Divadlo Actores: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Peter439 (diskusia | príspevky)
Riadok 120: Riadok 120:
Magickú trinástu sezónu otvorilio divadlo 29. októbra 2006 rozprávkou Prešibaný Kocúr v čižmách, klasickým ľudovým príbehom plným humoru o Kocúrovi, nadprirodzenej bytosti s ľudskými vlastnosťami. Štandardné herecké, režijné i kostýmové výrazové prostriedky vnášali do tejto sedemdesiatminútovej rozprávky folklórnu atmosféru zdôraznenú pesničkami, inšpirovanými slovenskou ľudovou tvorbou, ktoré napísal Rudolf Pažitka a zhudobnil Arpád Farkaš.
Magickú trinástu sezónu otvorilio divadlo 29. októbra 2006 rozprávkou Prešibaný Kocúr v čižmách, klasickým ľudovým príbehom plným humoru o Kocúrovi, nadprirodzenej bytosti s ľudskými vlastnosťami. Štandardné herecké, režijné i kostýmové výrazové prostriedky vnášali do tejto sedemdesiatminútovej rozprávky folklórnu atmosféru zdôraznenú pesničkami, inšpirovanými slovenskou ľudovou tvorbou, ktoré napísal Rudolf Pažitka a zhudobnil Arpád Farkaš.


Ešte koncom toho istého roka (26. novembra 2006) mala premiéru inscenácia Mefisto, Faust či Wagner, inpširovaná svetoznámym dielom [[:en:Johann_Wolfgang_von_Goethe|Johanna Wolfganga Goetheho]].
Ešte koncom toho istého roka (26. novembra 2006) mala premiéru inscenácia Mefisto, Faust či Wagner, inpširovaná svetoznámym dielom [[Johann Wolfgang von Goethe|Johanna Wolfganga Goetheho]].


=== Štrnásta sezóna: Tempus Art vol. 3 a porcia jazzu ===
=== Štrnásta sezóna: Tempus Art vol. 3 a porcia jazzu ===

Verzia z 18:29, 10. august 2014

Mestské divadlo Actores (MsD Actores) je slovenský profesionálny divadelný súbor, ktorý má svoju stálu scénu v Rožňave. Založené bolo v roku 1994, prvým predstavením bola autorská absurdná inscenácia Plot. Súbor založili režisérka Tatiana Masníková spolu s hercami Zuzanou Grígeľovou, Róbertom Kobezdom a Petrom Szőllősom.

Dejiny

Prvá sezóna: Absurdno obohnané plotom

Premiéra inscenácie Plot sa uskutočnila 5. novembra 1994 o 19:00 v priestoroch historickej budovy rožňavskej Radnice. Druhá premiéra sa konala o deň neskôr v rovnakom čase a na rovnakom mieste.

Druhou inscenáciou bola divadelná fraška Zázrak svätého Antona na motívy belgického dramatika a básnika, grófa Maurice Maeterlincka. Premiéru mala 21. decembra 1994 v Betliari. Postavu sv. Antona si zahral Peter Szőllős, Virgíniu Zuzana Grígeľová a Pána Gustáva stvárnil Róbert Kobezda.

Koniec prvej divadelnej sezóny sa niesol v znamení premiéry tretej inscenácie, naštudovanej na motívy románu Trpaslík nositeľa Nobelovej ceny za literatúru za rok 1951, švédskeho básnika a dramatika Pära Fabiana Lagerkvista s názvom Maškaráda duší. Inscenácia mala prvú premiéru vo Veľkej sále historickej budovy Radnice 3. júna 1995, druhá premiéra sa konala o deň neskôr. Pod režisérskou taktovkou Tatiany Masníkovej sa v hre predstavili Zuzana Grígeľová ako kňažná Teodora, Peter Szőllős ako knieža Leon, Róbert Kobezda ako Trpaslík a Marian Skalský ako Potrebnosť, Bytosť a Nič. Text piesne Trpaslíka zložil Roman Groszman, o výber piesní sa, rovnako ako v predstavení Zázrak sv. Antona, postaral Róbert Kobezda.

Actores poňal hru v intenciách originálnej predlohy. Súbor sa sústredil na detailnú analýzu spoločenského zla, ktoré je človek schopný vytvoriť. Predstavenie bolo vystavané na využívaní kontradikcií expresionizmu a realizmu (typických pre Lagerkvistovu tvorbu), i na zrozumiteľnej symbolike zla v mnohých jeho moderných podobách. Toto napätie vytvorilo funkčnú dynamiku v príbehu o stelesnenom, zhmotnenom zle, v ktorého druhom pláne bolo možné čítať presvedčenie, že prirodzenou súčasťou sveta sú aj vyššie etické hodnoty.

Druhá sezóna: Prvý festival a dráma o inakosti

Actores dostal pozvánku na nesúťažný medzinárodný festival Fabuleus '95 (Festival mladých divadiel), ktorý v belgickom Leuvene zorganizovala umelecká škola Jonna. Rožňavský súbor sa ňom 30. októbra predstavil inscenáciou Plot.

Premiéra inscenácie Pokrvné puto na motívy hry Blood Knot juhoafrického dramatika Athola Fugarda sa uskutočnila 17. februára 1996 v priestoroch historickej budovy rožňavskej Radnice. Predstavenie, ktoré trvalo 100 minút s prestávkou, odohral súbor v špeciálne upravenom priestore, ktoré tým, že spájalo javisko s hľadiskom, spĺňalo jednu z charakteristík alternatívneho divadelného priestoru.

Rozprávková komédia na motívy Vladimíra Buriličeva Nepodarok mala premiéru 9. júna 1996. Bolo to predstavenie plné farieb a známych rozprávkových bytostí, ktoré sa zrazu ocitli v našom svete, v ktorom ich čarovné schopnosti a pomôcky nemali žiadnu moc. Nepodarkom prezývali hlavného hrdinu Jurka, chlapčeka, ktorý neveril na rozprávky.

Tretia sezóna: Bláznivý poslíček a temná Laura

Na začiatku divadelnej sezóny uviedol súbor komédiu na motívy hry anglického dramatika Joe Ortona Čo uvidel poslíček, ktorá mala premiéru 13. septembra 1996.

V marci 1997 (21. 3.) mala premiéru inscenácia Laurin sklenený svet, dráma na motívy hry amerického dramatika Tennessee Williamsa Sklenený zverinec.

V rámci kultúrneho podujatia Prázdniny v Telči sa v južných Čechách 6. augusta 1997 Actores predstavil inscenáciou Plot.

Štvrtá sezóna: Liverpool a fantázia v Leporele

Divadelnej sezóne 1997/98 by sme mohli prisúdiť niekoľko charakteristík. V prvom rade to bol rok, v ktorom dostal Actores pozvánku na veľký medzinárodný festival v zámorí, súbor prvýkrát otestoval svoje možnosti v priestore pohybového divadla a, na druhej strane, to boli mesiace, počas ktorých sa stále znova a znova vracal neodbytný problém získavania finančných prostriedkov na umelecký chod divadla.

V decembri 1997 (7. 12.) mala premiéru rozprávková fantázia bez slov pre deti s názvom Leporelo. Toto predstavenie režisérky Tatiany Masníkovej bolo poskladané z fragmentov niekoľkých rozprávok, spojených postavou Klauna a motívom prebudenia hrdinov a postavičiek zabudnutých v sklade rozprávok. Absencia hovoreného slova dala vyniknúť pohybu, tancu a hudbe, ktorými rozprávkoví hrdinovia vyjadrovali svoje city a emócie.

V januári dostal divadelný súbor pozvánku na 4. Medzinárodný divadelný festival v kanadskom Liverpoole. Podujatie, na ktoré boli vybratí na základe konkurzu a ktoré malo súťažný charakter, sa konalo od 13. do 18. mája 1998 pod názvom Liverpool International Theatre Festival (LITF '98). Organizátor festivalu, Dramatická spoločnosť Nového Škótska, pozval 7 kanadských súborov a divadlá z Venezuely, Japonska, Írska, Nemecka, USA a zo Slovenska. Actores sa na ňom predstavil autorskou hrou Plot, ktorú museli o tretinu skrátiť a nacvičiť si postavenie scény v limite 15-tich minút. Actores za ňu získal Cenu za najlepšiu inscenáciu, Cenu za réžiu a Cenu kritiky za herecké výkony.

Piata sezóna: Plot vo Venezuele, Animus v Rožňave

Piatu sezónu možno zasadiť do rámca dvoch udalostí, ktoré stáli v jej úvode a závere. Na konci roka súbor odletel do venezuelského Caracasu, kde sa v dňoch 12.-18. decembra konal 2. ročník Medzinárodného divadelného festivalu FIESTA '98. Actores sa na ňom v divadle Teatro San Martin de Caracas predstavil hrou Plot, za ktorú v konkurencii 16 súborov získal Veľkú cenu diváka.

V prvej polovici marca sa uskutočnili dve premiéry novej, 150 minút trvajúcej autorskej inscenácie nazvanej Animus. Prvá premiéra bola 5. marca 1999 v historickej budove Radnice, druhá o päť dní neskôr (10. 3.) v košickom Staromestskom divadle.

Recenzia druhej premiéry z pera Silvie Sorgerovej sa objavila v periodiku Lúč - východoslovenské noviny pod názvom Veľavravnosť pohybu.

Krátkou analýzou sa tejto autorskej absurdnej inscenácii venovala aj Petra Nagyová vo svojej bakalárskej práci. Jej interpretácia vychádzala z porovnania motívu čakania, ktorý sa objavil aj v inscenácii Čakanie na Godota: "V inscenácii sa polemizuje o sluhovi a pánovi, človeku a jeho svedomí, o zautomatizovanom konaní a cite. Všetko je uložené do kufrov rôznych veľkostí, tvarov a materiálov. Každý jeden charakterizuje svet, predstavy, túžby a zmýšľanie jednotlivých postáv. Radosť spôsobuje skrotenie iného človeka, jeho pretvorenie na vlastný obraz a tak vzniká ďalšia figúrka so svojím vlastným kufrom."

V máji bol Actores hosťom Akademického Prešova - Súťaže umeleckej tvorivosti vysokoškolákov na Slovensku. V bulletine k tomuto podujatiu sa objavilo krátke, no zaujímavé zhodnotenie inscenácie, s ktorou sa tam súbor predstavil. Ako pozitíva boli spomenuté profesionálne herectvo, nápadité mizanscény, strhujúci rytmus predstavenia, vysoká technická úroveň práce s priestorom a zaujímavá hudobná zložka. Dvojznačne sa javilo predimenzované používanie hudby, ktoré síce plnilo významnú charakterizačnú funkciu u postáv, no na druhej strane pútalo väčšiu pozornosť diváka ako samotná akcia na javisku.

Dlhodobá nespokojnosť s nespravodlivým prerozdeľovaním finančných prostriedkov z rozpočtu Ministerstva kultúry pre divadelné súbory na Slovensku spojila 5. februára 1999 do Združenia nezávislých divadiel divadlá Actores, Stoka, GUnaGU, Radošinské naivné divadlo, Divadlo Piki Pezinok, Divadlo z Pasáže Banská Bystrica a Staromestské divadlo.

V polovici júna sa divadlo zúčastnilo na Pražskom quadriennale '99 - výstave scénografie a divadelnej architektúry. V priestoroch Průmyslového paláca odohrali 14. júna v rámci prezentácie platformy LightLab neziskovej organizácie Mamapapa predstavenie novej inscenácie Animus.

V závere sezóny uviedol súbor inscenáciu rozprávkovej hry Tibora Varsányiho Čertovská rozprávka, ktorá mala premiéru 27. júna.

V júli 1999, temer rok po vzniku projektu osamostatnenia sa divadla od Mestského kultúrneho centra (ktorého súčasťou bolo od svojho vzniku pod oficiálnym názvom Divadelné štúdio Actores), došlo aj k faktickému osamostatneniu - vzniklo Mestské divadlo Actores (MsD Actores). Nešlo o absolútne odtrhnutie sa od Rožňavy, skôr o zabezpečenie autonómie divadla po organizačnej a umeleckej stránke a najmä o získanie väčšej voľnosti pri získavaní finančných prostriedkov z iných ako mestských zdrojov. Spolufinancovanie z rozpočtu samosprávy však ostalo zachované (divadlo sa stalo príspevkovou organizáciou mesta). Pri MsD Actores zároveň vzniklo občianske združenie rovnakého mena, ktoré dodnes slúži na získavanie priamej podpory umeleckej činnosti súboru zo štátnych i súkromných grantov a nadácií.

Šiesta sezóna: Performancia na hrade a apokalyptickí Fyzici

Sezónu otvoril súbor na jeseň predstavením na hrade Krásna Hôrka divadelnou performanciou Levočská biela pani, ktorá bola inšpirovaná skutočnými historickými udalosťami - celoživotným búrlivým vzťahom medzi Júliou Korponayovou a Štefanom Andrássym I.

V týždni od 28. novembra do 5. decembra 1999 sa v Košiciach konal 1. ročník Festivalu nezávislých divadiel, ktorý zrealizovalo Staromestské divadlo v spolupráci so Združením nezávislých divadiel. Rožňavský súbor 30. novembra odohral svoju najznámejšiu inscenáciu Plot.

Divadelná inscenácia Fyzici na motívy švajčiarskeho dramatika Friedricha Dürrenmatta bola prvou, ktorú finančne podporilo Ministerstvo kultúry. Vďaka tomu a zároveň vďaka prostriedkom z Nadácie na podporu občianskych aktivít, z nadácie Pro Helvetia a podpore zo strany rožňavskej samosprávy sa na vysokej úrovni predstavenia mohli podieľať profesionálni výtvarníci, návrhári kostýmov, scénograf i externí herci. Prvá, rožňavská premiéra sa uskutočnila po polročnej príprave 11. februára 2000 v historickej budove Radnice. V polovici marca mala premiéru v Staromestskom divadle v Košiciach.

Predstavenie pre deti Rozmaznaná princezná, rozprávku na motívy Pavla Grima v úprave Tatiany Masníkovej, odohral súbor v premiére 25. júna 2000.

Siedma sezóna: Actores v Mexiku, Šuflikári v šuflíkoch

Druhý ročník Festivalu nezávislých divadiel sa konal znova v Košiciach. Po roku, od 28. novembra do 5. decembra 2000, sa na ňom predstavili neštátne profesionálne divadlá so svojimi aktuálnymi inscenáciami. MsD Actores sa prezentovalo predstavením Pokrvné puto.

Začiatkom februára (2. 2. 2001) súbor s mestskou firmou 1. Rožňavská a.s. zorganizoval ľadovú revue Do rozprávky na korčuliach.

Zájazd na 1. ročník Interkontinentálneho festivalu svetovej kultúry do Mexika sa uskutočnil od 21. do 27. marca 2001. Actores sa tam 25. marca v meste Ciudad Victoria v štáte Tamaulipas predstavil inscenáciou Animus. Na festival, na ktorom svoje predstavenia odohrali aj divadlá z Peru, Kanady, Švajčiarska, Argentíny, Švédska, Filipín, Litvy, USA a domáceho Mexika, sa dostali na základe náročného výberu a zároveň ich ako jediné nezávislé profesionálne divadlo zo Slovenska odporučil režisér Slovenského národného divadla Martin Porubjak z Medzinárodnej divadelnej asociácie.

Temer dvojhodinová autorská balada v réžii Tatiany Masníkovej Šuflikári mala premiéru v historickej budove Radnice 3. júna 2001. Fyzicky náročné predstavenie dostalo skvelé hodnotenia aj od kolegov z branže.

Ôsma sezóna: Actores v OKC, Perlimplín bez lásky

Divadelnú sezónu 2001/02 otvoril Actores na jeseň hrou Plot, ktorou sa predstavil na Medzinárodnom divadelnom festivale Na hranici v Českom Těšíne.

Klauniáda pre deti o troch škriatkoch s názvom Škriatkovia mala svoju premiéru 9. decembra 2001.

Prvého februára 2002 dostalo divadlo do svojej správy priestory novootvoreného Obchodno-kultúrneho centra (OKC). O program slávnostného ceremoniálu sa postarali herci divadla a členovia študentského divadla Úsmev, ktoré v tom čase fungovalo pri Gymnáziu Pavla Jozefa Šafárika. Vyvrcholením akcie bolo odovzdanie symbolického kľúča OKC vtedajšiemu primátorovi mesta Františkovi Kardošovi. Actores dostal k dispozícii Divadelnú sálu s 360 miestami na sedenie a javiskom, ktoré malo rozmery 13x13 metrov, Experimentálnu sálu, šatne pre hercov, kanceláriu, sklady, foyer a pokladňu.

Na apríl (26. 4. 2002) pripravil súbor premiéru divadelnej inscenácie Láska dona Perlimplína na motívy španielskeho básnika Federica Garcíu Lorcu. Actores znova siahol po predlohe, v ktorej určujúcu úlohu zohrávali pohyb a tanec. Oba zároveň zjemňovali ostré hrany kontrastu medzi groteskou a lyrikou. Takto vystavaná poetika hry umožňovala ponúknuť divákovi pohľad do fyzického sveta scénického pohybu a iluzórneho sveta romantických pocitov a erotických túžob a vášní.

Deviata sezóna: Tempus Art vol 1 a zájazdová šnúra

Úvod deviatej divadelnej sezóny patril 1. ročníku medzinárodného festivalu alternatívnych divadiel Tempus Art. Trval deväť dní (od 7. do 15. septembra) a bol súčasťou osláv Dní mesta Rožňava. Impulzov na zorganizovanie tejto impozantnej akcie bolo niekoľko: Prvou dôležitou udalosťou bolo osamostatnenie, resp. pretransformovanie sa na mestské divadlo. Zásadným však bolo účinkovanie na festivale LITF '98 v kanadskom Liverpoole, ktorý zaujal svojím leitmotívom "divadlo a kultúrna identita", na ktorý nadviazal aj Tempus Art. Zámerom bolo vytvoriť rodinný typ festivalu, na ktorom by si to svoje predstavenie našli všetky vekové skupiny. Jednotlivé divadelné súbory ostávali v Rožňave počas celého festivalu, zúčastňovali sa workshopov, diskusií a ďalšieho sprievodného programu.

Predstavilo sa tam dvanásť súborov z Lotyšska, Anglicka, Holandska, Estónska, Maďarska, Česka, Litvy, Poľska a zo Slovenska. Okrem divadla Actores, Vranovského chodúľového divadla, divadla Skatuve a Spišského divadla sa všetky predstavili so súťažnými produkciami. Actores celý festival otvoril pozmenenou inscenáciou Šuflikári. Predsedom poroty bol herec a režisér Andrzej Rozhin z Poľska, ďalšími členmi boli Georges Schlocker z Francúzska, Miloš Mistrík zo Slovenska, Emese Kálmán z Maďarska a Čech Jan Šotkovský. Ceny sa rozdávali v súťažných kategóriách Najlepšia festivalová produkcia, Výrazná réžia, Najlepší herec, Najlepšia herečka a Cena divákov.

Na prelome novembra a decembra sa Actores zúčastnil na 4. ročníku festivalu európskych nezávislých divadiel, ktoré organizovalo košické Staromestské divadlo pod názvom Divadlo bez hraníc, na ktorom sa predstavil hrou Láska dona Perlimplína.

Premiéra rozprávky Láska na hrášku alebo Hľadá sa naozajstná princezná sa uskutočnila v nedeľu 8. decembra 2002 o 15:00 v Divadelnej sále OKC.

Zájazd do dvoch pobaltských krajín sa uskutočnil vo februári. Do Estónska a Lotyšska pricestoval Actores na pozvanie, ktoré dostal počas 1. ročníka festivalu Tempus Art od divadla Salong. Počas hosťovania, od 11. do 18. februára, odohrali tri predstavenia Šuflikárov.

Už o mesiac neskôr odcestoval súbor do nemeckého Kolína nad Rýnom na nemecko-slovenský festival divadelných súborov Theaterszene Europa. Vo štvrtok 20. marca večer sa tam predstavili hrou Šuflikári.

Prvá premiéra rozprávkovej inscenácie Pippi Dlhá Pančucha na motívy Astrid Lindgrenovej sa uskutočnila 18. apríla o 15:00 v rámci divadelných nedieľ pre detských divákov, ktorých súčasťou bol aj projekt Cesta za rozprávkami. Druhá premiéra sa konala v takom istom čase presne o týždeň neskôr.

V lete, po ukončení divadelnej sezóny, vycestoval súbor do Čile na XIV. Medzinárodný festival divadiel sveta. Konal sa v dňoch od 9. do 23. júla v meste Puerto Montt a Actores tam odohral autorské predstavenie Animus.

Desiata sezóna: Moderný Škrtič a tajomstvo úspechu u detí

Prvé predstavenie divadla Actores pre dospelého diváka, ktoré nerežírovala Tatiana Masníková (zverené bolo Vladimírovi Koifmanovi z Holandska) malo názov Život osamelého škrtiča vo veľkom meste a premiéru malo 10. októbra 2003.

V decembri zrealizovalo MsD Actores v spolupráci s Amáliou DSS a Umeleckou úniou v Rožňave veľkolepý projekt, ktorý mal u detí fenomenálny úspech. Autorky Tatiana Masníková a Zuzana Grígeľová, ktoré ho pripravili pri príležitosti 10. výročia založenia Domova sociálnych služieb Amália, ho nazvali Tajomstvo troch pečatí.

Jedenásta sezóna: Tempus Art vol. 2 a čakanie na Godota

Druhý ročník medzinárodného festivalu alternatívnych divadiel Tempus Art sa konal od 9. do 15. septembra 2004. Zúčastnili sa na ňom súbory z Rakúska, Dánska, Francúzska, Slovinska, Poľska, Maďarska, Česka a zo Slovenska. Pätnásť inscenácií odohrali na troch scénach (Hlavná sála a Experimentálna sála v OKC, sála v historickej budove Radnice) a pribudol aj divadelný A-klub, ktorý sa stal priestorom stretávania sa odbornej a laickej verejnosti pri prednáškach a diskusiách.

Aj tento ročník bol súťažný, ceny sa odovzdávali v piatich kategóriách. Predsedníčkou poroty bola Kanaďanka Luise Vigeant, členmi Marco Consolini z Talianska, Lajos Sándor z Maďarska, Peter Christov z Českej republiky a Miloš Mistrík zo Slovenska. Cenu za najlepšiu festivalovú produkciu si odniesla hra "Snehulienka po fláme" v podaní slovinského zoskupenia Mini Teater, Cenu za najlepšiu réžiu získal Jiří Pokorní z českého Ha divadla za hru "Top Dogs". Cena za najlepší mužský herecký výkon bola udelená Lászlóovi Gálffimu z budapeštianskeho divadla Thália za stvárnenie postavy "Edmunda Keana" v rovnomennej monodráme. Cena za najlepší ženský herecký výkon putovala k herečke rakúskeho súboru Imago Natashi Gundacker. Cenu diváka získali členovia súboru La Valise z Francúzska za tanečno-pohybovú inscenáciu "Oups". Špeciálnu cenu festivalu si odniesli študenti banskobystrickej Akadémie umení FDU za hru "Hamlet". V sekcii nesúťažných predstavení sa na úvod festivalu predstavil pracovný ateliér s hrou Williama Shakespeara "Macbeth" pod režisérskou taktovkou Róberta Csontosa, ktorú pripravovali v Maďarsku a na Slovensku od 25. júla maďarskí, českí, estónski a slovenskí herci, dramaturgovia a výtvarníci. Nedivadelnú časť festivalu zabezpečovalo Tempuskino, v ktorom premietli nemecko-francúzsky film "Nebo nad Berlínom" režiséra Wima Wendersa, poľského "Dirigenta" Andrzeja Wajdu a "Strom prianí" gruzínskeho režiséra Tengiza Abuladzeho. Súčasťou festivalu boli aj workshopy a prednášky o súčasnom divadelnom umení. Každý večer bol odpremietaný krátky videozostrih z udalostí predchádzajúceho festivalového dňa.

V marcovom programe divadla sa objavili dve premiéry stominútovej inscenácie klasickej absurdnej hry írskeho dramatika Samuela Becketta Čakanie na Godota. Prvá sa uskutočnila 18. marca v Divadelnej sále OKC, druhá o dva dni neskôr v košickom divadle Thália. Spracovanie drámy už nemuselo byť posunuté do alternatívnej polohy, pretože samotný originál bol dostatočne antidramatický, aby súboru - režisérke i hercom - poskytol dostatok slobody na vlastnú tvorivú expresiu. Inscenácia sa tak držala pôvodného textu, ktorým Beckett deštruoval klasický model divadla s logikou a reálnou dejovou výstavbou, postavami a dialógmi. Účinnosť inscenácie sa tak zakladala na efektoch tragickej absurdnosti a grotesky. Samotný herecký prejav vychádzal najmä z nadnesenej komiky.

Dvanásta sezóna: Festivaly a rozprávkový Pinocchio

V druhej polovici septembra (20. - 30. 9. 2005) sa Actores zúčastnil na XVII. Medzinárodnom festivale experimentálnych divadiel v Káhire, na ktorom sa predstavil hrou "Plot".

Na konci kalendárneho roka, 19. novembra 2005, mala premiéru inscenácia klasického rozprávkového príbehu Carla Collodiho Pinocchio.

Túto inscenáciu pre deti odohrali 11. júna 2006 v Divadle Jozefa Gregora Tajovského na XXXIII. ročníku Zámockých hier zvolenských.

Aj záver tejto sezóny patril festivalovému hraniu. Tentoraz to bol 1. Medzinárodný festival The Neighbours v poľskom Lubline, na ktorom sa súbor 21. júna predstavil hrou "Pinocchio".

Trinásta sezóna: Rozprávkový Kocúr a tragikomicky súčasný Goethe

Magickú trinástu sezónu otvorilio divadlo 29. októbra 2006 rozprávkou Prešibaný Kocúr v čižmách, klasickým ľudovým príbehom plným humoru o Kocúrovi, nadprirodzenej bytosti s ľudskými vlastnosťami. Štandardné herecké, režijné i kostýmové výrazové prostriedky vnášali do tejto sedemdesiatminútovej rozprávky folklórnu atmosféru zdôraznenú pesničkami, inšpirovanými slovenskou ľudovou tvorbou, ktoré napísal Rudolf Pažitka a zhudobnil Arpád Farkaš.

Ešte koncom toho istého roka (26. novembra 2006) mala premiéru inscenácia Mefisto, Faust či Wagner, inpširovaná svetoznámym dielom Johanna Wolfganga Goetheho.

Štrnásta sezóna: Tempus Art vol. 3 a porcia jazzu

Tretí ročník medzinárodného festivalu Tempus Art sa konal od 9. do 15. septembra 2007 na štyroch scénach: v Hlavnej divadelnej sále a v Experimentálnej sále OKC, v sále historickej budovy Radnice na Námestí baníkov a v priestoroch F1 Caffe. V súťažnej i nesúťažnej sekcii a v sekcii pre detského diváka sa tam predstavilo dvadsať divadelných súborov z jedenástich krajín (Česko, Maďarsko, Venezuela, Poľsko, Francúzsko, Potyšsko, Nemecko, Belgicko, Chorvátsko, Bielorusko a Slovensko). Actores v rámci nesúťažného programu odohralo exhibičné predstavenie vtedy už kultovej absurdnej drámy Plot.

Predsedom poroty i celého festivalu bol Miloš Mistrík, ďalšími členmi Pater Daniel Bu a Michel Maslowski z Francúzska, Elwira Militowska-Kordska z Poľska a Oleg Dlouhý zo Slovenska. Súťažilo sa v piatich kategóriách, najlepšou festivalovou produkciou bolo predstavenie Rómeo a Júlia maďarského Divadelného štúdia Kompánia, cenu za najlepšiu réžiu získal Krzystof Zemło z Divadla Okno za bábkovú tieňohru Romanca o Perlimplínovi a Belise. Daniela Lucá zo Spoločnosti José Besprosványho získala cenu za najlepší ženský herecký výkon v hudobno-tanečnej inscenácii s videoprojekciou Apropó Butterfly, a rovnakou cenou za mužský výkon ocenila porota šesticu hercov z Bílého divadla za koédiu Ty, který lyžuješ. Cena diváka putovala do francúzskeho divadla Décalages dvojici Seiline Vallée a Salvi Salvatore za predstavenie Posadnutosť.

V rámci tzv. off programu prebehli dva pracovné ateliéry, prvý s názvom Divadlo v pohybe dvojice Seiline Vallée a Salvi Salvatore bol zameraný na akrobaciu, improvizáciu a kreativitu, druhý mal názov Tanec zvierat a viedol ho bieloruský umelec Slava Inosemcev (jeho nosnou témou bola herecká plastika na základe metódy kung-fu). Súčasťou festivalu bolo aj press centrum, ktorého členovia spolupracovali s rožňavským Mestským televíznym štúdiom na výrobe každodenných videozostrihov, komunikovali s médiami a vydávali festivalový denník. Počas celého týždňa si mohli návštevníci pozrieť výstavu Diela mladých z krajín V4, v rámci ktorej v Mestskej galérii na Radnici vystavovali Ivan Chapčák, Katarína Balážová, Szőcs Éva Andrea, Roland Neupauer a Magda Dabala. Ich diela boli v závere odovzdané laureátom festivalu.

Od 1. novembra 2007 do 30. mája 2008 prerušil súbor svoju umeleckú činnosť a odcestoval do Veľkej Británie na študijný pobyt.

V ich domovskom A-klube pokračovalo organizovanie jazzových koncertov: 28. decembra sa tam predstavila formácia Jazz/Funk Crew (Vlado Spišiak - gitara, Arpád Farkaš - klávesy, Ľubomír Kopka - basgitara, Gabriel Szabó - bicie), 2. mája 2008 zase formácia Arpi Farkaš jazz quartet (Arpád Farkaš - klávesy, Ladislav Csízi - bicie, Varga Gergö - saxofón, Ľubomír Kopka - basgitara).

Pätnásta sezóna: Divadelné bajofondo, mediálne mihotanie oka a rybia Gupka

Premiéra divadelnej rozprávky z prostredia starého, opusteného divadla Hugo a Oliver a ich veľké divadlo sa uskutočnila 7. septembra 2008.

Začiatkom októbra (5.10.2008) sa v Experimentálnej sále MsD Actores konal jazzový koncert, ktorý časovo bezprostredne nadväzoval na práve skončené Jazzové dni v Košiciach. V Rožňave sa predstavili Vlado Spišiak (gitara), Artis Orubs (bicie), Michal Šimko (basgitara) a Arpád Farkaš (klávesy).

Prvou z troch premiér pre dospelých v tejto sezóne bola inscenácia autorskej hry Tatiany Masníkovej s názvom Stretnúť teba bolo krásne. Prvá premiéra sa uskutočnila 22. novembra, druhá 4. decembra 2008, obe v Divadelnej sále OKC. V tejto pohybovej hre, ktorá trvala 65 minút a bola postavená výhradne na tanečnom a akrobatickom pohybe, sa objavili originálne argentínsko-uruguajské rytmy hudby bajofondo.

Tesne pred vianočnými sviatkami pripravil súbor premiéru autorskej hry Tatiany Masníkovej Bez mihnutia oka. Prvá sa konala 22. decembra 2008, druhá 6. februára 2009. Predstavenie sa uskutočnilo v Experimentálnej sále s kapacitou 60 miest na sedenie, čo spolu s obrovským diváckym záujmom spôsobilo, že tieto premiéry boli okamžite beznádejne vypredané. Súbor preto do svojho programu zaradil ďalšie dve predstavenia tejto inscenácie (8. a 9. februára).

V nedivadelnom priestore sa v priebehu roka 2009 objavili herci divadla Peter Szőllős a Róbert Kobezda. Obaja si zahrali epizódne postavy v televíznom seriáli V mene zákona. Kobezda sa navyše 12. februára objavil v seriáli Ordinácia v Ružovej záhrade v postave Pána Krempaského.

Jazzová formácia Arpi Farkaš jazz quartet sa domácemu publiku predstavila v A-klube v piatok 13. februára v zložení Attila Farkas (basová gitara), Varga Gergely (saxofón), Ladislav Csízy (bicie), Arpád Farkaš (klávesy).

Premiéra inscenácie Gupka podľa predlohy Vasilija Sigareva mala celoslovenskú premiéru 28. marca 2009, prvé uvedenie tejto tragikomédie v Košiciach bolo v divadle Thália 24. mája.

Ďalším z radu divadelných predstavení pre deti s edukačnou zložkou bol interaktívny minikurz angličtiny s názvom Smutná princezná a slon. Táto necelú hodinu trvajúca inscenácia určená pre deti od 3 do 10 rokov mala premiéru 1. apríla 2009.

V priestoroch A-klubu sa 15. apríla predstavila jazzovo-funková skupina Andy Belej Trio z Prešova. V rámci Jazzového večera si na tom istom mieste 19. júla zahrala formácia Spišiak Farkaš quartet v zložení Vlado Spišiak (gitara), Arpád Farkaš (klávesy), Artis Orubs (bicie), Xico Santos (kontrabas, basgitara).

Festivaly a ocenenia

  • Fabuleus '95, Leuven, Belgicko (nesúťažný), 30.10.1995, Plot
  • LITF '98, Liverpool Kanada: Cena za najlepšiu inscenáciu, Cena za réžiu, Cena kritiky za herecké výkony, 13.-18.5.1998, Plot
  • FIESTA '98, Caracas, Venezuela: Veľká cena diváka, 12.-18.12.1998, Plot
  • Festival nezávislých divadiel, 1. ročník, Košice, 28.11.-5.12.1999, Plot
  • Festival nezávislých divadiel, 2. ročník, Košice, 28.11.-5.12.2000, Pokrvné puto
  • Interkontinentálny festival svetovej kultúry, 1. ročník, Ciudad Victoria, Mexiko, 21.-27.3.2001, Animus
  • Na hranici, Český Těšín, ČR, jeseň 2001, Plot
  • Festival európskych nezávislých divadiel - Divadlo bez hraníc, 4. ročník, Košice, november/december 2002, Láska dona Perlimplína
  • Medzinárodný festival divadiel sveta, 14. ročník, Puerto Montt, Čile, 9.-23.7.2003, Šufikári
  • Medzinárodný festival experimentálnych divadiel, 17. ročník, Káhira, Egypt, 20.-30.9.2005, Plot
  • Zámocké hry zvolenské, 33. ročník, Zvolen, Slovensko, 11.6.2006, Pinocchio
  • Medzinárodný festival The Neighbours, 1. ročník, Lublin, Poľsko, 21.6.2006, Pinocchio

Externé odkazy