Fantasy: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
dBez shrnutí editace
Vegetator (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Fantasy''' je umelecký žáner založený na fiktívnom príbehu, v ktorom môžu mať charaktery magické schopnosti, alebo nedosiahnuteľné/prehnané vlastnosti. Fantasy mieša fantastické(neznáme, neskutočné, divné) s reálnosťou. Téma, alebo hlavná myšlienka je často vážna, zahŕňajúca sociálne a politické problémy, alebo môže byť téma univerzálnejšia a zaoberá sa ľudskými hodnotami, emóciami.
'''Fantasy''' je umelecký žáner založený na fiktívnom príbehu, v ktorom môžu mať charaktery magické schopnosti, alebo nedosiahnuteľné/prehnané vlastnosti. Fantasy mieša fantastické (neznáme, neskutočné, divné) s reálnosťou. Téma, alebo hlavná myšlienka je často vážna, zahŕňajúca sociálne a politické problémy, alebo môže byť téma univerzálnejšia a zaoberá sa ľudskými hodnotami, emóciami.


Od [[Vedecká fantastika|science fiction]] a [[horor]]u sa odlišuje na prvý pohľad dejom zasadeným do fiktívnej doby bez ,,[[high-tech]],,. Postavy často bývajú mnohých rás prevzatých z mytológie, iných fantasy románov, alebo autor vytvára svoje vlastné rasy napr. [[elf]], [[trpaslík (severská mytológia)|trpaslík]], [[škriatok]], [[drak]], [[urgal]], [[hobit]], [[gnóm]] a mnoho iných. Taktiež je možné pozorovať množstvo historických a [[mýtických]] motívov použitých na dokreslenie deja. Využíva sa najmä v [[literatúra|literatúre]] a vo [[film]]e.
Od [[Vedecká fantastika|science fiction]] a [[horor]]u sa odlišuje na prvý pohľad dejom zasadeným do fiktívnej doby bez [[high-tech]]. Postavy často bývajú mnohých rás prevzatých z mytológie, iných fantasy románov, alebo autor vytvára svoje vlastné rasy napr. [[elf]], [[trpaslík (severská mytológia)|trpaslík]], [[škriatok]], [[drak]], [[urgal]], [[hobit]], [[gnóm]] a mnoho iných. Taktiež je možné pozorovať množstvo historických a [[mýtických]] motívov použitých na dokreslenie deja. Využíva sa najmä v [[literatúra|literatúre]] a vo [[film]]e.

Za fantasy v jej začiatkoch by sme mohli považovať aj Legendu o kráľovi Artušovi a podobné diela, no najvýznamnejšie prispel k jej rozmachu J.R.R. Tolkien(Pán prsteňov, Hobbit, Silmarillion...) Dnes sa týmto žánrom zaoberá množstvo autorov ako napríklad [[Patrick Rothfuss]],[[David Gemmel]] [[G.R.R Martin]] [[Tim Powers]], [[Terry Pratchett]], [[Jiří Kulhánek]], [[Garth Nix]] a mnoho, mnoho ďalších. Asi (komerčne) najznámejšie sú fantasy série Pán prsteňov, Harry Potter, Odkaz dračích jazdcov a Súmrak. Avšak iba Pán prsteňov sa môže uvádzať ako žáner definujúci. Fantasy literatúra má mnoho subžánrov a je veľmi pestrá. Väčšina fantasy býva zasadená do čias ranného stredoveku(nie vždy), kde autor vytvára vlastný svet, postavy, rasy, faunu a flóru, zápletku, mágiu... Vlastne je všetko založené len na autorovej fantázii. Dobrá fantasy má ale vždy vytvorené svoje pravidlá ktoré dávajú zmysel a neporušujú sa(nenastane ,,nechcená,, absurdita okamihu), čo pomáha udržať knihu vo vierohodnej rovine.
Za fantasy v jej začiatkoch by sme mohli považovať aj legendu o [[Kráľ Artuš|kráľovi Artušovi]] a podobné diela, no najvýznamnejšie prispel k jej rozmachu [[J. R. R. Tolkien]] ([[Pán prsteňov (knihy)|Pán prsteňov]], [[Hobbit (román)|Hobbit]], [[Silmarillion]]) Dnes sa týmto žánrom zaoberá množstvo autorov ako napríklad [[Patrick Rothfuss]], [[David Gemmel]], [[George R. R. Martin]], [[Tim Powers]], [[Terry Pratchett]], [[Jiří Kulhánek]], [[Garth Nix]] a mnoho, mnoho ďalších. Asi (komerčne) najznámejšie sú fantasy série [[Pán prsteňov (knihy)|Pán prsteňov]], [[Harry Potter (knihy)|Harry Potter]], [[Odkaz Dračích jazdcov]] a [[Súmrak (séria)|Súmrak]]. Avšak iba Pán prsteňov sa môže uvádzať ako žáner definujúci. Fantasy literatúra má mnoho subžánrov a je veľmi pestrá. Väčšina fantasy býva zasadená do čias ranného stredoveku (nie vždy), kde autor vytvára vlastný svet, postavy, rasy, faunu a flóru, zápletku, mágiu... Vlastne je všetko založené len na autorovej fantázii. Dobrá fantasy má ale vždy vytvorené svoje pravidlá ktoré dávajú zmysel a neporušujú sa (nenastane „nechcená“ absurdita okamihu), čo pomáha udržať knihu vo vierohodnej rovine.


== Autori ==
== Autori ==
Riadok 44: Riadok 45:
* [[Wolfgang Hohlbein]]
* [[Wolfgang Hohlbein]]
* [[Christopher Bunch]]
* [[Christopher Bunch]]
* [[Jíři Kulhánek]]
* [[Jiří Kulhánek]]
* [[John Wyndham]]
* [[John Wyndham]]
* [[Paul Hoffman]]
* [[Paul Hoffman]]

Verzia z 04:46, 25. august 2015

Fantasy je umelecký žáner založený na fiktívnom príbehu, v ktorom môžu mať charaktery magické schopnosti, alebo nedosiahnuteľné/prehnané vlastnosti. Fantasy mieša fantastické (neznáme, neskutočné, divné) s reálnosťou. Téma, alebo hlavná myšlienka je často vážna, zahŕňajúca sociálne a politické problémy, alebo môže byť téma univerzálnejšia a zaoberá sa ľudskými hodnotami, emóciami.

Od science fiction a hororu sa odlišuje na prvý pohľad dejom zasadeným do fiktívnej doby bez „high-tech“. Postavy často bývajú mnohých rás prevzatých z mytológie, iných fantasy románov, alebo autor vytvára svoje vlastné rasy napr. elf, trpaslík, škriatok, drak, urgal, hobit, gnóm a mnoho iných. Taktiež je možné pozorovať množstvo historických a mýtických motívov použitých na dokreslenie deja. Využíva sa najmä v literatúre a vo filme.

Za fantasy v jej začiatkoch by sme mohli považovať aj legendu o kráľovi Artušovi a podobné diela, no najvýznamnejšie prispel k jej rozmachu J. R. R. Tolkien (Pán prsteňov, Hobbit, Silmarillion) Dnes sa týmto žánrom zaoberá množstvo autorov ako napríklad Patrick Rothfuss, David Gemmel, George R. R. Martin, Tim Powers, Terry Pratchett, Jiří Kulhánek, Garth Nix a mnoho, mnoho ďalších. Asi (komerčne) najznámejšie sú fantasy série Pán prsteňov, Harry Potter, Odkaz Dračích jazdcov a Súmrak. Avšak iba Pán prsteňov sa môže uvádzať ako žáner definujúci. Fantasy literatúra má mnoho subžánrov a je veľmi pestrá. Väčšina fantasy býva zasadená do čias ranného stredoveku (nie vždy), kde autor vytvára vlastný svet, postavy, rasy, faunu a flóru, zápletku, mágiu... Vlastne je všetko založené len na autorovej fantázii. Dobrá fantasy má ale vždy vytvorené svoje pravidlá ktoré dávajú zmysel a neporušujú sa (nenastane „nechcená“ absurdita okamihu), čo pomáha udržať knihu vo vierohodnej rovine.

Autori