Nihil obstat (formula): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Tom78 (diskusia | príspevky)
externé odkazy
Tom78 (diskusia | príspevky)
formulácia doplnená z cz, z Služobník Boží,
Riadok 1: Riadok 1:
'''Nihil obstat''' (z lat. ''Nič neprekáža'', ''nič nebráni'') je formula používaná najmä [[katolícka cirkev|katolíckou cirkvou]] ako povolenie na tlač publikácie z dôvodu jej vieroučnej a mravnej nezávadnosti.
'''Nihil obstat''' (z [[latinčina|lat.]] ''Nič neprekáža'', ''nič nebráni'') je formula používaná najmä [[katolícka cirkev|katolíckou cirkvou]]. Používa sa, ako potvrdenie na tlač publikácie z dôvodu, že tlač nie je publikovaná v rozpore s katolíckou vierou alebo morálkou. V tomto použitií je vyhlásenie prvým z celkovo troch krokov, keď po ňom nasleduje [[imprimi potest]] a [[imprimatur]].

Používa sa aj v prípade [[kanonizácia|kanonizáčného procesu]], keď k začatiu konania musí predchádzať ''Nihil Obstat'' čiže vyjadrenie vatikánskej [[Kongregácia pre kauzy svätých|Kongregácie pre kauzy svätých]], že nič nebráni tomu, aby sa konanie začalo <ref>[http://tribunal.kapitula.sk/2004-2/blahorecenie.htm Blahorečenie a svätorečenie - tribunal.kapitula.sk]</ref><ref>[http://www.casopisslovo.sk/wp-content/uploads/2016/05/1997_20.pdf Kanonický postup pre kauzy svätých - Slovo 20/1997]</ref>.

== Referencie ==
{{referencie}}

== Pozri aj ==
* [[Služobník Boží]]


== Externé odkazy ==
== Externé odkazy ==

Verzia z 06:21, 4. marec 2017

Nihil obstat (z lat. Nič neprekáža, nič nebráni) je formula používaná najmä katolíckou cirkvou. Používa sa, ako potvrdenie na tlač publikácie z dôvodu, že tlač nie je publikovaná v rozpore s katolíckou vierou alebo morálkou. V tomto použitií je vyhlásenie prvým z celkovo troch krokov, keď po ňom nasleduje imprimi potest a imprimatur.

Používa sa aj v prípade kanonizáčného procesu, keď k začatiu konania musí predchádzať Nihil Obstat čiže vyjadrenie vatikánskej Kongregácie pre kauzy svätých, že nič nebráni tomu, aby sa konanie začalo [1][2].

Referencie

Pozri aj

Externé odkazy