The Backwards: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
dBez shrnutí editace
aktualizácia údajov
Riadok 41: Riadok 41:
V apríli [[2009]] sa Backwards vrátili do divadla s novou hudobnou show pod názvom „[[Backwards: A Journey back to The Beatless]]“, ktorá mapuje tri hudobné obdobia skupiny: éru [[beatlemánia|beatlemánie]], éru [[Sgt. Pepper Lonely Hearts Club Band|Seržanta Peppera]] a štúdiové roky skupiny.
V apríli [[2009]] sa Backwards vrátili do divadla s novou hudobnou show pod názvom „[[Backwards: A Journey back to The Beatless]]“, ktorá mapuje tri hudobné obdobia skupiny: éru [[beatlemánia|beatlemánie]], éru [[Sgt. Pepper Lonely Hearts Club Band|Seržanta Peppera]] a štúdiové roky skupiny.


Skupina oslávila v roku [[2016]] 20. výročie na scéne, pričom pri tejto príležitosti vznikol unikátny časozberný dokumentárny film "[https://www.youtube.com/watch?v=KaQFg701dzQ Príbeh košických chrobákov]" v réžii [[Peter Poch|Petra Pocha]], ktorý mapuje celú históriu kapely od prvého koncertu v Jazz Clube, až po súčasnosť. Film bude mať premiéru v 20. decembra 2016 v Bratislave, do predaja sa dostane počas januára a februára 2017. The Backwards taktiež vo februári 2017 usporiadajú výročný koncert venovaný dvadsiatim rokom činnosti spolu s ďalšími prestížnymi hosťami slovenskej hudobnej scény.
Skupina oslávila v roku [[2016]] 20. výročie na scéne, pričom pri tejto príležitosti vznikol unikátny časozberný dokumentárny film "[https://www.youtube.com/watch?v=KaQFg701dzQ Príbeh košických chrobákov]" v réžii [[Peter Poch|Petra Pocha]], ktorý mapuje celú históriu kapely od prvého koncertu v Jazz Clube, až po súčasnosť. Film bude mať premiéru v 20. decembra 2016 v Bratislave, do predaja sa dostane počas januára a februára 2017. The Backwards taktiež na prelome jari a leta 2017 usporiadajú výročný koncert venovaný dvadsiatim rokom činnosti spolu s ďalšími prestížnymi hosťami slovenskej hudobnej scény.


==Diskografia==
==Diskografia==

Verzia z 19:36, 13. december 2016

The Backwards
The Backwards Zľava: Miroslav Džunko, František Suchanský, Dalibor Štroncer
The Backwards
Zľava: Miroslav Džunko, František Suchanský, Dalibor Štroncer
Základné informácie
Pôvod Slovensko Košice, Slovensko
Žáner(-re) Revival, Rock, Pop
Pôsobenie 1995 – súčasnosť
Webstránka thebackwards.sk
Členovia skupiny
Dalibor Štroncer
Miroslav Džunko
František Suchanský
Daniel Škorvaga
Bývalí členovia
Nikola Nižník
Viktor Nižník
Karol Najmik

The Backwards sú slovenskou revivalovou hudobnou skupinou, imitujúcou Beatles. Kapela je známa vernou interpretáciou nahrávok a prejavu skupiny The Beatles. Zároveň je dvojnásobným víťazom najprestížnejšieho[1] festivalu Beatles revivalov na svete, New York Metro Beatlefest, kde získali 1. miesto v roku 1998 a rovnako prvé miesto v roku 2003, keď sa vrátili obhájiť svoj titul. The Backwards získali ocenenie ako za „najlepší zvuk“ tak aj za „najlepší imidž“. Ich koncertné vystúpenia sú populárne nielen na Slovensku a v Česku, ale aj v iných krajinách Európy či v Spojených štátoch, kde odohrali koncerty v najväčších mestách dvadsiatich štyroch štátov.

Členovia a obsadenie

Dalibor Štroncer ako John Lennon

Personálne zmeny v The Backwards prebehli dvakrát. Súčasnú zostavu tvoria členovia:

Kariéra: 1995 - 2000

The Backwards vznikli v roku 1995 ako košická autorská skupina prezentujúca vlastnú tvorbu, ktorá sa neskôr uchýlila k interpretácii piesní svojej najobľúbenejšej skupiny, ktorej sa tak rozhodla vzdať úctu.[2] Od začiatku sa však vyhýbala „jednoduchej imitácii“[3] a dôraz kládla na „dôsledné študovanie nahrávok“[2] skupiny.

Svoju kariéru začali v roku 1996 v košickom Jazz Clube, o dva roky neskôr (1998) už preberali cenu za prvé miesto v imitácii skupiny Beatles na New York Beatlefeste z rúk „dojatej“[4] sestry Georgea Harrisona, ktorá tvrdila že „po viac než tridsiatich rokoch opäť počula zvuk Beatles“[5]. V tzv. „bitke skupín“ (Battle of the Bands) tak porazili 36 konkurenčných skupín. Vo februári 2000 získali Backwards ponuku zahrať si v muzikáli bratislavskej Novej scény Beatles: Never nikomu nad štyridsať na námet spisovateľa Daniela Heviera. Tu začalo dochádzať k problémom vo vnútri kapely, ktorá podľa slov Mira Džunka (Paul McCartney) podpísala zmluvu s Novou scénou za chrbtom svojho basgitaristu.[6] Džunko mal zároveň inú predstavu o smerovaní skupiny: „Zdalo sa mi, že nás to účinkovanie v muzikáli akosi zastavilo. Ja som veľmi chcel, aby sme aj ďalej fungovali ako kedysi, začali vystupovať ako normálna kapela a pustili sa aj do nejakých vlastných skladieb.“ Napriek konfliktom vo vnútri skupiny sa divadelnému predstaveniu darilo: v priebehu dvoch sezón Backwards vypredali vyše sto predstavení. Nezhody medzi jednotlivými členmi však v roku 2000 viedli k „iskrivému“[1] odchodu Mira Džunka zo skupiny, ktorého nahradil Viktor Nižník. Dalibor Štroncer (John Lennon): „To, čo robíme, nás v prvom rade veľmi baví. Najlepšie na tom všetkom ale je, že hudba The Beatles nepozná hranice. Či už ideš do Maďarska, do Poľska, alebo do Štátov, všade tie pesničky poznajú.“[1]

Kariéra: 2001 - súčasnosť

Zľava: Miroslav Džunko, František Suchanský

Po úspechu v Bratislave prijali Backwards ponuku zúčastniť sa jubilejného 25. vydania Manéže Bolka Polívku, čo ich dostalo do povedomia v susednej Českej republike, aj napriek tomu, že revivalové formácie boli vždy práve českou doménou.[7] Následne na prijali Backwards ponuku zahrať si v muzikálovej verzii Brouci aneb Evangelium podle Beatles pražského divadla Spirála. V tomto období sa podľa Dalibora Štroncera presunulo devaťdesiat percent aktivít skupiny do Českej republiky: „De facto sme sa presťahovali do Prahy, kde fungujeme už cirka rok...(...)...mesačne tam máme 6-10 verejných vystúpení s tým, že 3-4 krát do mesiaca vystupujeme na Novej scéne.“[4] V projekte Alexa Koenigsmarka pritom skupina odohrala za rok okolo 70 predstavení. Muzikál zabrzdili až povodne v Českej republike, ktoré divadlo trvalo zničili.
Skupina však bola pozvaná ako predkapela na koncertné turné Ferrona Tour 40 českej bigbítovej legendy Olympic, ktoré sa konalo k štyridsiatemu výročiu pôsobenia skupiny. The Backwards mali pôvodne hrať iba vo veľkých mestách Praha, Brno a Ostrava, kde aj vystúpili pred viac ako 36 tisíc divákmi, avšak na základe úspechu im bola ponúknutá ďalšia spolupráca na celom česko-slovenskom turné.

V roku 2002 plánovali Backwards tiež návrat do súťaže New York Beatlefest, v ktorej by obhájili titul víťaznej skupiny, avšak projekt stroskotal na financiách. V apríli roku 2003 sa im cesta do New Yorku podarila s už prinavráteným Mirom Džunkom, pričom opätovným víťazstvom porazili 44 konkurenčných kapiel z celého sveta. Na základe opätovného víťazstva nadviazala skupina novú spoluprácu s americkým manažmentom. Výsledkom bolo úspešné mesačné americké turné (leto 2003), ktoré Džunko popisoval slovami: „Je tam veľmi veľa beatlefanúšikov a tomu zodpovedá aj atmosféra na koncertoch. Po každej odohranej pesničke sa našli ľudia, ktorí neváhali vstať a ukázať svoje nadšenie standing aplauzom.“[8] Pozitívnymi reakciami na adresu skupiny sa netajil ani americká rokenrolová legenda Little Richard, ktorému skupina robila predkapelu v Clevelande.[5] Organizátori jedného z amerických koncertov tiež usporiadali recepciu, po ktorej sa dražila gitara s podpismi členov The Backwards.[8] Úspešné vystúpenia a reakcia amerického speváka a umelca Little Richarda viedla organizátorov najväčšieho Beatles festivalu Abbey Road On The River, aby si slovenskú skupinu vybrali spomedzi šesťdesiatich adeptov ako mediálne reklamné tváre, okrem iného aj v celonárodnej televíznej stanici FOX.

Koncom januára 2004 koncertovali v Čechách a na Slovensku, pričom už v tom čase čakali na pracovné víza do New Yorku, kde mali odohrať koncert pre slovenských a českých krajanov.

V roku 2007 oslávila skupina desiate výročie svojej existencie vystúpením na známom liverpoolskom festivale a koncertmi na Mathew Street a v Cavern Clube, pričom sa ako hosť objavila aj vo vysielaní rádia BBC Merseyside.

V apríli 2009 sa Backwards vrátili do divadla s novou hudobnou show pod názvom „Backwards: A Journey back to The Beatless“, ktorá mapuje tri hudobné obdobia skupiny: éru beatlemánie, éru Seržanta Peppera a štúdiové roky skupiny.

Skupina oslávila v roku 2016 20. výročie na scéne, pričom pri tejto príležitosti vznikol unikátny časozberný dokumentárny film "Príbeh košických chrobákov" v réžii Petra Pocha, ktorý mapuje celú históriu kapely od prvého koncertu v Jazz Clube, až po súčasnosť. Film bude mať premiéru v 20. decembra 2016 v Bratislave, do predaja sa dostane počas januára a februára 2017. The Backwards taktiež na prelome jari a leta 2017 usporiadajú výročný koncert venovaný dvadsiatim rokom činnosti spolu s ďalšími prestížnymi hosťami slovenskej hudobnej scény.

Diskografia

Filmografia

Referencie

  1. a b c Musicx.sk Prístup: 10.05.2010
  2. a b Thebackwards.sk Prístup: 10.05.2010
  3. Vipmedia.eu Prístup: 10.05.2010
  4. a b Musicx.sk Prístup: 10.5.2010
  5. a b Thebackwards.sk Prístup: 11.05.2010
  6. Musicx.sk Prístup: 10.05.2010
  7. http://musicx.sk/news.php3?id=8060 Musicx.sk] Prístup: 13.10.2010
  8. a b czsk.net Prístup: 10.05.2010

Externé odkazy

Oficiálna stránka skupiny