Gregor III. Laham: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TeslaBot (diskusia | príspevky)
d d.n. → dnv; -kat. Narodenia (rieši dnv); wl. dátum; typog.
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:

{{Infobox Osobnosť
{{Infobox Osobnosť
| Meno = Gregor III.
| Meno = Gregor III.
Riadok 42: Riadok 41:
== Zdroje ==
== Zdroje ==
* [http://www.grkat.nfo.sk/Texty/historia-melchitov.html Andrej Škoviera: História melchitskej gréckokatolíckej cirkvi]
* [http://www.grkat.nfo.sk/Texty/historia-melchitov.html Andrej Škoviera: História melchitskej gréckokatolíckej cirkvi]

== Referencie ==
{{referencie}}


== Iné projekty ==
== Iné projekty ==

Verzia z 19:06, 18. júl 2015

Gregor III.
patriarcha Antiochie a celého Východu, Alexandrie a Jeruzalema Melchitskej gréckokatolíckej cirkvi
patriarcha Antiochie a celého Východu, Alexandrie a Jeruzalema Melchitskej gréckokatolíckej cirkvi
Rod. menoLufti Laham
Narodenie15. december 1933 (90 rokov)
Daraja, Sýria
Profesiabiskup, teológ, spisovateľ
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Gregor III. Laham

Gregor III. (občianskym menom Lufti Laham) (* 15. december 1933, Daraja, Sýria) je melchitský gréckokatolícky patriarcha Antiochie a celého Východu, Alexandrie a Jeruzalema.

Kňaz

V roku 1949 zložil prvé mníšske sľuby a v roku 1954 večné sľuby v monastieri svätého Spasiteľa v Saide (v južnom Libanone). Po absolvovaní filozofických a teologických štúdií v Libanone, pokračoval v štúdiách na Pápežskom východnom inštitúte v Ríme, kde r. 1961 získal doktorát z východnej teológie. Na kňaza bol vysvätený 15. februára 1959 v monastieri Grottaferrata pri Ríme. Po skončení štúdií bol menovaný za tajomníka ekumenickej komisie i liturgickej komisie melchitského patriarchátu. V roku 1974 bol menovaný patriarchálneho vikára do Jeruzalema. Synoda melchitskej gréckokatolíckej cirkvi ho 9. septembra 1981 zvolila za arcibiskupa a 27. novembra prijal chirotóniu z rúk patriarchu Maxima V.

Patriarcha

Po rezignácii Maxima V. Hakima (patriarcha v rokoch 1967 – 2000) synoda biskupov zvolila 29. novembra 2000 za nového patriarchu jeruzalemského arcibiskupa Luftiho Lahama. Slávnostné uvedenie do úradu sa uskutočnilo v ten istý deň. Meno Gregor si vybral podľa jedného zo svojich predchodcov patriarchu Gregora II. Jussefa (1864 – 1897).

Duchovným protektorom Rádu svätého Lazara

Patriarcha Gregor III. je od roku 2000, po svojom predchodcovi Maximovi V., duchovným protektorom zjednotenej parížskej-maltskej obedience Vojenského a špitálskeho Rádu svätého Lazara Jeruzalemského.[1] Gréckokatolícki melchitští patriarchovia sú protektory Rádu sv. Lazara od roku 1847.

Dielo

Gregor III. je autorom viacerých kníh najmä z oblasti liturgiky a východnej kresťanskej spirituality, osobitne významným je štvorzväzkový antologion (časoslov + zborník) a liturgikon v arabčine. Známy je vďaka svojim ekumenickým aktivitám a aj ako iniciátor medzináboženského dialógu s islamom. Veľa cestuje do zahraničia a upozorňuje najmä na situáciu kresťanov na Blízkom východe. Viackrát navštívil aj Slovensko.

Zdroje

Referencie

Iné projekty