Demeter Solúnsky: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
dBez shrnutí editace
Vegbot (diskusia | príspevky)
typo. gram., replaced: - →  –  (2), Popis → Opis, na našom území → na území Slovenska (2)
Riadok 20: Riadok 20:
Jeho ostatky sú uložené v starobylej bazilike v Solúne, ktorá nesie jeho meno. Keďže produkujú voňavú tekutinu, svätý Demeter býva označovaný ako Myrotočivý (z [[Cirkevná slovančina|cirkevnoslovanského]] ''Myrotočec'') či Myromvonný.
Jeho ostatky sú uložené v starobylej bazilike v Solúne, ktorá nesie jeho meno. Keďže produkujú voňavú tekutinu, svätý Demeter býva označovaný ako Myrotočivý (z [[Cirkevná slovančina|cirkevnoslovanského]] ''Myrotočec'') či Myromvonný.


Svätý Demeter je považovaný za ochrancu a patróna mesta Solún, v [[Byzancia|Byzancii]] bol uctievaný aj ako patrón vojakov a obranca vlasti. Bol aj jedným z patrónov a ochrancov cyrilometodskej misie. [[Cyril a Metod|Svätí Cyril a Metod]] (alebo niektorý z ich žiakov) napísali na jeho počesť [[Kánon (byzantský obrad)|kánon]] ([[kánon na počesť svätého Dimitra Solúnskeho]]), ktorý je najstarším dokladom jeho úcty na našom území. Jeho sviatok sa v [[Uhorsko|Uhorsku]] slávil 26. októbra podľa byzantského kalendára, a nie podľa latinského kalendára, čo mnohí považujú za dôkaz, že vychádza z cyrilometodskej misie, a čo zároveň dokazuje byzantský ráz tejto misie.
Svätý Demeter je považovaný za ochrancu a patróna mesta Solún, v [[Byzancia|Byzancii]] bol uctievaný aj ako patrón vojakov a obranca vlasti. Bol aj jedným z patrónov a ochrancov cyrilometodskej misie. [[Cyril a Metod|Svätí Cyril a Metod]] (alebo niektorý z ich žiakov) napísali na jeho počesť [[Kánon (byzantský obrad)|kánon]] ([[kánon na počesť svätého Dimitra Solúnskeho]]), ktorý je najstarším dokladom jeho úcty na území Slovenska. Jeho sviatok sa v [[Uhorsko|Uhorsku]] slávil 26. októbra podľa byzantského kalendára, a nie podľa latinského kalendára, čo mnohí považujú za dôkaz, že vychádza z cyrilometodskej misie, a čo zároveň dokazuje byzantský ráz tejto misie.


O jeho veľkej úcte na našom území svedčí aj relatívne veľký počet gréckokatolíckych chrámov, ktoré mu boli zasvätené, a aj početné ikony z nášho územia zobrazujúce sv. Demetra. Podnes je pre [[Gréckokatolícka cirkev|gréckokatolíkov]] a [[Pravoslávna cirkev|pravoslávnych]] na celom svete významným svätcom, v [[Gréckokatolícka cirkev na Slovensku|Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku]] je jeho sviatok označený ako ''polyjelej s bdením'' (stredný sviatok).
O jeho veľkej úcte na území Slovenska svedčí aj relatívne veľký počet gréckokatolíckych chrámov, ktoré mu boli zasvätené, a aj početné ikony z nášho územia zobrazujúce sv. Demetra. Podnes je pre [[Gréckokatolícka cirkev|gréckokatolíkov]] a [[Pravoslávna cirkev|pravoslávnych]] na celom svete významným svätcom, v [[Gréckokatolícka cirkev na Slovensku|Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku]] je jeho sviatok označený ako ''polyjelej s bdením'' (stredný sviatok).


== Zdroje ==
== Zdroje ==

Verzia z 12:29, 7. september 2015

Šablóna:Infobox svätec

Svätý veľkomučeník Demeter Solúnsky (zriedkavo aj Dimiter) alebo tiež Demeter Myrotočivý či Myromvonný (gr. Άγιος Δημήτριος ο μυροβλύτης) († 26. októbra 306) je ranokresťanský mučeník. Podľa hagiografických legiend bol synom rímskeho prokonzula v Solúne. Pre svoje schopnosti dosiahol vysoký štátnický post (prokonzul). Keďže však odmietal prenasledovať kresťanov, ba dokonca kresťanstvo šíril a podporoval, dal ho cisár Maximián uväzniť a neskôr zabiť vo väzení. Zomrel prebodnutý kopijami 26. októbra 306. Spolu s ním bol zabitý aj mladý kresťan Nestor, ktorého Demeter podporoval v zápase proti gladiátorovi Lyovi, ktorý bol cisárovým obľúbencom.

Ostatky sv. veľkomučeníka Demetra v bazilike v Solúne, ktorá je mu zasvätená

Jeho ostatky sú uložené v starobylej bazilike v Solúne, ktorá nesie jeho meno. Keďže produkujú voňavú tekutinu, svätý Demeter býva označovaný ako Myrotočivý (z cirkevnoslovanského Myrotočec) či Myromvonný.

Svätý Demeter je považovaný za ochrancu a patróna mesta Solún, v Byzancii bol uctievaný aj ako patrón vojakov a obranca vlasti. Bol aj jedným z patrónov a ochrancov cyrilometodskej misie. Svätí Cyril a Metod (alebo niektorý z ich žiakov) napísali na jeho počesť kánon (kánon na počesť svätého Dimitra Solúnskeho), ktorý je najstarším dokladom jeho úcty na území Slovenska. Jeho sviatok sa v Uhorsku slávil 26. októbra podľa byzantského kalendára, a nie podľa latinského kalendára, čo mnohí považujú za dôkaz, že vychádza z cyrilometodskej misie, a čo zároveň dokazuje byzantský ráz tejto misie.

O jeho veľkej úcte na území Slovenska svedčí aj relatívne veľký počet gréckokatolíckych chrámov, ktoré mu boli zasvätené, a aj početné ikony z nášho územia zobrazujúce sv. Demetra. Podnes je pre gréckokatolíkov a pravoslávnych na celom svete významným svätcom, v Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku je jeho sviatok označený ako polyjelej s bdením (stredný sviatok).

Zdroje

Pozri aj

Iné projekty