Študentské rádio: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
aktualizácia
Riadok 10: Riadok 10:
=== Bratislava ===
=== Bratislava ===
* [[Radio TLIS]] na [[Študentský domov Mladosť (Bratislava)|internáte Mladosť]] - [http://www.tlis.sk/ www.tlis.sk]
* [[Radio TLIS]] na [[Študentský domov Mladosť (Bratislava)|internáte Mladosť]] - [http://www.tlis.sk/ www.tlis.sk]
* IRŠ MD-1 v Mlynskej doline na Študentskom domove Ľudovíta Štúra, vrátane MD-1(vysielacie štúdio), MD-2 (hudobná sekcia) a MD-3 (nahrávacie štúdio) - http://www.md1.sk/


=== Košice ===
=== Košice ===

Verzia z 09:23, 21. december 2016

IRŠ-ká sú rozhlasové stanice vysielajúce pre vysokoškolákov. Skratka IRŠ znamená Internátne Rozhlasové Štúdio alebo v súčasnosti aj Internetové Rádio Študentov.

História

Najväčší rozmach internátne rozhlasové štúdiá dosiahli v 80-tych rokoch minulého storočia, keď boli alternatívou k štátom kontrolovaným masmédiám. V tom čase existovalo IRŠ prakticky na každom vysokoškolskom internáte. Koncom osemdesiatych rokov vznikla celoslovenská súťaž IRŠ-iek Štúdioráma. IRŠ-ká sa aktívne zúčastňovali aj na všeobecných rádioamatérskych súťažiach RadioRally a Fonorama. V 90-rokoch IRŠ-ká postupne prenechali miesto komerčným rádiostaniciam, ktoré v počiatkoch výdatne zásobili skúsenými pracovníkmi. V roku 2005 sa podarilo obnoviť celoslovenskú súťaž vysokoškolských a internátnych rádií s názvom Rádiorallye.

Externé odkazy na Slovenské IRŠ

Bratislava

Košice

Nitra

Trnava

Zvolen

  • inro, Študentský domov Ľudovíta Štúra (Vzniklo v roku 1968 na 3. poschodí internátu Vysokej školy vo Zvolene.)

Prešov

Žilina

  • Rádio X (Internátne rozhlasové štúdio, ktoré vzniklo 5. októbra 2010. Svoje sídlo má na internátoch Veľký Diel, v suteréne bloku E.)
  • RAPEŠ (RAPEŠ = skratka Rádio Pešava, ktoré nesie názov po svojom zakladateľovi študentovi Milanovi Pešavovi, vzniklo 18. februára 1974 na Vysokej škole dopravy v Žiline, na internátoch Hliny. V roku 1987 pribudol druhý okruh Rapeš Veľký Diel, ktorý v roku 2009 ukončil činnosť. RRAPEŠ na internátoch Hliny naďalej pracuje.)

Ružomberok