Google: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Radoslav Ivan (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Značky: úprava z mobilu úprava z mobilného webu
HPPA (diskusia | príspevky)
d preklep
Riadok 131: Riadok 131:


=== Google Dokumenty ===
=== Google Dokumenty ===
[[Google Dokumenty]] je službou, ktorá vytvára jednoduchú alternatívu ku kancelárskym programom Microsoft Office. Výhodou služby [[Google Dokumenty]] je tiež to, že je ponúkaná aj zdarma a je prístupná na každom počítači s internetovým pripojením bez nutnosti inštalácie. Ďalšou výhodou oproti desktopovým aplikáciam je možnosť zdielania súborov.
[[Google Dokumenty]] je službou, ktorá vytvára jednoduchú alternatívu ku kancelárskym programom Microsoft Office. Výhodou služby [[Google Dokumenty]] je tiež to, že je ponúkaná aj zdarma a je prístupná na každom počítači s internetovým pripojením bez nutnosti inštalácie. Ďalšou výhodou oproti desktopovým aplikáciam je možnosť zdieľania súborov.


=== Google Chrome ===
=== Google Chrome ===

Verzia z 06:02, 4. september 2016

Google Inc.
Google
Právna formapublicly held corporation (akciová spoločnosť)
Založená4. september 1998
ZakladateľSergej Brin
Lawrence E. Page
SídloMountain View, USA
VedenieEric E. Schmidt
(Predseda predstavenstva)
Sergej Brin
(Prezident pre technológie)
Larry Page
(Prezident pre produkty)
PriemyselInternet, Software
Obrat37,905 miliardy USD (2011)
Zisk9,737 miliardy USD (2011)
Zamestnancov32467 (2011)
Dcérske spoločnostiYouTube, DoubleClick, On2 Technologies, Google Voice, Picnik, Aardvark, Admob
VlastníkAlphabet Inc.
Slogan spoločnostiDon't be evil. (neoficiálne)
Webgoogle.com

Google, Inc. je spoločnosť. Vytvorili ju v roku 1998 Larry Page a Sergej Brin[1]. Google, Inc., sídli v Kalifornii v USA[2]. Jej deklarovaným cieľom je roztriediť všetky informácie na svete, urobiť ich všeobecne prístupnými a užitočnými[3]. Jedným z hlavných produktov firmy je internetový vyhľadávač, ktorý dokáže vyhľadať webové stránky, obrázky, Usenetové diskusné skupiny, spravodajské servery, videá a ponuky on-line predaja. V júli 2004 dokázal Google hľadať v 4,28 miliardách stránok, 880 miliónoch obrázkov a 885 miliónoch správ z diskusných skupín – celkom cez 6 miliárd položiek[chýba zdroj]. Vyhľadávaný obsah takisto archivuje[4]. Google ponúka svoje rozhranie v mnohých jazykoch, vrátane slovenčiny a češtiny. Popularita Googlu dosahuje také rozmery, že sa dnes už používa sloveso googliť v zmysle hľadať na Internete.[chýba zdroj]Spoločnosť Google mala v roku 2013 čistý zisk 14 miliárd €.

Projekty firmy Google

Google vyhľadávač

Vyhľadávač google je najpoužívanejšia[chýba zdroj] služba od Googlu a zároveň najpoužívanejší vyhľadávač na svete[5]

Google Desktop

Google Desktop Search je softvér, ktorý umožňuje hľadať súbory a v súboroch na vlastnom počítači, alebo vlastnej počítačovej sieti. Je ale vydaný len vo vybraných jazykoch.

Google Web Toolkit

Google Web Toolkit (GWT) je open source Java software development framework ktorý umožňuje písať AJAXové aplikácie ako Google Maps alebo Gmail

Google AdSense

Google AdSense je systém, ktorý umožňuje majiteľom webových stránok rýchlo a ľahko zobrazovať relevantné (cielené) textové a obrázkové reklamy v súlade s témou ich obsahu a získať od Google časť príjmu za ich zobrazenie.[6]

Google AdWords[7]

Google AdWords je systém na zadávanie reklám, ktoré umožňujú inzerentovi osloviť nových zákazníkov pomocou cielenej reklamy na základe vyhľadávaného výrazu. Reklamy sa zobrazujú nad alebo vedľa výsledkov vyhľadávania a na vyhľadávacích a obsahových stránkach partnerov Google. Inzerent platí za kliky na reklamu (PPC-Pay per click), bez ohľadu na veľkosť rozpočtu. Systém AdWords umožňuje aj zadávanie obrázkových reklám, video reklám a na vybraných trhoch aj nákup televízneho či rozhlasového priestoru.

Google Analytics[8]

Google Analytics je nástroj na sledovanie a logovanie diania na serveri. Nejde o klasické monitorovania návštevnosti, ale o prepracovaný systém štatistík. Ponúka napríklad mapu sveta kde sú zobrazené mestá, z ktorých návštevníci prišli, ale aj informácie o prehliadači, operačnom systéme, rozlíšení, pripojení na internet, použitých kľúčových slovách pri vyhľadávaní a veľa ďalšieho.

Google Image Search

Google Image Search je schopný vyhľadávať obrázky podľa ich podobnosti s iným obrázkom, popisov, názvu a textu, ktorý sa na webových stránkach objavuje v ich blízkosti. Táto služba sa nachádza na images.google.com. Google uchováva zmenšeniny indexovaných obrázkov, čo mu umožňuje pri vyhľadávaní poskytovať náhľady hľadaných obrázkov.

V roku 2006 Google dal do prevádzky webovú aplikáciu Google Image Labeler, ktorá umožňuje záujemcom anotovať obrázky z indexu Google Images formou interaktívnej hry.

Gmail

Gmail je služba elektronickej pošty, ktorá ako prvá vo svojej dobe poskytla používateľom bezplatne priestor 7 GB na emailovú komunikáciu. Tento limit sa onedlho zvýšil na 8 GB a v súčasnosti neustále pomaly narastá. Podobnú prax poskytnutia obrovskej (bežnému používateľovi až nevyužiteľnej) kapacity čoskoro napodobnili mnohé ďalšie konkurenčné služby ako Yahoo či MSN.

Google Zápisník

Google Zápisník slúži na rýchle ukladanie poznámok, pomocou rozšírenia prehliadača poskytuje schopnosť zaznamenať obsah stránky priamo tak, ako je viditeľný.

Google Kalendár

Google Kalendár je internetový kalendár, ktorý má v porovnaní s desktopovými kalendármi výhodu v tom, že je prístupný na každom počítači s internetovým pripojením. Taktiež je možná notifikácia udalostí pomocou SMS, či e-mail čo umožňuje túto službu využívať efektívne aj bez stáleho prístupu k internetu

Google Dokumenty

Google Dokumenty je službou, ktorá vytvára jednoduchú alternatívu ku kancelárskym programom Microsoft Office. Výhodou služby Google Dokumenty je tiež to, že je ponúkaná aj zdarma a je prístupná na každom počítači s internetovým pripojením bez nutnosti inštalácie. Ďalšou výhodou oproti desktopovým aplikáciam je možnosť zdieľania súborov.

Google Chrome

Google Chrome je freeware webový prehliadač vyvíjaný spoločnosťou Google. Beta verzia bola uvoľnená 2. septembra 2008. V súčasnosti je dostupná už v poradí 14. verzia tohto prehliadača, od 16. septembra 2011. Ako renderovacie jadro používa WebKit, JavaScript interpreterom je V8 JavaScript engine.

Google+

Google+ je sociálna sieť prevádzkovaná firmou Google Inc. Služba bola predstavená 28. júna 2011, kedy začala testovacia prevádzka pre pozvaných používateľov.[9] Nasledujúci deň mohli existujúci používatelia pozvať svojich priateľov, starších ako 18 rokov, aby si vytvorili vlastné kontá. To však bolo na ďalší deň rýchlo zablokované po "šialenom dopyte" po kontách.[10]

Android

Operačný systém tejto spoločnosti, ktorý si našiel uplatnenie v mnohých inteligentný telefónoch sveta a rozrástol sa už aj do TV zariadení, inteligentných hodiniek (smart watch) a automobilov.[chýba zdroj] Systém je čoraz viac populárny a momentálne je lídrom na čele inteligentných telefónov.[chýba zdroj]

Google Prekladač

Google Prekladač je internetový strojový prekladač fungujúci od roku 2007. Dokáže prekladať slová, vety aj webové stránky. Na prekladanie používa štatistickú metódu, čiže preklad navrhuje podľa podobnosti vo veľkom množstve textu. Okrem národných jazykov podporuje aj mŕtvy jazyk latinčinu a medzinárodný jazyk esperanto.[11] Vo februári 2012 bol schopný prekladať medzi 64 jazykmi.[11]

Google Chrome OS

Operačný systém pre počítače.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Google

Referencie

  1. [Inc.]. Larry Page a Sergey Brin založili spoločnosť Google v septembri 1998. [online]. Google, Inc.. Dostupné online.
  2. [Inc.]. Google, Inc.. (Na stránke vpravo). Dostupné online.
  3. [Inc.]. Cieľom spoločnosti Google je organizovať informácie z celého sveta a sprístupniť ich širokej verejnosti. [online]. Google, Inc.. Dostupné online.
  4. www.googleguide.com, rev. 2011-12-28. Dostupné online. (anglicky)
  5. najpoužívanejšie vyhľadávače na svete [online]. týždenník TREND, 20. 4. 2006. Dostupné online.
  6. [Inc.]. Google adsense pomocník [online]. Google, Inc., 28. Február 2013. Dostupné online.
  7. [Inc.]. Google adwords pomocník [online]. 16. Marec 2013. Dostupné online.
  8. [Inc.]. Google analytics pomocník [online]. 16. Marec 2013. Dostupné online.
  9. Facebook's Newest Challenger: Google Plus [online]. [Cit. 2011-06-29]. Dostupné online.
  10. SHAER, Matthew. Looking for a Google+ invite? Either get comfortable - or get crafty. [online]. 30. jún 2011, [cit. 2011-06-30]. Dostupné online.
  11. a b BRANTS, Thorsten. Tutmonda helplingvo por ĉiuj homoj [online]. 2012-02-22, [cit. 2012-03-11]. Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy