Legenda (svätí): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
pravopis, pravopis, gramatika
pravopis, pravopis, gramatika
Riadok 8: Riadok 8:
-najznámejšia:Legenda o Matajovi
-najznámejšia:Legenda o Matajovi


Svätá Barbora, inak Barbora z Nikomédie, patrí medzi obľúbené svätice na Slovensku i v Česku. Je jej zasvätených viacero kostolov a v obdobiach ťažkých časov, napr. morových či iných epidémií, sa k nej ľudia intenzívne modlili. O jej živote neexistujú žiadne oficiálne historické pramene, preto sa o jej osude dozvedáme len z legiend, ktoré prinášajú viacero verzií jej životného utrpenia.
Barbora bola dcérou kupca Dioscura z Nikomédie, ktorá žila v období tretieho storočia. Kvôli jej neobyčajnej kráse ju chcel otec ochrániť pred nepriaznivými a kresťanskými vplyvmi spoločnosti i nápadníkmi, a preto ju zamuroval do veže. Vežu však luxusne vybavil, aby po materiálnej stránke Barbore nič nechýbalo. Snažil sa ju vychovávať v klasickom helenistickom duchu aj za cenu úplnej izolácie od spoločnosti. Barbore sa však podarilo otcovi istým spôsobom pomstiť. Keďže sa o jej príbehu dozvedáme výlučne z legiend, poznáme viacero verzii jej osudu.
Jednou z nich je príchod kresťanského kňaza preoblečeného za lekára, ktorý ju vo veži tajne pokrstil. Barbora sa teda obrátila na kresťanskú vieru a na jej znak dala vo veži vybúrať tretie okno ako symbol najsvätejšej trojice. Okamžite, ako sa to dozvedel jej otec, Barboru nemilosrdne zabil. Následne však po údere bleskom zomiera aj jej otec Dioscuros.
Iná legenda zas vraví, že v momente, keď chcel Barboru otec zabiť, Barbora utiekla do lesa, kde sa skrývala. Otec ju však našiel a vydal súdom, ktoré ju mučili, až kým sa neprizná ku kresťanskej viere. Pri Barborinom mučení bola prítomná aj žena menom Juliana, ktorá sa taktiež priznala ku kresťanstvu. V momente ako dohovorila, sa Barbore zázrakom vyliečili všetky rany z mučenia. Sudca rozkázal mučiť Barboru ešte tvrdším spôsobom, no vyliečenie rán sa opakovalo. Dioscuros vzal osud do svojich rúk a Barbore mečom odsekol hlavu. Po jej smrti zomrela okamžite aj Juliana, aj Dioscuros, ktorého zabil blesk poslaný z hora.
{{literárny výhonok}}
{{literárny výhonok}}



Verzia z 15:15, 7. jún 2015

Legenda (z lat. legendum - má sa čítať) - je stredoveký epický žáner s náboženskou tematikou. Obsahovala životné príbehy svätcov so zázračnými a fantastickými prvkami a motívmi. Opisuje zväčša reálnu historickú udalosť, ktorú obohacuje o fantazíjne prvky.

  • Legenda Aurea (zlatá legenda) – latinská legenda, ktorá obsahuje celý súbor ďalších legiend
princíp novodobej literatúry – legenda o Cypriánovi a Justíne
  • Maurova legenda (O sv.Svoradovi a Benediktovi) – latinská legenda, ktorá sa viaže na Slovensko
  • Moravsko-panónske legendy (Život Konštantínov a Život Metodov) – v staroslovenčine

ľudové legendy- tvorili obyčajní ľudia , rozprávajú o vzniku sveta, človeka,prírody, sile kresťanskej viery -najznámejšia:Legenda o Matajovi

Svätá Barbora, inak Barbora z Nikomédie, patrí medzi obľúbené svätice na Slovensku i v Česku. Je jej zasvätených viacero kostolov a v obdobiach ťažkých časov, napr. morových či iných epidémií, sa k nej ľudia intenzívne modlili. O jej živote neexistujú žiadne oficiálne historické pramene, preto sa o jej osude dozvedáme len z legiend, ktoré prinášajú viacero verzií jej životného utrpenia. Barbora bola dcérou kupca Dioscura z Nikomédie, ktorá žila v období tretieho storočia. Kvôli jej neobyčajnej kráse ju chcel otec ochrániť pred nepriaznivými a kresťanskými vplyvmi spoločnosti i nápadníkmi, a preto ju zamuroval do veže. Vežu však luxusne vybavil, aby po materiálnej stránke Barbore nič nechýbalo. Snažil sa ju vychovávať v klasickom helenistickom duchu aj za cenu úplnej izolácie od spoločnosti. Barbore sa však podarilo otcovi istým spôsobom pomstiť. Keďže sa o jej príbehu dozvedáme výlučne z legiend, poznáme viacero verzii jej osudu. Jednou z nich je príchod kresťanského kňaza preoblečeného za lekára, ktorý ju vo veži tajne pokrstil. Barbora sa teda obrátila na kresťanskú vieru a na jej znak dala vo veži vybúrať tretie okno ako symbol najsvätejšej trojice. Okamžite, ako sa to dozvedel jej otec, Barboru nemilosrdne zabil. Následne však po údere bleskom zomiera aj jej otec Dioscuros. Iná legenda zas vraví, že v momente, keď chcel Barboru otec zabiť, Barbora utiekla do lesa, kde sa skrývala. Otec ju však našiel a vydal súdom, ktoré ju mučili, až kým sa neprizná ku kresťanskej viere. Pri Barborinom mučení bola prítomná aj žena menom Juliana, ktorá sa taktiež priznala ku kresťanstvu. V momente ako dohovorila, sa Barbore zázrakom vyliečili všetky rany z mučenia. Sudca rozkázal mučiť Barboru ešte tvrdším spôsobom, no vyliečenie rán sa opakovalo. Dioscuros vzal osud do svojich rúk a Barbore mečom odsekol hlavu. Po jej smrti zomrela okamžite aj Juliana, aj Dioscuros, ktorého zabil blesk poslaný z hora.