Ona (film): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Armin (diskusia | príspevky)
vložený obrázok
d kategórie
Riadok 51: Riadok 51:


[[Kategória:Filmy z 2013]]
[[Kategória:Filmy z 2013]]
[[Kategória:Americké filmy]]
[[Kategória:Filmy USA]]
[[Kategória:Sci-fi filmy USA]]
[[Kategória:Filmové drámy USA]]
[[Kategória:Filmy Warner Bros.]]

Verzia z 12:42, 31. január 2016

Her
Žáner sci-fi film/ romantická dráma
Dĺžka 126 minút
Štát USA
Pôvodný jazyk angličtina
Rok 2013
Dátum uvedenia 15. január 2014 USA
27. marec 2014 Slovensko
Spoločnosť Warner Bros. (USA)
Rozpočet 23 miliónov $
Zárobok 25 556 065 $
Filmový štáb
Réžia Spike Jonze
Scenár Spike Jonze
Hudba Owen Pallett, Win Butler
Kamera Hoyte Van Hoytema
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Ona je americká romantická dráma s prvkami vedecko-fantastického filmu (sci-fi) z roku 2013, ktorú režíroval Spike Jonze. Do hlavnej úlohy bol obsadený Joaquin Phoenix, hlas operačného systému, ku ktorému nadviaže emočný vzťah, nahovorila herečka Scarlett Johansson.

Dej filmu

Dej filmu sa odohráva v časovo bližšie neurčenej blízkej budúcnosti v Los Angeles. Ľudia tu čoraz častejšie využívajú najmodernejšie technologické zariadenia a internet, ktorý im do istej miery nahrádza aj potrebu medziľudských vzťahov. Hlavná postava Theodore Twombly sa živí písaním romantických listov pre rôznych ľudí v agentúre. Žije sám, práve sa rozvádza so svojou manželkou Catherine (Rooney Mara). Stretáva sa síce s pár priateľmi, ale citovo žije pustý život. Aj intímny život rieši prostredníctvom technológií a internetu (sex realizuje vo virtuálnej rovine – telefonickým rozhovorom s osobou, ktorá rovnako vyhľadáva len virtuálny sex).

Hlavný hrdina napokon nadviaže citový vzťah s prepracovaným a dokonale personifikovaným operačným systémom jeho počítača, ktorý nazve Samantha a dá mu ženskú identitu. Systém sa plne prispôsobuje jeho predstavám, túžbam či požiadavkám. Vo fyzickej podobe sa systém prejavuje napríklad tým, že na Theodora hovorí jemu príjemným ženským hlasom, že s ním komunikuje na jemu príjemné i menej príjemné témy, že mu púšťa zaujímavú hudbu alebo kreslí vtipné obrázky. Neskôr mu systém dokonca „vyhľadá“ a do bytu pošle svoju reálnu predstaviteľku (ktorá zodpovedá predstavám a túžbam Theodora, ktoré pre operačný systém nie sú tajomstvom).

Theodore po práci trávi čoraz viac času so svojím softvérom, stáva sa od neho emocionálne závislým. Aj Samantha sa však mení, učí sa, a čo je prekvapujúce – sama začína cítiť emócie. Theodorov záujem však opadne, keď zistí, že Samantha komunikuje v podobnom duchu s ďalšími stovkami „klientov“, z ktorých je niekoľko desiatok „špeciálnych“, rovnako ako Theodore. Z tohto dôvodu - i z istého presýtenia Samanthou - sa napokon Theodor napokon operačného systému vzdáva.

Film je do veľkej miery kritikou ľudského odcudzenia v modernej (alebo aj časovo neďalekej) dobe, v ktorej sú živé, i keď problematické, medziľudské vzťahy vďaka dokonalej technike nahradzované virtuálnymi a zdanlivo bezproblémovými. Zároveň tak príbeh podrobuje kritike aj ľudskú túžbu po dokonalom partnerovi a ľúbostnom vzťahu, v ktorom by neboli problémy a ktorý by neprechádzal zmenami.

Spoločná fotografia režiséra a hercov pri premiére filmu. Zľava: J. Phoenix, S. Jonze, A. Adams, R. Mara a O. Wilde

Kritika filmu

Film bol filmovými kritikmi a recenzentmi pozitívne hodnotený. Novinár Miloš Ščepka v jeho recenzii filmu zdôraznil: „Popri neobyčajnom príbehu a skvelom herectve zaujme inscenačná suverenita: kamera, masky, kostýmy, rekvizity i hudba (počítačová Samantha komponuje a Theodore brnká na ukelele) – všetko je do najmenšej podrobnosti premyslené, odôvodnené a zladené. Vyše dvojhodinový film, v ktorom je jediná ako-tak akčná scéna, obstojí po všetkých stránkach. “[1]

Ocenenie

Zo štyroch nominácií na cenu Americkej filmovej akadémie Oscar v roku 2014 film "Ona" premenil jednu nomináciu – pre režiséra a zároveň scenáristu Spike Jonza za pôvodný scenár.

Referencie

  1. ŠČEPKA, Miloš: iRómeo hľadá eJúliu – cez telefón. In: SME, 26. marec 2014, s. 15.

Zdroj

  • ŠČEPKA, Miloš: iRómeo hľadá eJúliu – cez telefón. In: SME, 26. marec 2014, s. 15. Dostupné on-line.

Externé odkazy