Astma: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Marián 2 (diskusia | príspevky)
{{Med Disclaimer}}
úprava
Riadok 1: Riadok 1:
{{Med Disclaimer}}
{{Med Disclaimer}}
[[Súbor:Asthma attack-airway (bronchiole) constriction-animated.gif|náhľad|Astmatický záchvat]]
[[Súbor:Asthma attack-airway (bronchiole) constriction-animated.gif|náhľad|Astmatický záchvat]]
'''Astma''' alebo '''záduch''' je záchvatovito sa vyskytujúca, spravidla intenzívna dychová nedostatočnosť ([[dýchavičnosť]]), ktorá môže mať rôzne príčiny.
'''Astma''' alebo '''záduch''' (z [[Gréčtina|gréc.]] ἅσθμα, ''ástma'' , "lapať po dychu") je záchvatovo sa vyskytujúca, spravidla intenzívna dychová nedostatočnosť ([[Dyspnoe|dýchavičnosť]]), ktorá môže mať rôzne príčiny.
Astma (z gréckeho ἅσθμα, astma , "lapať po dychu") je časté chronické zápalové ochorenie dýchacích ciest s charakteristickými variabilne sa opakujúcimi symptómami reverzibilnej bronchiálnej obštrukcie, a bronchospazmy.
Medzi bežné príznaky patrí sťažené dýchanie (dýchavičnosť), kašeľ, pocit ťažoby na hrudi a sipot. Astma môže byť spôsobená kombináciou genetických faktorov a vplyvov životného prostredia. Jej diagnóza je zvyčajne založená na pravidelnom pozorovaní rôznych príznakov, reakcie na liečbu počas jej priebehu alebo [[spirometria|spirometriou]].
Astma sa môže vyskytovať v dvoch formách a to buď ako atopická (vonkajšia) alebo neatopická (vnútorná).
Akútne príznaky sa zvyčajne liečia krátkodobým inhalovaním beta-2 agonistických látok stimulujúcimi beta bunky, ktoré uvoľňujú hladké svalstvo dýchacích ciest, alebo orálnym podaním kortikosteroidov. Vo veľmi vážnych prípadoch sa podávajú kortikosteroidy intravenózne, kedy je väčšinou nutná už aj hospotalizácia.
Príznaky astmy je možné výrazne tlmiť vyhýbaním sa spúšťačov, akými sú napríklad alergény a dráždidlá, alebo preventívnym používaním inhalačných kortikosteroidov.


Najčastejšie sa pod týmto pojmom rozumie [[priedušková astma]] ([[Latinčina|lat]]. asthma bronchiale), zriedkavejšie [[srdcová astma]] ([[Latinčina|lat.]] asthma cardiale). Podrobnejšie informácie o týchto ochoreniach viď v konkrétnych článkoch.
Rozlišuje sa:
* [[priedušková astma]]
* [[srdcová astma]]
* [[Forbakov syndróm]]
* [[Huliakov syndróm]]


Pozri aj:
Zriedkavé sú:
* [[asthma uraemicum]]
* [[asthma uraemicum]]
* [[asthma nasale]]
* [[asthma nasale]]
* [[pneumokonióza]]
* [[pneumokonióza]]
* [[CHOCHP]]


{{Medicínsky výhonok}}
{{Medicínsky výhonok}}



Verzia z 17:12, 28. december 2014

Šablóna:Med Disclaimer

Astmatický záchvat

Astma alebo záduch (z gréc. ἅσθμα, ástma , "lapať po dychu") je záchvatovo sa vyskytujúca, spravidla intenzívna dychová nedostatočnosť (dýchavičnosť), ktorá môže mať rôzne príčiny.

Najčastejšie sa pod týmto pojmom rozumie priedušková astma (lat. asthma bronchiale), zriedkavejšie srdcová astma (lat. asthma cardiale). Podrobnejšie informácie o týchto ochoreniach viď v konkrétnych článkoch.

Pozri aj:

Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA