Franklin Delano Roosevelt: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d →‎Iné projekty: kategórie
Cropped
Riadok 1: Riadok 1:
{{Infobox Politik
{{Infobox Politik
|Meno = Franklin Delano Roosevelt
|Meno = Franklin Delano Roosevelt
|Portrét = FDR in 1933.jpg
|Portrét = FDRoosevelt.png
|Popis =
|Popis =
|Poradie = [[zoznam prezidentov USA|32.]]
|Poradie = [[zoznam prezidentov USA|32.]]

Verzia z 14:05, 4. júl 2015

Franklin Delano Roosevelt
Franklin Delano Roosevelt
Franklin Delano Roosevelt, podpis
32. prezident USA
V úrade
4. marec 1933 – 12. apríl 1945
ViceprezidentJohn N. Garner (1933–41)
Henry A. Wallace (1941-45)
Harry S. Truman (1945)
Predchodca Herbert C. Hoover Harry S. Truman Nástupca
44. guvernér štátu New York
V úrade
1. január 1929 – 31. december 1932
Predchodca Alfred E. Smith Herbert H. Lehman Nástupca
Biografické údaje
Narodenie30. január 1882
Hyde Park, New York, USA
Úmrtie12. apríl 1945 (63 rokov)
Warm Springs, Georgia, USA
Politická stranademokrat
Alma materHarvard University,
Columbia Law School
Profesiaprávnik
Vierovyznanieepiskopál
Rodina
Manželka
Odkazy
Spolupracuj na CommonsFranklin Delano Roosevelt
(multimediálne súbory)

Franklin Delano Roosevelt (* 30. január 1882, Hyde Park, New York – † 12. apríl 1945, Warm Springs, Georgia), často spomínaný pod skratkou FDR, bol americký politik. Bol guvernérom štátu New York a 32. prezident Spojených štátov. Vo funkcii prezidenta pôsobil v rokoch 19331945 ako jediný prezident USA počas štyroch volebných období. [pozn 1]

Na čele Spojených štátov stál počas veľkej hospodárskej krízy a druhej svetovej vojny. Zomrel počas výkonu funkcie.

Život

Narodil sa v Hyde Parku v štáte New York. Jeho otec James Roosevelt (1828–1900) bol bohatý vlastník pôdy a viceprezident Delawarskej a Hudsonskej železnice. Rooseveltova rodina žila v New Yorku už asi 200 rokov: Claes van Rosenvelt, pochádzajúci z Haarlemu v Holandsku prišiel do New Yorku (v tej dobe „Nieuw Amsterdam“) približne v roku 1650.

V čase, keď Roosevelt zložil prezidentskú prísahu, bol bankový a úverový systém krajiny ochromený veľkou hospodárskou krízou. S prekvapujúcou rýchlosťou banky najprv zavreli, a potom ich znovu otvorili len ak boli solventné. Administratíva pristúpila k miernej devalvácii dolára, aby sa ceny komodít začali dvíhať a znížilo sa bremeno dlžníkov. Nové vládne agentúry zriadili inštitúcie, ktoré poskytovali úvery priemyslu a poľnohospodárstvu. Federálna depozitná poisťovňa (FDIC) poisťovala vklady v sporiteľniach až do výšky 5 000 amerických dolárov a predaj cenných papierov na burze bol prísne regulovaný.

Prezident

V roku 1933 ako nový prezident Franklin Roosevelt priniesol program obnovy ekonomiky známy ako Nový údel (New Deal). „Jediné, z čoho musíme mať strach, je strach sám,“ vyhlásil vo svojom inauguračnom prejave.[chýba zdroj] Treba poznamenať, že Nový údel zavádzal určité typy sociálnej a ekonomickej reformy, známej mnohým Európanom už viac ako jednu generáciu. Navyše predstavoval vyvrcholenie dlhodobého trendu, ktorý sa zriekal kapitalizmu typu "Laissez-faire" a vracal sa k regulácii železníc v 80. rokoch 19. storočia a k záplave štátnych a federálnych reformných zákonov prijatých v pokrokovej ére Theodora Roosevelta a Woodrowa Wilsona.

Skutočným prínosom Nového údelu bola rýchlosť, s akou dosiahol to, čo predtým trvalo celé generácie. Návrhy mnohých reforiem vznikali narýchlo a ich realizácia nebola dostatočne zabezpečená. Niektoré si dokonca protirečili. Počas celej éry Nového údelu neutíchali kritické hlasy ani verejné diskusie, v spoločnosti nastalo náhle oživenie záujmu o politiku.

Poznámky

  1. Bol zvolený štyrikrát v prezidentských voľbách v rokoch 1932, 1936, 1940 aj 1944 na štvorročné obdobia. Táto možnosť zanikla prijatím 22. dodatku ústavy z 21. marca 1947, podľa ktorého môže by prezident vo funkcii len 2 obdobia.

Referencie

  • Cincotta, Howard, ed. United States. United States Information Agency. Amerických dejín. Vienna: USIA Regional Program Office

Životopisné diela o F.D. Rooseveltovi

  • Blahož, Josef: Opuštěná cesta (Mladá fronta, 1983)
  • Blahož, Josef: F.D. Roosevelt (1985)
  • Blundell, Nigel: Franklin Delano Roosevelt (Columbus, 1997)
  • Budín, Stanislav: F.D. Roosevelt (Orbis, 1965)

Iné projekty