Štátny znak Iránu: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Legobot (diskusia | príspevky)
d Bot: Odstránenie 41 odkazov interwiki, ktoré sú teraz dostupné na Wikiúdajoch (d:q188028)
Bystrow (diskusia | príspevky)
d preklepy
 
Riadok 1: Riadok 1:
[[Súbor:Coat_of_arms_of_Iran.svg|náhľad|Štátny znak Iránu]]
[[Súbor:Coat_of_arms_of_Iran.svg|náhľad|Štátny znak Iránu]]
'''Štátny znak [[Irán]]u''' tvoria štyri malé polmesiace, obklopujúce zvisle ležiacu čepeľ meča, nad ktorou je umiestnený znak arabského písma nazývaný ''at-tašdíd''. Kresba znaku je štylizácia Allahovho mena. Päť hlavných prvkov znaku symbolizuje päť základných pilierov islamu a ich zvislá poloha naznačuje cestu k jedinému bohu. Štyri polmesiace predstavujú fázu jeho narastania, tak ako rastie islamská viera. Meč znamená silu a statočnosť, ktorá je navyše zosilnená znakom ''at-tašdíd''. Podoba znaku zároveň evokuje predstavu zemského glóbusu.
'''Štátny znak [[Irán]]u''' tvoria štyri malé polmesiace, obklopujúce zvisle ležiacu čepeľ meča, nad ktorou je umiestnený znak arabského písma nazývaný at-tašdíd. Kresba znaku je štylizácia Allahovho mena. Päť hlavných prvkov znaku symbolizuje päť základných pilierov islamu a ich zvislá poloha naznačuje cestu k jedinému bohu. Štyri polmesiace predstavujú fázu jeho narastania, tak ako rastie islamská viera. Meč znamená silu a statočnosť, ktorá je navyše zosilnená znakom at-tašdíd. Podoba znaku zároveň evokuje predstavu zemského glóbusu.


Iránsky znak sa dostal do znakovej sady [[Unicode]] na pozíciu U+262B (☫) pod menom „Persian Symbol“ (''perzský symbol'').
Iránsky znak sa dostal do znakovej sady [[Unicode]] na pozíciu U+262B (☫) pod menom „Persian Symbol“ (''perzský symbol'').

Aktuálna revízia z 10:44, 7. január 2015

Štátny znak Iránu

Štátny znak Iránu tvoria štyri malé polmesiace, obklopujúce zvisle ležiacu čepeľ meča, nad ktorou je umiestnený znak arabského písma nazývaný at-tašdíd. Kresba znaku je štylizácia Allahovho mena. Päť hlavných prvkov znaku symbolizuje päť základných pilierov islamu a ich zvislá poloha naznačuje cestu k jedinému bohu. Štyri polmesiace predstavujú fázu jeho narastania, tak ako rastie islamská viera. Meč znamená silu a statočnosť, ktorá je navyše zosilnená znakom at-tašdíd. Podoba znaku zároveň evokuje predstavu zemského glóbusu.

Iránsky znak sa dostal do znakovej sady Unicode na pozíciu U+262B (☫) pod menom „Persian Symbol“ (perzský symbol).

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Státní znak Íránu na českej Wikipédii.