Kopčany (Bratislava): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
→‎Dôležité objekty: - Doplnení záznam o Národnej kultúrnej pamiatke
dBez shrnutí editace
Riadok 11: Riadok 11:
V povojnovom období tu bola umiestnená významná továreň na výrobu smaltovaného riadu (SFINX), ktorá bola neskôr presunutá na [[Myjava (mesto)|Myjavu]] a pretransformovaná na Slovenskú armatúrku Myjava. Dnes je tu štvrť s ubytovňou pre neplatičov a neprispôsobivých občanov mesta.
V povojnovom období tu bola umiestnená významná továreň na výrobu smaltovaného riadu (SFINX), ktorá bola neskôr presunutá na [[Myjava (mesto)|Myjavu]] a pretransformovaná na Slovenskú armatúrku Myjava. Dnes je tu štvrť s ubytovňou pre neplatičov a neprispôsobivých občanov mesta.


Od roku 1913 tu bola vybudovaná výpravná budova a depo (výmenná stanica) elektrickej železnice medzi Prešporkom a Viedňou, tzv. [[Viedenská električka|Viedenskej električky]], ktorá bola v prevádzke od roku 1914 do roku 1945. Oba objekty sú v súčasnosti zachované. Niekdajšia stanica Köpcsény (Kopčany) je v súkromnom vlastníctve, depo (výmenná stanica) slúži ako Stredisko miestnej správy a údržby železničných tratí a stavieb (Mechanizačno-dopravnému stredisko Bratislava ŽSR). Pamiatkový úrad Slovenskej republiky svojim rozhodnutím vyhlásil niekdajší objekt depa (výmennej stanice) Viedenskej električky za Národnú kultúrnu pamiatku.
Od roku 1913 tu bola vybudovaná výpravná budova a depo (výmenná stanica) elektrickej železnice medzi Prešporkom a Viedňou, tzv. [[Viedenská električka|Viedenskej električky]], ktorá bola v prevádzke od roku 1914 do roku 1945. Oba objekty sú v súčasnosti zachované. Niekdajšia stanica Köpcsény (Kopčany) je v súkromnom vlastníctve, depo (výmenná stanica) slúži ako Stredisko miestnej správy a údržby železničných tratí a stavieb (Mechanizačno-dopravnému stredisko Bratislava ŽSR). Pamiatkový úrad Slovenskej republiky svojim rozhodnutím 10. 6. 2015 vyhlásil niekdajší objekt depa (výmennej stanice) Viedenskej električky za Národnú kultúrnu pamiatku.


== Dôležité objekty ==
== Dôležité objekty ==

Verzia z 14:03, 27. júl 2015

Kopčany (po nemecky Kittsee a po maďarsky Köpcsény) je názov miestnej časti bratislavskej mestskej časti Petržalka pri hraniciach s Rakúskom.

Chotár obce Köpcsény vrátane dnešnej rakúskej obce Kittsee (ako aj zvyšku dnešnej spolkovej krajiny Burgenland) patril až do 1920/21 do Maďarska (do 1918 Uhorsko).

Od roku 1898 musel byť používaný maďarský názov Köpcsény (dôsledok rozhodnutí vedúcich k maďarizácii).

Po skončení prvej svetovej vojny bola táto časť Maďarska po náročných rokovaniach v St. Germain a Trianone v roku 1919 prisľúbená k Rakúsku. Chotár bol rozdelený na dve časti: rakúska obec Kittsee patrí od roku 1921 k novozaloženej spolkovej krajine Burgenland, druhá časť pripojená k Česko-Slovensku (dnes Slovensku).

Od roku 1928 evidovaná ako kolónia Kopčany, usadlosť pôvodného chotára obce Petržalka medzi dvomi ramenami železničnej trate.

V povojnovom období tu bola umiestnená významná továreň na výrobu smaltovaného riadu (SFINX), ktorá bola neskôr presunutá na Myjavu a pretransformovaná na Slovenskú armatúrku Myjava. Dnes je tu štvrť s ubytovňou pre neplatičov a neprispôsobivých občanov mesta.

Od roku 1913 tu bola vybudovaná výpravná budova a depo (výmenná stanica) elektrickej železnice medzi Prešporkom a Viedňou, tzv. Viedenskej električky, ktorá bola v prevádzke od roku 1914 do roku 1945. Oba objekty sú v súčasnosti zachované. Niekdajšia stanica Köpcsény (Kopčany) je v súkromnom vlastníctve, depo (výmenná stanica) slúži ako Stredisko miestnej správy a údržby železničných tratí a stavieb (Mechanizačno-dopravnému stredisko Bratislava ŽSR). Pamiatkový úrad Slovenskej republiky svojim rozhodnutím 10. 6. 2015 vyhlásil niekdajší objekt depa (výmennej stanice) Viedenskej električky za Národnú kultúrnu pamiatku.

Dôležité objekty

  • Oddelenie evidencie vozidiel, KDI KR PZ v Bratislave Kopčianska 84
  • Stredisko miestnej správy a údržby železničných tratí a stavieb Mechanizačno-dopravné stredisko Bratislava ŽSR, Bratská 3 - Národná kultúrna pamiatka