Roztomilé mrchy: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
preklepy
Bez shrnutí editace
Riadok 16: Riadok 16:
}}
}}


'''Roztomilé mrchy''' (orig. ''Pretty Little Liars'') je [[americký]] dramatický [[seriál]], založený na rovnomennej knižnej sérii od Sary Shepardovej. Seriál mal premiéru [[8. júna]] [[2010]] na TV stanici ABC Family.
'''''Roztomilé mrchy''''' (orig. ''Pretty Little Liars'') je [[americký]] dramatický [[seriál]], založený na rovnomennej knižnej sérii od Sary Shepardovej. Seriál mal premiéru [[8. júna]] [[2010]] na TV stanici ABC Family.


[[26. marec|26. marca]] [[2013]] ABC Family oznámila, že sa spin-off, ''Ravenswood'', začne vysielať v októbri 2013. Spin-off bol po 10 epizódach zrušený. [[10. jún|10. júna]] [[2014]] bol seriál ''Roztomilé mrchy'' predĺžený na šiestu a siedmu sériu. V novembri 2014, herečka [[Lucy Hale]] oznámila, že siedma séria bude posledná.
[[26. marec|26. marca]] [[2013]] ABC Family oznámila, že sa spin-off, ''Ravenswood'', začne vysielať v októbri 2013. Spin-off bol po 10 epizódach zrušený. [[10. jún|10. júna]] [[2014]] bol seriál ''Roztomilé mrchy'' predĺžený na šiestu a siedmu sériu. V novembri 2014, herečka [[Lucy Hale]] oznámila, že siedma séria bude posledná.

Verzia z 23:34, 7. január 2016

Roztomilé mrchy
Slovenský názov Roztomilé mrchy
Originálny názov Pretty Little Liars
Žáner dráma thriller horor
Námet Marlene King,
kniha: Sara Shepard
Titulná pieseň Michael Suby
Pôvodný jazyk angličtina
Počet sérií 6
Produkcia
Vysielanie
Pôvodné 8. júna 2010
ABC Family
Slovenské 13. mája 2012
Markíza

Roztomilé mrchy (orig. Pretty Little Liars) je americký dramatický seriál, založený na rovnomennej knižnej sérii od Sary Shepardovej. Seriál mal premiéru 8. júna 2010 na TV stanici ABC Family.

26. marca 2013 ABC Family oznámila, že sa spin-off, Ravenswood, začne vysielať v októbri 2013. Spin-off bol po 10 epizódach zrušený. 10. júna 2014 bol seriál Roztomilé mrchy predĺžený na šiestu a siedmu sériu. V novembri 2014, herečka Lucy Hale oznámila, že siedma séria bude posledná.

Zápletka

Seriál sa zaoberá životom štyroch dievčat – Arie, Spencer, Hanny a Emily – ich partia sa rozpadne po tom, čo piata z nich, Alison, záhadne zmizne. Jeden rok po tomto incidente dievčatám začnú chodiť výhražné správy od niekoho, kto sa podpisuje "A" a vyhráža sa im, že všetky ich tajomstvá prezradí, vrátane jedného veľkého, ktoré pozná len Alison. Má to ale jeden háčik – polícia práve našla jej mŕtve telo.

Zhrnutie

Dej je zasadený do fiktívneho mestečka Rosewood v Pennsylvánii. Seriál sa zaoberá životom štyroch dievčat: Spencer Hastingsová, Aria Montgomeryová, Hanna Marinová a Emily Fieldsová. Štyri dievčatá rozdelí nehoda, pri ktorej zmizne ich "včelia kráľovná" Alison DiLaurentisová. O rok neskôr im začnú chodiť správy od "A" ktorý hrozí odhalením ich tajomstiev. Spočiatku všetko nasvedčuje tomu, že je to Alison, ale po tom čo nájdu jej mŕtve telo, dievčatá si uvedomia, že niekto iný pozná ich tajomstvá, vrátane tých, o ktorých vedela len Alison. Po čase vysvitne, že "A" je tím, ktorý sa skladá z Mony, Tobyho a ďalších, ktorých nepoznáme. Zároveň, v najnovších epizódach sa Spencer stane ďalším "A" a taktiež zistia, že Alison je takzvaný Red Coat, čiže hlavné "A". Prezradí sa tým, že zachráni Hannu, Ariu, Emily a aj Monu z horiaceho domu, pričom ju sleduje Spencer až k jej lietadlu... Mona sa k "A" pridala hoci nevedela kto je jej "šéfom", spočiatku pre ňu bola zábava "klamárky" terorizovať, no po čase sa táto hra začala stávať nebezpečnou a ani Toby, ani ona sa z toho už nevedeli vykrútiť... Celý príbeh sa začína poriadne zamotávať, no jedno je jasné – Alison je stále nažive.

Obsadenie

  • Troian Bellisario ako Spencer Hastingsová "múdra baba". Je perfekcionistka a za každých okolností sa vždy snaží potešiť svojich bohatých rodičov, ktorý očividne preferujú jej sestru Melissu. Spencer je jedným z mála ľudí, ktorí sa nebáli postaviť Alison a je tiež jednou s posledných, kto ju videl nažive. Zamiluje sa do Tobyho, nevlastného brata Jenny Marshallovej a začne s ním chodiť.
  • Ashley Benson ako Hanna Marinová "kráľovná školy" ktorá v minulosti prekonala bulímiu. Bola outsiderom, pokým bola Alison nažive, bola len jej tučnou pätolízačkou ale po jej smrti šla na odtučňovací tábor ,kde schudla a z Hanny sa stáva najpopulárnejšie dievča na škole spolu so svojou kamarátkou Monou Vanderwaalovou ("A"). Zamiluje sa do Caleba Riversa, hackera ktorý sa prisťahuje do Rosewoodu a ktorý je "ex-bezdomovec".
  • Lucy Hale ako Aria Montgomeryová, "diletantské dievča" ktoré sa presťahuje späť do Rosewoodu, po tom čo strávila rok z rodinou na Islande. V bare stretne Ezru Fitza, s ktorým si okamžite padnú do oka. Na ďalší deň Aria zistí, že Ezra je jej nový učiteľ angličtiny. Rozhodnú sa však vo vzťahu pokračovať potajme, ale po čase sa rozhodnú vzťah zverejniť.
  • Shay Mitchell ako Emily Fieldsová "športovkyňa". Emily bola Alison zo všetkých dievčat najbližšia a milovala ju. Emilino tajomstvo o jej homosexualite neskôr odhalilo "A". Zamiluje sa do Mayi StGermainovej, ktorá je poslaná pre drogovú závislosť do rehabilitačného centra True North. Neskôr sa zamiluje do svojej spolužiačky Paige McCullersovej, majú spolu dve rande, rozídu sa, ale zostanú kamarátky. Po tom čo Mayu zabije Lyndon James, Mayin stalker z True North, obnovia svoj vzťah.
  • Sasha Pieterse ako Alison DiLaurentisová "včelia kráľovná". Pred údajnou smrťou bola najpopulárnejším dievčaťom v škole. Jej záľubou bolo využívať tajomstvá druhých proti nim samým. Krásna a očarujúca Alison bola vynikajúca v hľadaní spôsobov, ako ničiť ľuďom životy a preto mala veľa nepriateľov. Prvá časť série sa začína rok po jej zmiznutí. Väčšina seriálu sa točí okolo "jej záhady". Nakoniec vysvitne, že ona je "A" a že je stále nažive.

Kasting

ABC Family začala robiť kastingy v októbri 2009. Lucy Hale bola obsadená do roly Arie Montgomeryovej, neskôr Troian Bellisario ako Spencer Hastingsová a Ian Harding ako Ezra Fitz. V decembri 2009 The Futon Critis potvrdil obsadenie Ashley Benson ako Hanny Marinovej, Shay Mithell pre rolu Emily Fieldsovej, Lauru Leighton pre rolu Ashley Marinovej a Bianca Lawson ako Maya. The Hollywood Reporter napísal, že v prvej epizóde sa objavia Torrey DeVitto ako Melissa Hastingsová a Sasha Pieterse ako Alison DiLaurentisová. Tiež zmienili, že Monu Vanderwaalovú si zahrá Janel Parrish. 27. januára 2010 ABC Family stanovilo dátum premiéry na jún 2010. V apríli 2010 bola potvrdená Holly Marie Combs ako Ariina mama Ella a Chad Lowe ako Byron, Ariin otec.

7. januára 2011 bol Tilky Jones obsadený do roly Logana Reeda. 8. apríla 2011 bola Annabeth Gish prijatá do roly Anne Sullivanovej, terapeutky, ktorá sa snaží prísť na tajomstvá jednotlivých postáv. 23. mája 2011 podpísala Andrea Parker zmluvu na rolu Jessici, Alisoninej mami. 29. júna 2011 bolo oznámené, že rolu Hanninej nevlastnej sestry Kate si namiesto Natalie Hall zahrá Natalie Floy. 20. januára 2012 bol Tyler Blackburn povýšený na hlavnú postavu a v marci 2012 bola Janel Parrish tiež povýšená na hlavnú postavu pre tretiu sériu.

Ocenenia

Rok Cena Kategória Nominácie Výsledok
2010
2010 Teen Choice Awards Choice Summer TV Show Pretty Little Liars Víťaz
Choice Summer TV Star: Male Ian Harding Nominovaný
Choice Summer TV Star: Female Lucy Hale Víťaz
2011
NewNowNext Awards Pretty Little Liars Víťaz
37th People's Choice Awards Favorite TV Obsession nominovaný
22nd GLAAD Media Awards Outstanding Drama Series nominovaný
2011 Teen Choice Awards Choice Summer TV Show Víťaz
Choice Summer TV Star: Female Lucy Hale Víťaz
Troian Bellisario nominovaný
Choice Summer TV Star: Male Ian Harding Víťaz
Keegan Allen nominovaný
Banff Television Festival Best Continuing Series I. Marlene King, Lesli Linka Glatter a Lisa Cochran-Neilan Víťaz
2012 38th People's Choice Awards Favorite Cable TV Drama Pretty Little Liars Víťaz
GLAAD Media Awards Outstanding Drama Series nominovaný
2012 Teen Choice Awards Choice TV Show: Drama Víťaz
Choice TV Actor Ian Harding Víťaz
Choice TV Actress Lucy Hale Víťaz
Choice TV Villain Janel Parrish Víťaz
Choice Summer TV Star: Female Troian Bellisario Víťaz
Do Something! Awards TV Show Pretty Little Liars nominovaný

Iné projekty

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pretty Little Liars na anglickej Wikipédii.