Digitálny fotoaparát: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
úpravy
Značka: editor wikitextu 2017
Riadok 1: Riadok 1:
[[Súbor:Loaded canon a95.jpg|thumb|Canon Powershot A95]]
{{Bez zdroja}}[[Súbor:Loaded canon a95.jpg|thumb|Canon Powershot A95]]
[[Súbor:Reflex camera numeric.svg|right|thumb|Digitálna zrkadlovka]]
[[Súbor:Reflex camera numeric.svg|right|thumb|Digitálna zrkadlovka]]


'''Digitálny fotoaparát''' je [[fotoaparát]], zaznamenavajúci obraz v digitálnej forme, takže môže byť okamžite zobrazený na zabudovanom [[displej]]i alebo nahraný do [[osobný počítač|počítača]]. Od roku [[2006]] digitálne fotoaparáty na trhu dominujú.
'''Digitálny fotoaparát''' je [[fotoaparát]] zaznamenavajúci obraz v digitálnej forme, takže môže byť okamžite zobrazený na zabudovanom [[displej]]i alebo nahraný do [[osobný počítač|počítača]]. Od roku [[2006]] digitálne fotoaparáty na trhu dominujú.


Základnou funkciou digitálneho fotoaparátu je snímanie statických obrazov do podoby tzv. digitálnej [[fotografia|fotografie]] a umožniť tak ich ďalšie spracovanie, napr. pomocou bežného počítača, ich tlač či vyvolanie špeciálnou osvitovou jednotkou do výslednej podoby ako u klasickej fotografie.
Základnou funkciou digitálneho fotoaparátu je snímanie statických obrazov do podoby tzv. [[Digitálna fotografia|digitálnej fotografie]] a umožniť tak ich ďalšie spracovanie, napr. pomocou počítača, ich tlač či vyvolanie špeciálnou osvitovou jednotkou do výslednej podoby ako u klasickej fotografie.


Dnešné digitálne fotoaparáty ponúkajú okrem svojej základnej funkcie aj rad ďalších doplňujúcich a rozširujúcich funkcií, ktoré súvisia buď priamo alebo nepriamo so spracovávanými obrazovými údajmi. Fotoaparáty tak dokážu okrem obrazu zaznamenať aj pohyblivé scény vo forme videa alebo zvukový záznam vo forme ozvučeného videa alebo ako poznámky k odfoteným snímkam.
Dnešné digitálne fotoaparáty ponúkajú okrem svojej základnej funkcie aj rad ďalších doplňujúcich a rozširujúcich funkcií, ktoré súvisia buď priamo alebo nepriamo so spracovávanými obrazovými údajmi. Fotoaparáty tak dokážu okrem obrazu zaznamenať aj pohyblivé scény vo forme videa alebo zvukový záznam vo forme ozvučeného videa alebo ako poznámky k odfoteným snímkam.


Rozdiel medzi takzvanou klasickou a digitálnou fotografiou je v spôsobe zachytenia obrazu. Pri výslednom produkte, papierovej fotografii, je veľmi ťažké zistiť, či fotografický obraz vznikol klasicky alebo digitálne. Pri klasickom fotoaparáte je obraz zachytený na film, čo je prúžok plastu s vrstvou chemikálií, ktoré reagujú na svetlo a zaznamenávajú fotografický obraz. Pri digitálnom fotoaparáte svetlo dopadá na špeciálnu dosku so svetlocitlivou vrstvou. Táto doska vie prevádzať svetlo na elektrický signál, a to tak, že svetlo, ktoré do aparátu vstupuje, prechádza sústavou optických šošoviek, ktoré ho usmerňujú, a dopadá na optický snímač. Snímač je zložený z niekoľkých miliónov na svetlo citlivých buniek. Označenie napr. päťmegapixelový fotoaparát znamená, že snímač obsahuje približne päť miliónov na svetlo citlivých buniek. Každá bunka prevádza intenzitu svetla najčastejšie na jeden
Rozdiel medzi takzvanou klasickou a digitálnou fotografiou je v spôsobe zachytenia obrazu. Pri výslednom produkte, papierovej fotografii, je veľmi ťažké zistiť, či fotografický obraz vznikol klasicky alebo digitálne. Pri klasickom fotoaparáte svetlo, ktoré do aparátu vstupuje, prechádza [[Optická sústava|sústavou optických šošoviek]] a dopadá na film. To je prúžok plastu s vrstvou svetlocitlivých chemikálií, ktoré reagujú na dopadajúce svetlo a obraz zaznamenávajú. Pri digitálnom fotoaparáte svetlo dopadá na optický snímač zložený z niekoľkých miliónov na svetlo citlivých buniek, ktoré ho premieňajú na elektrické signály. Označenie napr. päťmegapixelový fotoaparát znamená, že snímač obsahuje približne päť miliónov na svetlo citlivých buniek. Každá bunka prevádza intenzitu svetla najčastejšie na jeden z 256 stupňov pomocou [[Analógovo-digitálny prevodník|analógovo-digitálneho prevodníka]]. Okrem toho musí ešte spracovať aj informáciu o farbe. Digitálne fotoaparáty analyzujú najčastejšie 3 základné farby: červenú (red), zelenú (green) a modrú (blue). Z toho je odvodená skratka [[RGB|rgb]], ktorá označuje farebný priestor s tromi základnými farbami. Kombináciou 3 farieb v 256 stupňoch vzniká celkom 16,7 milióna farebných odtieňov. Spracované informácie sa ukladajú na [[Pamäťová karta|pamäťovú kartu]] do obrazových súborov – najčastejšie vo formáte [[JPEG|jpeg]], [[Tagged Image File Format|tiff]] alebo [[raw]]. Z pamäťovej karty možno tieto informácie vo forme obrázka uložiť do počítača a editovať, prezerať na [[Televízor|televíznom prijímači]] či zálohovať na pamäťové média.

z 256 odtieňov pomocou analógovo-digitálneho prevodníka. Okrem toho musí ešte spracovať aj informáciu o farbe. Digitálne fotoaparáty analyzujú najčastejšie 3 základné farby: červenú (red), zelenú (green) a modrú (blue). Z toho je odvodená skratka rgB, ktorá označuje farebný priestor s tromi základnými farbami. Kombináciou 3 farieb v 256 stupňoch vzniká celkom 16,7 milióna farebných odtieňov. Spracované informácie sa ukladajú na pamäťovú kartu do obrazových súborov – najčastejšie vo formáte Jpeg alebo tiFF. Z pamäťovej karty môžeme tieto informácie vo forme obrázka uložiť do počítača a editovať alebo priamo premietať v televíznom prijímači alebo dvd prehrávači.


== Dejiny ==
== Dejiny ==
Prvým fotoaparátom, ktorý zaznamenával snímky do počítačových súborov, bol v roku [[1988]] [[Fuji]] DS-1P, používajúci 16 MB internej pamäti. V roku [[1991]] bola uvedená prvá digitálna zrkadlovka, [[Kodak]] DCS-100. Mala 1,3 [[megapixel|Mpix]] senzor a stála 13 000 [[americký dolár|USD]].
Prvým fotoaparátom, ktorý zaznamenával snímky do počítačových súborov, bol v roku [[1988]] [[Fuji DS-1P]], používajúci 16 MB internej pamäti. V roku [[1991]] bola uvedená prvá digitálna zrkadlovka, [[Kodak DCS-100]]. Mala 1,3 [[megapixel|Mpix]] senzor a stála 13 000 [[americký dolár|USD]].


Zabudovaný displej prišiel s prístrojom [[Casio]] QV-10 ([[1995]]), prvým fotoaparátom zapisujúcim na karty [[CompactFlash]] bol Kodak DC-25 o rok neskôr.
Zabudovaný displej prišiel s prístrojom [[Casio QV-10]] ([[1995]]), prvým fotoaparátom zapisujúcim na karty [[CompactFlash]] bol [[Kodak DC-25]] o rok neskôr.


Digitálne fotoaparáty cielené na bežných spotrebiteľov mali najskôr pomerne nízke rozlíšenie. V tejto triede bola hranica jedného megapixelu prelomená až v roku [[1997]]. Pravdepodobne prvým prístrojom schopným nahrávať [[video]] bol Ricoh RDC-1, predávaný od roku [[1995]].
Digitálne fotoaparáty cielené na bežných spotrebiteľov mali najskôr pomerne nízke rozlíšenie. V tejto triede bola hranica jedného megapixelu prelomená až v roku [[1997]]. Pravdepodobne prvým prístrojom schopným nahrávať [[video]] bol [[Ricoh RDC-1]], predávaný od roku [[1995]].


== Zrkadlovky ==
== [[Zrkadlovka|Zrkadlovky]] ==
V oblasti digitálnych zrkadloviek bol zlomový rok [[1999]], keď [[Nikon]] uviedol model D1, čo bola prvá digitálna zrkadlovka vyvinutá samostatne tradičným výrobcom, s cenou pod 6 000 USD, čo už bolo dosiahnuteľné pre profesionálnych fotografov a ďalších náročných používateľov. Zrkadlovka používala objektívy s bajonetom Nikon F, takže vtedajší zákazníci Nikonu mohli využiť svoje objektívy, ktoré už vlastnili.
V oblasti digitálnych zrkadloviek bol zlomový rok [[1999]], keď [[Nikon (spoločnosť)|Nikon]] uviedol model [[Nikon D1|D1]]. Bola to prvá digitálna zrkadlovka vyvinutá samostatne tradičným výrobcom s cenou pod 6 000 USD, čo už bolo dosiahnuteľné pre profesionálnych fotografov a ďalších náročných používateľov. Zrkadlovka používala objektívy s bajonetom Nikon F, takže vtedajší zákazníci Nikonu mohli využiť [[Objektív|objektívy]], ktoré už vlastnili.


V roku [[2003]] [[Canon]] predstavil šesťmegapixelový [[EOS 300D]], prvú [[digitálna zrkadlovka|digitálnu zrkadlovku]] s cenou pod 1 000 USD, určenú hlavne pre amatérov.
V roku [[2003]] [[Canon (spoločnosť)|Canon]] predstavil šesťmegapixelový [[Canon EOS 300D|EOS 300D]], prvú [[digitálna zrkadlovka|digitálnu zrkadlovku]] s cenou pod 1 000 USD, určenú hlavne pre amatérov.


Vďaka zlacňovaniu naďalej stúpala ich popularita (aj v čase krízy), no od roku 2013 postupne ich predaje klesajú, zrejme vďaka nedostatku vylepšení (posledné zásadné vylepšenie bola od roku 2008 možnosť nahrávať video: prvý model s videom bol [[Nikon D90]]) a konkurencii skladnejších a stále sa zlepšujúcich nezzrkadloviek.
Vďaka zlacňovaniu naďalej stúpala ich popularita, no od roku 2013 postupne ich predaje klesajú, zrejme vďaka nedostatku vylepšení (posledné zásadné vylepšenie bola od roku 2008 možnosť nahrávať video: prvý model s videom bol [[Nikon D90]]) a konkurencii skladnejších a stále sa zlepšujúcich bezzrkadloviek.


Profesionálne zrkadlovky sú kráľovskou triedou digitálnej fotografie. Obsahujú optický systém klasickej konštrukcie, teda so zrkadlom, matnicou a pentagonálnym hranolom. Implementovaný snímací čip je obyčajne typu [[APS-C]] alebo [[full-frame]]. Profesionálne zrkadlovky súčasnosti sú dvojaké: všetko v jednom, teda telo je napevno spojené s objektívom; druhý typ tvorí značne väčšia skupina prístrojov s vymeniteľnými objektívmi. Funkčná výbava je prispôsobená potrebám profesionálnych fotografov, prioritou sú manuálne režimy. Rovnako je prispôsobené aj ovládanie a široká ponuka príslušenstva.
== Nezrkadlovky ==

{{na úpravu}}
== [[Bezzrkadlovka|Bezzrkadlovky]] ==
Keďže zrkadlovky majú niektoré zásadné problémy (neskladnosť, mechanické časti ktoré môžu zhoršovať kvalitu či spomaľovať, v optickom hľadáčiku nevidno video ani náhľad expozície, atď), vznikli aj ďalšie typy fotoaparátov s výmennými objektívmi, ktoré sa snažia ich problémy riešiť:
Keďže zrkadlovky majú niektoré zásadné problémy (neskladnosť, mechanické časti, ktoré môžu zhoršovať kvalitu či prístroj spomaľovať, v optickom hľadáčiku nevidno video ani náhľad expozície, atď), vznikli aj ďalšie typy fotoaparátov s výmennými objektívmi, ktoré sa snažia ich problémy riešiť:
* bezzrkadlovky: vôbec nevyužívajú zrkadlo, teda môžu mať menšie telá a jednoduchšie objektívy - musia ale zaostrovať hlavným snímačom
* bezzrkadlovky: vôbec nevyužívajú zrkadlo, teda môžu mať menšie telá a jednoduchšie objektívy - musia ale zaostrovať hlavným snímačom
* diaľkomerové digitálne fotoaparáty: tiež nemá zrkadlo, ale má optický hľadáčik a nezaostruje pomocou automatického zaostrovania; prvým bol [[Epson RD-1]] (2006) a ďalšie vyrába Leica
* bezzrkadlovky s optickým hľadáčikom - nezaostrujú pomocou automatického zaostrovania; prvým bol [[Epson RD-1]] (2006) a ďalšie vyrába Leica
* SLT: používa pevné polopriepustné zrkadlo len na zaostrovanie - nevýhodou tohto riešenia je že na snímač sa nedostane asi 30% svetla
* [[SLT]] - používa pevné polopriepustné zrkadlo len na zaostrovanie - nevýhodou tohto riešenia je, že na snímač sa nedostane asi 30% svetla
Prvá bezzrkadlovka Panasonic Lumix DMC-G1 (2008) mala ešte tvar podobný zrkadlovkám (aj vďaka elektronickému hľadáčiku), Olympus PEN E-P1 (2009) už bol omnoho skladnejší (mal hranatejšie telo a skladací setový objektív). Dnes už bezzrkadlovky vyrábajú všetci väčší výrobcovia fotoaparátov.
Prvá bezzrkadlovka [[Panasonic Lumix DMC-G1]] (2008) mala ešte tvar podobný zrkadlovkám (aj vďaka elektronickému hľadáčiku), [[Olympus PEN E-P1]] (2009) už bol omnoho skladnejší (mal hranatejšie telo a skladací setový objektív). Dnes už bezzrkadlovky vyrábajú všetci väčší výrobcovia fotoaparátov.

Koncept SLT využíva len Sony, prvé dva modely A55 a A33 boli predstavené v roku 2010.

'''Kompaktným''' nazývame fotoaparát, ktorého telo a objektív tvorí jeden celok. Kompaktné fotoaparáty môžeme podľa ich vlastností rozdeliť na niekoľko skupín.

'''Kompakty pre nenáročných''' tvoria skupinu prístrojov určených pre používateľov, ktorí s digitálnou fotografiou začínajú. Sú to digitálne fotoaparáty vybavené snímačmi s menším rozlíšením, ktorých funkčná výbava je obmedzená. do tejto kategórie patria fotoaparáty, ktoré disponujú dvojmegapixe-lovými snímačmi. objektív týchto prístrojov má pevnú ohniskovú vzdialenosť a k dispozícii je iba digitálny zoom. Samozrejmosťou v tejto kategórii je zabudovaný automatický blesk. v ideálnych svetelných podmienkach nimi dosiahneme uspokojivé výsledky. pri horšom svetle je kvalita nižšia. ak majú byť výstupom papierové fotografie, najvhodnejší je formát 9 x 13 cm. Tieto prístroje sú nenáročné na používanie, majú veľmi jednoduché ovládanie a málo ovládacích prvkov. Musíme počítať s tým, že im chýbajú rôzne možnosti nastavenia. Výnimkou je iba korekcia expozície, ktorú majú aj niektoré

lepšie prístroje tejto kategórie. Pri kompaktoch strednej triedy sa rozlíšenie snímača pohybuje od troch do piatich megapixelov. Prístroje sú vybavené objektívom s optickým zoomom a majú viac funkcií a možností nastavenia. Op

tika týchto prístrojov je kvalitnejšia ako pri predchádzajúcej kategórii. Tlač fotografií je odporúčaná vo formáte 10 x 15 cm a pri lepších záberoch sa podarí aj zväčšenina do formátu a4. Kompakty vyššej triedy sú prístroje s rozlíšením 4 až 6 megapixelov. Prístroje tejto triedy disponujú najkvalitnejšími objektívmi s optickým zoomom a množstvom funkcií vrátane úplne manuálnych režimov. K dispozícii je napríklad bracketing, histogram, rôzne režimy merania expozície. Samozrejmosťou je aj podpora externých bleskov či možnosť použiť optické konvertory a predsádky. Digitálne zrkadlovky sa líšia od predchádzajúcich kompaktných fotoaparátov konštrukciou, pres-

nejšie konštrukciou hľadáčika. Sú vybavené zrkadlom, ktorým možno v optickom hľadáčiku pozorovať fotografovanú scénu priamo cez objektív. výhodou zrkadloviek je priamy pohľad na snímanú scénu,

čo umožňuje lepšie posúdenie farebnosti. ako výhoda sa to javí pri zhoršených svetelných podmienkach, keď náhľadový LCD displej nedokáže dostatočne verne zobraziť farby snímaných objektov.


Koncept SLT využíva len [[Sony (spoločnosť)|Sony]], prvé dva modely A55 a A33 boli predstavené v roku 2010.
V dôsledku toho sa u niektorých typov nedá používať panel lcd na zobrazenie náhľadu scény. Ten nie je priehľadový, ako je to pri všetkých kompaktoch, ale elektronický. Hľadáčik je tvorený lcd displejom, ktorý je vložený do priestoru hľadáčika. Ukazuje nám presne to, čo vidí snímač. profesionálne zrkadlovky sú kráľovskou triedou digitálnej fotografie. Obsahujú optický systém klasickej konštrukcie, teda so zrkadlom, matnicou a pentagonálnym hranolom. V porovnaní s klasikou je jedinou úpravou prispôsobenie optiky implementovanému snímaciemu čipu a úprava plochy hľadáčika. Profesionálne zrkadlovky súčasnosti sú dvojaké, všetko v jednom, teda telo je napevno spojené s objektívom. Druhým typom sú digitálne telá, ktoré disponujú možnosťou využívať optiku v klasických kinofilmových prístrojoch. Funkčná výbava je prispôsobená potrebám profesionálnych fotografov,


[[Kompaktný fotoaparát]] je bezzrkadlovka, ktorej telo a objektív tvorí jeden celok. Kompaktné fotoaparáty možno podľa ich vlastností rozdeliť na niekoľko skupín:
a preto sú prioritou manuálne režimy. Rovnako je prispôsobené aj ovládanie a neobyčajne široká ponuka príslušenstva. Rozlíšenie snímačov sa v tejto kategórii prístrojov pohybuje v rozmedzí od 5 do 20 megapixelov.
* kompaktné fotoaparáty pre nenáročných - prístroje určené pre používateľov, ktorí s digitálnou fotografiou začínajú. Sú to digitálne fotoaparáty vybavené snímačmi s menším rozlíšením, ktorých funkčná výbava je obmedzená. do tejto kategórie patria fotoaparáty, ktoré disponujú malými snímačmi, ich objektív má pevnú ohniskovú vzdialenosť alebo iba minimálny [[optický zoom]]. Samozrejmosťou v tejto kategórii je zabudovaný automatický blesk. v ideálnych svetelných podmienkach sa ním dajú dosiahnuť uspokojivé výsledky, pri horšom osvetlení je kvalita nižšia. Prístroje sú nenáročné na používanie, majú veľmi jednoduché ovládanie.
* kompaktné fotoaparáty strednej triedy - prístroje obvykle takisto s malou plochou snímača, vybavené objektívom s optickým zoomom, bohatším spektrom funkcií a možností nastavenia. Optika týchto prístrojov je kvalitnejšia.
* kompaktné fotoaparáty vyššej triedy - prístroje s väčším snímačom, kvalitnou optikou, možnosťou kompletného manuálneho nastavenia a množstvom pokročilých funkcií, ktorých výsledný obraz sa častokrát blíži i výstupu digitálnych zradloviek.K dispozícii je napríklad [[bracketing]], [[histogram]], rôzne režimy merania [[Expozícia (fotografia)|expozície]]. Samozrejmosťou je aj podpora externých bleskov či možnosť použiť optické konvertory a predsádky. Existujú kompaktné prístroje vyššej triedy s vymeniteľným objektívom.
Niektoré bezzrkadlovky sú vybavené okrem LCD displeja i elektronickým hľadáčikom. Ukazuje presne to, čo vidí snímač.


== Iné projekty ==
== Iné projekty ==
Riadok 58: Riadok 47:
* [http://www.digirevue.sk/ DiGi REVUE] – web slovenského časopisu o digitálnych technológiách vo fotografii, spotrebnej elektronike a komunikáciách
* [http://www.digirevue.sk/ DiGi REVUE] – web slovenského časopisu o digitálnych technológiách vo fotografii, spotrebnej elektronike a komunikáciách
* [http://www.digineff.cz/ Digineff] – web [[Ondřej Neff|Ondřeja Neffa]] o digitálnej fotografii
* [http://www.digineff.cz/ Digineff] – web [[Ondřej Neff|Ondřeja Neffa]] o digitálnej fotografii
* [http://www.photoextract.com/cs/digitalni-fotoaparaty/ PhotoExtract.com - Digitální fotoaparáty] – Přehled aktuálních recenzí z různých fotowebů, fotozprávy, fotografie, fórum, katalog
* [http://www.photoextract.com/cs/digitalni-fotoaparaty/ PhotoExtract.com - Digitální fotoaparáty] – Pehľad aktuálnych recenzií z rrôznych fotowebov, fotosprávy, fotografie, fórum, katalóg


{{Fotoaparáty}}
{{Fotoaparáty}}

Verzia z 20:53, 5. marec 2017

Canon Powershot A95
Digitálna zrkadlovka

Digitálny fotoaparát je fotoaparát zaznamenavajúci obraz v digitálnej forme, takže môže byť okamžite zobrazený na zabudovanom displeji alebo nahraný do počítača. Od roku 2006 digitálne fotoaparáty na trhu dominujú.

Základnou funkciou digitálneho fotoaparátu je snímanie statických obrazov do podoby tzv. digitálnej fotografie a umožniť tak ich ďalšie spracovanie, napr. pomocou počítača, ich tlač či vyvolanie špeciálnou osvitovou jednotkou do výslednej podoby ako u klasickej fotografie.

Dnešné digitálne fotoaparáty ponúkajú okrem svojej základnej funkcie aj rad ďalších doplňujúcich a rozširujúcich funkcií, ktoré súvisia buď priamo alebo nepriamo so spracovávanými obrazovými údajmi. Fotoaparáty tak dokážu okrem obrazu zaznamenať aj pohyblivé scény vo forme videa alebo zvukový záznam vo forme ozvučeného videa alebo ako poznámky k odfoteným snímkam.

Rozdiel medzi takzvanou klasickou a digitálnou fotografiou je v spôsobe zachytenia obrazu. Pri výslednom produkte, papierovej fotografii, je veľmi ťažké zistiť, či fotografický obraz vznikol klasicky alebo digitálne. Pri klasickom fotoaparáte svetlo, ktoré do aparátu vstupuje, prechádza sústavou optických šošoviek a dopadá na film. To je prúžok plastu s vrstvou svetlocitlivých chemikálií, ktoré reagujú na dopadajúce svetlo a obraz zaznamenávajú. Pri digitálnom fotoaparáte svetlo dopadá na optický snímač zložený z niekoľkých miliónov na svetlo citlivých buniek, ktoré ho premieňajú na elektrické signály. Označenie napr. päťmegapixelový fotoaparát znamená, že snímač obsahuje približne päť miliónov na svetlo citlivých buniek. Každá bunka prevádza intenzitu svetla najčastejšie na jeden z 256 stupňov pomocou analógovo-digitálneho prevodníka. Okrem toho musí ešte spracovať aj informáciu o farbe. Digitálne fotoaparáty analyzujú najčastejšie 3 základné farby: červenú (red), zelenú (green) a modrú (blue). Z toho je odvodená skratka rgb, ktorá označuje farebný priestor s tromi základnými farbami. Kombináciou 3 farieb v 256 stupňoch vzniká celkom 16,7 milióna farebných odtieňov. Spracované informácie sa ukladajú na pamäťovú kartu do obrazových súborov – najčastejšie vo formáte jpeg, tiff alebo raw. Z pamäťovej karty možno tieto informácie vo forme obrázka uložiť do počítača a editovať, prezerať na televíznom prijímači či zálohovať na pamäťové média.

Dejiny

Prvým fotoaparátom, ktorý zaznamenával snímky do počítačových súborov, bol v roku 1988 Fuji DS-1P, používajúci 16 MB internej pamäti. V roku 1991 bola uvedená prvá digitálna zrkadlovka, Kodak DCS-100. Mala 1,3 Mpix senzor a stála 13 000 USD.

Zabudovaný displej prišiel s prístrojom Casio QV-10 (1995), prvým fotoaparátom zapisujúcim na karty CompactFlash bol Kodak DC-25 o rok neskôr.

Digitálne fotoaparáty cielené na bežných spotrebiteľov mali najskôr pomerne nízke rozlíšenie. V tejto triede bola hranica jedného megapixelu prelomená až v roku 1997. Pravdepodobne prvým prístrojom schopným nahrávať video bol Ricoh RDC-1, predávaný od roku 1995.

Zrkadlovky

V oblasti digitálnych zrkadloviek bol zlomový rok 1999, keď Nikon uviedol model D1. Bola to prvá digitálna zrkadlovka vyvinutá samostatne tradičným výrobcom s cenou pod 6 000 USD, čo už bolo dosiahnuteľné pre profesionálnych fotografov a ďalších náročných používateľov. Zrkadlovka používala objektívy s bajonetom Nikon F, takže vtedajší zákazníci Nikonu mohli využiť objektívy, ktoré už vlastnili.

V roku 2003 Canon predstavil šesťmegapixelový EOS 300D, prvú digitálnu zrkadlovku s cenou pod 1 000 USD, určenú hlavne pre amatérov.

Vďaka zlacňovaniu naďalej stúpala ich popularita, no od roku 2013 postupne ich predaje klesajú, zrejme vďaka nedostatku vylepšení (posledné zásadné vylepšenie bola od roku 2008 možnosť nahrávať video: prvý model s videom bol Nikon D90) a konkurencii skladnejších a stále sa zlepšujúcich bezzrkadloviek.

Profesionálne zrkadlovky sú kráľovskou triedou digitálnej fotografie. Obsahujú optický systém klasickej konštrukcie, teda so zrkadlom, matnicou a pentagonálnym hranolom. Implementovaný snímací čip je obyčajne typu APS-C alebo full-frame. Profesionálne zrkadlovky súčasnosti sú dvojaké: všetko v jednom, teda telo je napevno spojené s objektívom; druhý typ tvorí značne väčšia skupina prístrojov s vymeniteľnými objektívmi. Funkčná výbava je prispôsobená potrebám profesionálnych fotografov, prioritou sú manuálne režimy. Rovnako je prispôsobené aj ovládanie a široká ponuka príslušenstva.

Bezzrkadlovky

Keďže zrkadlovky majú niektoré zásadné problémy (neskladnosť, mechanické časti, ktoré môžu zhoršovať kvalitu či prístroj spomaľovať, v optickom hľadáčiku nevidno video ani náhľad expozície, atď), vznikli aj ďalšie typy fotoaparátov s výmennými objektívmi, ktoré sa snažia ich problémy riešiť:

  • bezzrkadlovky: vôbec nevyužívajú zrkadlo, teda môžu mať menšie telá a jednoduchšie objektívy - musia ale zaostrovať hlavným snímačom
  • bezzrkadlovky s optickým hľadáčikom - nezaostrujú pomocou automatického zaostrovania; prvým bol Epson RD-1 (2006) a ďalšie vyrába Leica
  • SLT - používa pevné polopriepustné zrkadlo len na zaostrovanie - nevýhodou tohto riešenia je, že na snímač sa nedostane asi 30% svetla

Prvá bezzrkadlovka Panasonic Lumix DMC-G1 (2008) mala ešte tvar podobný zrkadlovkám (aj vďaka elektronickému hľadáčiku), Olympus PEN E-P1 (2009) už bol omnoho skladnejší (mal hranatejšie telo a skladací setový objektív). Dnes už bezzrkadlovky vyrábajú všetci väčší výrobcovia fotoaparátov.

Koncept SLT využíva len Sony, prvé dva modely A55 a A33 boli predstavené v roku 2010.

Kompaktný fotoaparát je bezzrkadlovka, ktorej telo a objektív tvorí jeden celok. Kompaktné fotoaparáty možno podľa ich vlastností rozdeliť na niekoľko skupín:

  • kompaktné fotoaparáty pre nenáročných - prístroje určené pre používateľov, ktorí s digitálnou fotografiou začínajú. Sú to digitálne fotoaparáty vybavené snímačmi s menším rozlíšením, ktorých funkčná výbava je obmedzená. do tejto kategórie patria fotoaparáty, ktoré disponujú malými snímačmi, ich objektív má pevnú ohniskovú vzdialenosť alebo iba minimálny optický zoom. Samozrejmosťou v tejto kategórii je zabudovaný automatický blesk. v ideálnych svetelných podmienkach sa ním dajú dosiahnuť uspokojivé výsledky, pri horšom osvetlení je kvalita nižšia. Prístroje sú nenáročné na používanie, majú veľmi jednoduché ovládanie.
  • kompaktné fotoaparáty strednej triedy - prístroje obvykle takisto s malou plochou snímača, vybavené objektívom s optickým zoomom, bohatším spektrom funkcií a možností nastavenia. Optika týchto prístrojov je kvalitnejšia.
  • kompaktné fotoaparáty vyššej triedy - prístroje s väčším snímačom, kvalitnou optikou, možnosťou kompletného manuálneho nastavenia a množstvom pokročilých funkcií, ktorých výsledný obraz sa častokrát blíži i výstupu digitálnych zradloviek.K dispozícii je napríklad bracketing, histogram, rôzne režimy merania expozície. Samozrejmosťou je aj podpora externých bleskov či možnosť použiť optické konvertory a predsádky. Existujú kompaktné prístroje vyššej triedy s vymeniteľným objektívom.

Niektoré bezzrkadlovky sú vybavené okrem LCD displeja i elektronickým hľadáčikom. Ukazuje presne to, čo vidí snímač.

Iné projekty

Externé odkazy