas omotané šnúrky okolo prstov. Pri fotení na seba nenatiahla značkové veci, ale radšej staré, pokrčené tričká. Kvôli jej štýli ju média začali prezývať "Pop punková princezná" a ženská verzia skupiny Blink 182. Fanúšikovia ju prezývali aj "anti-Britney". Avril o sebe vždy vyhlasovala, že je sama sebou a nik jej nediktuje, čo má nosiť, čo má hovoriť a čo má spievať. "Len hovorím, nechcem sa predávať telom a výzorom. Myslím, že to je prízemné. Mám toho toľko, čo chcem povedať."

"Musím bojovať, aby som si zachovala svoj imidž. Odmietla som niekoľko ponúk na fotenie, pretože oni nechceli fotiť skutočne mňa. Nebudem nosiť vyzývavé oblečenie, aby som ukázala svoje prsia alebo holé brucho. Mám skvelé telo." - Avril Lavigne.

Po vyjdení jej albumu Under My Skin začala chodiť oblečená v tmavom oblečení a istý čas mala na čierno prefarbené aj vlasy. V preibehu éry The Best Damn Thing zmenila smer. Odfarbila si vlasy na blond a dokonca mala aj ružový melír. Začala nosiť viac ženské oblečenie, sukne, šaty a lodičky. "Vôbec nič som nezmenila, len som vyrástla. Som žena," povedala v jednom interview. Momentálne sa snaží jesť zdravo, cvičí jogu, hrá futbal, surfuje, jazdí na kolieskových korčuliach a hrá hokej.

Tetovania

Koncert v St. Petersburg

Len málo z jej tetovaní sú pre ňu výnimočné. Zvyšok sú tetovania, ktoré si dala urobiť so svojimi priateľmi. Jej prvým tetovaním bola hviezda na ľavom ruke, ktorá sa stala aj jej symbolom počas jej prvého turné. Toto tetovanie je identické s tetovaním speváka Bena Moodyho, s ktorým si ho dala urobiť. V roku 2004 si dala vytetovať malé, ružové srdiečko okolo písmenka "D" , začiatočné písmenko mena jej priateľa Derycka Whibleyho, za ktorého sa neskôr vydala a spolu s ním si v roku 2010 dala vytetovať číslo 30 na oslavu jeho tridsiatych narodenín.

V máji 2010 si na rebrá, s jej vtedajším priateľom Brodym Jennerom, dala vytetovať slovo "Fuck" a v tom istom roku si na ľavú ruku nechala vytetovať logo "Abbey Dawn" a "XXV" s hviezdou na pravú ruku.

V roku 2013 si spolu so svojim snúbencom. Chadom Kroegerom, frontmanom Nickelback, nechala na ruku vytetovať vetu vo francúzštine, ktorá znamená "žiť aktuálnym momentom". Avril má na tele celkom asi 16 tetovaní, všetky sú však drobné.

Vzťahy

Manželstvo s Deryckom Whibleym

Začali spolu chodiť, keď mala Avril 19 rokov, ale kamarátmi boli od jej 17. V júni 2005 ju Deryck prekvapil výletom do Venice a 27. júna ju požiadal o ruku. Avril najprv túžila po "rock'n'rollovej gotickej" svadbe, ale nakoniec od toho upustila. 15. júla 2006 sa v Montecite, v Kalifornii zosobášili. Avril mala na sebe šaty od návrhárky Very Vang, na oblečenie dokopy minuli 110 tisíc dolárov. Ako svadobnú skladbu si zvolili legendárnu "Iris" od Goo Goo Dolls.

Sedem mesiacov po svadbe Avril vyhlásila, že bola tým najlepším, čo sa v Deryckovom živote udialo a že mu pomáha držať sa ďalej od drog. Manželstvo im nakoniec vydržalo štyri roky, o rozchode informovali 17. septembra 2009. 9. októbra 2009 sa Avril stručne vyjadrila: "Som vďačná za čas, ktorý sme strávili spolu a teší ma, že naše priateľstvo aj po tom všetkom pokračuje. 16. novembra 2010 ich rozviedli.

Manželstvo s Chadom Kroegerom

V júli 2012 Avril začala randiť s kanadským rockerom Chadom Kroegerom, frontmanom skupiny Nickelback. Dokopy sa dali vďaka spolupráci na Avrilinom piatom, štúdiovom albume. Len mesiac po tom, čo spolu začali chodiť oznámili svoje zasnúbenie. Zosobášili sa v Château de La Napoule, Francúzsko 1. júla 2013, teda na deň Kanady. Svadobnú cestu strávili v Portofine v Taliansku.

Kapela

Súčasní členovia

Koncert v Brazílii v roku 2014

Bývalí členovia

Diskografia

Albumy

Single

Filmografia

  • Sabrína, mladá čarodejnica (2002)
  • Going the Distance (2004)
  • Fast Food Nation (2006)
  • Za Plotom (2006)
  • The Flock (2007)

Referencie

  1. Kohl’s Partners with Rocker Avril Lavigne for New Juniors’ Lifestyle Brand to Launch July 2008 [online]. Kohlscorporation.com, [cit. 2009-03-30]. Dostupné online.
  2. MLYNEK, Alex, Pulfer, Rachel Power players: Canada's top actors [online]. 2006-08-14, [cit. 2007-06-27]. Dostupné online.
  3. Thorley, Joe (2003). Avril Lavigne: the unofficial book. London: Virgin. ISBN 1-85227-049-7.
  4. WILLMAN, Chris. Avril Lavigne The Anti-Britney. Entertainment Weekly, 2002-11-01. Dostupné online [cit. 2009-03-14].
  5. Bill Lamb. Avril Lavigne [online]. About.com, [cit. 2008-01-01]. Dostupné online.
  6. E = 2K2 [online]. Recording Industry Association of America, 2002-12-20, [cit. 2009-03-12]. Dostupné online.
  7. Avril Lavigne presented with Diamond [online]. Canadian Recording Industry Association, máj 2003, [cit. 2009-03-14]. Dostupné online.
  8. Avril Lavigne Ends North American Run of Shows with Two Dates In Washington Beginning May 9 [online]. transworldnews.com, 2008-05-04, [cit. 2008-05-29]. Dostupné online.
  9. Avril Lavigne [online]. MTV, [cit. 2009-03-29]. Dostupné online.
  10. LEBLANC, Larry. Avril Nabs Four Juno Awards. Billboard (Nielsen Business Media, Inc), 2003-04-07. Dostupné online [cit. 2009-03-29].
  11. CADORETTE, Guylaine. Let the Music Play: 2003 Grammy Nominees Announced [online]. Hollywood.com, 2003-01-03, [cit. 2009-03-29]. Dostupné online.
  12. David Jenison. Avril "Skins" Usher [online]. Yahoo! Music, 2004-06-02. Dostupné online.
  13. Avril Lavigne Biography [online]. [Cit. 2008-01-01]. Dostupné online.
  14. MOSS, Corey. Usher, Hilary Duff, SpongeBob Take Home Orange Blimps From Kids' Choice Awards [online]. MTV, 2005-04-04, [cit. 2009-03-30]. Dostupné online.
  15. MOSS, Corey. Avril Lavigne Helps Kelly Clarkson Become A Pop 'Princess' [online]. MTV, 2004-07-30, [cit. 2009-03-29]. Dostupné online.
  16. CARBONARO, Ben. Winter Olympics end with glittering closing ceremony [online]. Sports Australia, 2006-02-27, [cit. 2009-03-31]. Dostupné online.

Iné projekty

Externé odkazy

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Avril Lavigne na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).

Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link GA Šablóna:Link GA