Slniečko (skupina): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Riadok 14: Riadok 14:
}}
}}


'''Slniečko''' alebo '''Punto & rybacé hlavy''' je hudobná skupina so sídlom v [[Piešťany|Piešťanoch]]. Ich špecifikom je spev v piešťanskom, respektíve trnavskom dialekte a humorné texty Petra Remiša. Za jej vznik sa považuje prvý koncert voľného folkového združenia Bahno 23. decembra 1983 v Piešťanoch, na ktorom účinkoval aj Peter Remiš so spoluhráčmi. V skupine sa počas troch dekád vystriedalo množstvo známych inštrumentalistov a hostí (dlhodobo najmä Marian Jaslovský, Branislav Jobus, Andrej Jobus...). Pôvodný názov Punto Rybacé hlavy skupina nemohla dlho používať, pretože jej ho komunistické prehrávkové komisie neschválili. Prijala preto recesistický názov Slniečko, ktorý po roku 1989 používala súčasne s názvom Punto & Rybacé hlavy. Po hudobnej stránke má skupina Slniečko najbližšie k folk-rocku, ale kapela sa hlási aj k vplyvom punku a v posledných dvoch albumoch najmä k vplyvu world-music a gipsy swingu.
'''Slniečko''' alebo '''Punto & rybacé hlavy''' je hudobná skupina so sídlom v [[Piešťany|Piešťanoch]]. Ich špecifikom je spev v piešťanskom, respektíve trnavskom dialekte a humorné texty Petra Remiša. Za jej vznik sa považuje prvý koncert voľného folkového združenia Bahno 23. decembra [[1983]] v Piešťanoch, na ktorom účinkoval aj Peter Remiš so spoluhráčmi. V skupine sa počas troch dekád vystriedalo množstvo známych inštrumentalistov a hostí (dlhodobo najmä [[Marian Jaslovský]], [[Branislav Jobus]], Andrej Jobus...). Pôvodný názov ''Punto Rybacé hlavy'' skupina nemohla dlho používať, pretože jej ho komunistické prehrávkové komisie neschválili. Prijala preto recesistický názov Slniečko, ktorý po roku 1989 používala súčasne s názvom Punto & Rybacé hlavy. Po hudobnej stránke má skupina Slniečko najbližšie k [[folk rock]]u, ale kapela sa hlási aj k vplyvom [[punk]]u a v posledných dvoch albumoch najmä k vplyvu world-music a gipsy swingu.


== Zloženie kapely ==
== Zloženie kapely ==

Verzia z 22:54, 22. marec 2015

Slniečko
Základné informácie
Pôvod Slovensko Slovensko
Žáner(-re) folk rock, punk, world music
Pôsobenie 1983 – súčasnosť
Webstránka slniecko-punto.sk

Slniečko alebo Punto & rybacé hlavy je hudobná skupina so sídlom v Piešťanoch. Ich špecifikom je spev v piešťanskom, respektíve trnavskom dialekte a humorné texty Petra Remiša. Za jej vznik sa považuje prvý koncert voľného folkového združenia Bahno 23. decembra 1983 v Piešťanoch, na ktorom účinkoval aj Peter Remiš so spoluhráčmi. V skupine sa počas troch dekád vystriedalo množstvo známych inštrumentalistov a hostí (dlhodobo najmä Marian Jaslovský, Branislav Jobus, Andrej Jobus...). Pôvodný názov Punto Rybacé hlavy skupina nemohla dlho používať, pretože jej ho komunistické prehrávkové komisie neschválili. Prijala preto recesistický názov Slniečko, ktorý po roku 1989 používala súčasne s názvom Punto & Rybacé hlavy. Po hudobnej stránke má skupina Slniečko najbližšie k folk rocku, ale kapela sa hlási aj k vplyvom punku a v posledných dvoch albumoch najmä k vplyvu world-music a gipsy swingu.

Zloženie kapely

  • Peter Remiš - spev, akustická gitara
  • Michal Urban - akordeón, ústna harmonika
  • Robert Gajdošík - bicie
  • Ladislav Svitek - gitary, mandolína, ústna harmonika
  • Marián Mišík - basová gitara, kontrabas
  • Bárbara Baros (Portugalsko) - husle

Častými hosťami kapely boli v minulosti saxofonisti Marian Jaslovský a Jozef Králik.

Diskografia

  • Burgynová kampan (1991, Poltón)
  • Hudba pre ožralých slonov (1992, Opus)
  • Žuvačková mafia (texty D. Hevier, 1998, Zebra)
  • Bašavel (2003, Pavian Records)
  • Slniečko 1983-1989 (výber, 2003)
  • Odpočúúúvaj v pokoji (2006, Pavian Records)
  • Bekot a bakot (výber 2014, Pavian Records)

Externé odkazy