Podväzkový rád: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
 
d →‎Dejiny: preklepy
Riadok 3: Riadok 3:


== Dejiny ==
== Dejiny ==
Kráľ Eduard III. založil rad medzi rokmi [[1348]] - [[1350]]. Anglický antikvár [[Alžbeta I. (Anglicko)|alžbetínskeho Anglicka]] William Camden (1551-1623) uvádza, že sa tak stalo pri príležitosti [[Bitka pri Kreščaku|bitky pri Kreščaku]].
Kráľ Eduard III. založil rad medzi rokmi [[1348]] - [[1350]]. Historik [[Alžbeta I. (Anglicko)|alžbetínskeho Anglicka]] William Camden (1551-1623) uvádza, že sa tak stalo pri príležitosti [[Bitka pri Kreščaku|bitky pri Kreščaku]].


== Mýtus ==
== Mýtus ==

Verzia z 02:09, 4. október 2015

Insignie Podväzkového radu

Podväzkový rad (angl. The Most Noble Order of the Garter) je rytiersky rád Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, ktorý založil v polovici 14. storočia anglický kráľ Eduard III. Podväzok radu sa nosí pod kolenom ľavej nohy, kráľovná pod ľavým lakťom, a rytieri dostávajú navyše vedľa šerpy, odznaku a hviezdy aj radový plášť. Rad má svoje sídlo v kaplnke sv. Juraja na Windsore.

Dejiny

Kráľ Eduard III. založil rad medzi rokmi 1348 - 1350. Historik alžbetínskeho Anglicka William Camden (1551-1623) uvádza, že sa tak stalo pri príležitosti bitky pri Kreščaku.

Mýtus

Živá je však aj romantická legenda o založení radu. Podľa nej vraj kráľ tancoval na jednej slávnosti so svojou milenkou Joan, grófkou zo Salisbury, ktorej sa pri tanci uvoľnil podväzok a padol na zem. Prítomní šľachtici využili situáciu na zosmiešnenie grófky a prepukli do škodoradostného smiechu. Kráľ sa nahneval, pokľakol pred grófkou, zobral podväzok a v starej francúzštine (úradnej reči na dvore anglických kráľov od čias Viliama I. až po Richarda II.) údajne zvolal: " Honi soit qui mal y pense! " (" Hanba tomu, kto v zlom to myslí! ") V duchu vtedajších rytierskych cností tak zachránil grófke česť a dosiahol pravého opaku - všetci, čo sa smiali si v budúcnosti pokladali za česť Podväzkový rad nosiť.

Štruktúra

Podväzkový rad má len jednu triedu a skladá sa z panovníka a 25 členov - rytierov (do tohto počtu sa nezahŕňajú princovia kráľovskej krvi a zahraniční monarchovia).

Radový sviatok je 23. apríla na deň sv. Juraja, v Británii patróna poriadku a celého rytierstva. Prelátom poriadku je biskup z Winchesteru, kancelárom biskup z Oxfordu a ceremoniárom Garter Principal King of Arms.

Iné projekty

Externé odkazy

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Podvazkový řád na českej Wikipédii.