Šašlik: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Rudko (diskusia | príspevky)
d pridaná Kategória:Gruzínska kuchyňa pomocou použitia HotCat
Rudko (diskusia | príspevky)
d pridaná Kategória:Arménska kuchyňa pomocou použitia HotCat
Riadok 16: Riadok 16:
[[Kategória:Mäso]]
[[Kategória:Mäso]]
[[Kategória:Gruzínska kuchyňa]]
[[Kategória:Gruzínska kuchyňa]]
[[Kategória:Arménska kuchyňa]]

Verzia z 13:35, 16. november 2014

Šašlik opekaný na skladacom mangale

Šašlik alebo šašlyk (po rusky шашлык – šašlyk, po ukrajinsky шашлик – šašlyk) je istý druh kebabu (marinované mäso grilované na špíze), ktoré je obľúbené najmä v štátoch bývalého Sovietskeho zväzu, konkrétne v Gruzínsku, Rusku, Arménsku, Azerbajdžane, Uzbekistane a na Ukrajine.

Najčastejšie sa skladá zo striedajúcich sa kúskov mäsa a cibule. Hoci bolo slovo „šašlik“ pravdepodobne prevzaté Kozákmi od krymských Tatárov už na začiatku 16. storočia, toto jedlo do Moskvy nedostalo skôr než pred koncom 19. storočia. Odvtedy sa však rozšírilo veľmi rýchlo, v roku 1910 už bolo známe v Petrohrade a do roku 1920 sa stalo bežným pokrmom vo všetkých mestách Ruska.

Šašlik je najčastejšie pripravovaný z kúskov prerastenejšieho mäsa veľkosti väčšieho orecha, marinovaného cez noc v zmesi červeného vína, octu a korenia. Mäso sa napichuje samotné alebo v kombinácii s cibuľou a sezónnou zeleninou (na Kaukaze aj s ovocím) na ploché ihly (šampury) a opeká sa nad žeravým uhlím, najlepšie z brezy. Stacionárny gril na prípravu šašlikov sa nazýva mangal. Opečený šašlik sa podáva s chuťovo výraznými omáčkami, zelenými bylinkami, prípadne zrniečkami granátového jablka.

Na Ukrajine je šašlik pripravovaný aj z väčších kusov marinovaného mäsa (marinuje sa najčastejšie v majonéze ochutenej korením, cibuľou a pod.) ako sú napríklad celé štvrtky. kurčiat a pod.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Šašlik