Ábel Kráľ: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d preklepy, kategórie
Riadok 32: Riadok 32:


== Životopis ==
== Životopis ==
Vyštudoval obor slovenský a ruský jazyk na [[Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave|Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave]], kde až do roku 1989 pôsobil v Kabinete fonetiky, od roku 1971 jako riaditeľ tohto ústavu. Po roku 1989 bol zamestnaný v Ústave kybernetiky [[Slovenská akadémia vied|Slovenskej akadémie vied]], kde sa ako jediný pracovník s humanitným vzdelaním zaoberal syntézou a analýzou reči.
Vyštudoval obor slovenský a ruský jazyk na [[Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave|Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave]], kde až do roku 1989 pôsobil v Kabinete fonetiky, od roku 1971 ako riaditeľ tohto ústavu. Po roku 1989 bol zamestnaný v Ústave kybernetiky [[Slovenská akadémia vied|Slovenskej akadémie vied]], kde sa ako jediný pracovník s humanitným vzdelaním zaoberal syntézou a analýzou reči.


Vo [[Voľby do Federálneho zhromaždenia v Česko-Slovensku v roku 1992|voľbách roku 1992]] bol zvolený za HZDS do slovenskej časti Snemovne národov, kde pôsobil do [[Rozdelenie Česko-Slovenska|zániku Česko-Slovenska]] v decembri 1992.
Vo [[Voľby do Federálneho zhromaždenia v Česko-Slovensku v roku 1992|voľbách roku 1992]] bol zvolený za HZDS do slovenskej časti Snemovne národov, kde pôsobil do [[Rozdelenie Česko-Slovenska|zániku Česko-Slovenska]] v decembri 1992.


V rokoch 1993–1998 bol slovenským veľvyslancom vo [[Švajčiarsko|Švajčiarsku]]. Potom sa vrátil k lingvistike, od roku 1998 bol vedúcim Katedry slovenského jazyka na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Je členom ortoepickej komisie Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV. Publikoval množstvo odborných štúdií a monografií.
V rokoch 1993{{--}}1998 bol slovenským veľvyslancom vo [[Švajčiarsko|Švajčiarsku]]. Potom sa vrátil k lingvistike, od roku 1998 bol vedúcim Katedry slovenského jazyka na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Je členom ortoepickej komisie Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV. Publikoval množstvo odborných štúdií a monografií.


== Pozri aj ==
== Pozri aj ==
Riadok 62: Riadok 62:
[[Kategória:Poslanci česko-slovenského Federálneho zhromaždenia]]
[[Kategória:Poslanci česko-slovenského Federálneho zhromaždenia]]
[[Kategória:Veľvyslanci Slovenska]]
[[Kategória:Veľvyslanci Slovenska]]
[[Kategória:Osobnosti z Novej Bane]]

Verzia z 20:01, 10. február 2017

Ábel Kráľ
slovenský jazykovedec
Štát pôsob.Slovensko
Narodenie17. august 1932 (91 rokov)
Nová Baňa
BydliskoBratislava
Alma materUniverzita Komenského v Bratislave
Profesiajazykovedec

Prof. PhDr. Ábel Kráľ, DrSc. (* 17. august 1932, Nová Baňa) je slovenský jazykovedec, vysokoškolský pedagóg a bývalý politik, po Nežnej revolúcii česko-slovenský poslanec Snemovne národov Federálneho zhromaždenia za HZDS, v 90. rokoch veľvyslanec Slovenskej republiky vo Švajčiarsku.

Životopis

Vyštudoval obor slovenský a ruský jazyk na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, kde až do roku 1989 pôsobil v Kabinete fonetiky, od roku 1971 ako riaditeľ tohto ústavu. Po roku 1989 bol zamestnaný v Ústave kybernetiky Slovenskej akadémie vied, kde sa ako jediný pracovník s humanitným vzdelaním zaoberal syntézou a analýzou reči.

Vo voľbách roku 1992 bol zvolený za HZDS do slovenskej časti Snemovne národov, kde pôsobil do zániku Česko-Slovenska v decembri 1992.

V rokoch 1993 – 1998 bol slovenským veľvyslancom vo Švajčiarsku. Potom sa vrátil k lingvistike, od roku 1998 bol vedúcim Katedry slovenského jazyka na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Je členom ortoepickej komisie Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV. Publikoval množstvo odborných štúdií a monografií.

Pozri aj

Externé odkazy

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Ábel Kráľ na českej Wikipédii.