Onkológia: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
preklad článku cs:Onkologie nástrojom Česko-slovenskej Wikipedie (jednoduchý preklad z cs pre potreby upravovacieho maratónu)
Riadok 4: Riadok 4:


== Odbory onkológie ==
== Odbory onkológie ==
V súvislosti so zákonom č. 95/2004 Zb. ''O podmienkach získavania a uznávania odbornej spôsobilosti a špecializovanej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania lekára, zubného lekára a farmaceuta'' sa môžu lekári špecializovať v štyroch [[Atestace (lékaře)|atestačných odboroch]] zaoberajúcich sa terapiou [[Zhubný nádor|nádorových ochorení]]<span></span>:
Na Slovensku sa môžu lekári špecializovať v štyroch [[Atestace (lékaře)|atestačných odboroch]] zaoberajúcich sa terapiou [[Zhubný nádor|nádorových ochorení]]<span></span>:
* Klinická onkológia
* Klinická onkológia
* Radiačná onkológia
* Radiačná onkológia

Verzia z 10:18, 17. jún 2017

Šablóna:Možná hledáte

Rakovina pľúc

Onkológia (z gréckych slov ογκος tumor, zdurenie a λόγος veda) je odbor vnútorného lekárstva, ktorý sa zaoberá prevenciou, diagnostikou a nechirurgickou liečbou nádorových ochorení. Tento článok je o lekárskom odbore onkológie.

Odbory onkológie

Na Slovensku sa môžu lekári špecializovať v štyroch atestačných odboroch zaoberajúcich sa terapiou nádorových ochorení:

  • Klinická onkológia
  • Radiačná onkológia
  • Hematológia
  • Detská onkológia a hematoonkológie

Klinická onkológia

Cieľom špecializačného vzdelávania v odbore klinická onkológia je získanie špecializované spôsobilosti osvojením potrebných teoretických vedomostí a praktických zručností v oblasti prevencia, diagnostiky, terapia a komplexnej podpornej liečby u chorých s nádorovým ochorením umožňujúcich samostatnú činnosť v ambulantnej i nemocničné sfére. Špecialista v odbore klinická onkológia musí byť schopný integrácie používaných liečebných modalít a plniť úlohu vedúceho tímu pre diagnostiku a liečbu nádorových ochorení.

Lekár pripravujúci sa na atestáciu v odbore klinická onkológia absolvuje najskôr spoločný internej základ trvajúci minimálne 24 mesiacov. Potom nasleduje vlastné praxe v odbore trvajúce minimálne 36 mesiacov - z nej musí uchádzač aspoň 12 mesiacov absolvovať na akreditovanom onkologickom pracovisku. Počas praxe v odbore musí uchádzač absolvovať minimálne 2 týždne na detské onkológii, 1 mesiac na hematoonkologickej pracovisku, 3 mesiace na rádioterapeutickej pracovisku, 2 mesiace na gynekologickom pracovisku a 1 mesiac na urologickom pracovisku. Doporučená je aj prax 1 mesiac na ORL a jeden mesiac na pracovisku klinickej farmakológie.

Radiačná onkológia

Cieľom špecializačného vzdelávania v odbore radiačná onkológia je získanie špecializované spôsobilosti osvojením potrebných teoretických vedomostí a praktických zručností v oblasti prevencia, diagnostiky, terapia a podpornej liečby u chorých s nádorovým ochorením.

Radiačná onkológia je odbor klinickej medicíny, ktorý sa zameriava na teóriu a prax liečebné aplikácie ionizujúceho žiarenia. Vychádza z vedeckých poznatkov rádiobiológia, radiofyziky a radiačnej techniky, ktoré aplikuje u rady chorobných stavov, predovšetkým však u zhubných nádorov. Hlavnou náplňou odboru je liečba zhubných nádorov a niektorých nenádorových ochorenie predovšetkým s využitím ionizujúceho i neionizujúceho žiarenia. Vykonáva sa ako liečba samostatná alebo v kombinácii s inými liečebnými modalitami, najmä liečbou cytostatikami,liečbou hormonálne, biologickú a podpornú.

Lekár po absolvovaní špecializačného vzdelávania v radiačnej onkológii by mal byť pripravený na praktickej aplikácii jednotlivých modalít špecifickej onkologickej liečby, predovšetkým však na stanovenie liečebnej stratégie a taktiky ako rovnocenný partner v multidisciplinárnom tíme odborníkov. Rovnako by mal mať teoretické a praktické predpoklady pre vedúcich funkciu a pre prenos poznatkov a skúseností vo forme výučby. Musia byť tiež oboznámený so základnými princípmi klinického výskumu.

Lekár pripravujúci sa na atestáciu v odbore klinická onkológia absolvuje najskôr spoločný internej základ trvajúci minimálne 24 mesiacov. Potom nasleduje vlastné praxe v odbore trvajúcej minimálne 48 mesiacov - z nej musí uchádzač aspoň 12 mesiacov absolvovať na akreditovanom onkologickom pracovisku. Počas praxe v odbore musí uchádzač absolvovať minimálne 12 mesiacov na pracovisku aplikujúci chemoterapii, hormonálnu terapiu i biologickú terapiu a 36 mesiacov na pracovisku pre používateľa ionizujúce žiarenie - z toho najmenej 6 mesiacov na afterloading a 6 mesiacov na pracovisku s lineárnym urýchľovačom.


Hematológia

Cieľom špecializačného vzdelávania v odbore hematológie a transfúzne lekárstvo je získanie teoretických vedomostí a praktických zručností v laboratórne i klinické hematológii a hematoonkológie a v transfuziologických lekárstva v rozsahu, ktorý umožní výkon samostatnej činnosti.

Lekár pripravujúci sa na atestáciu v odbore hematológia a transfúzna lekárstvo absolvuje najskôr spoločný internej základ trvajúci minimálne 24 mesiacov. Potom nasleduje vlastné praxe v odbore trvajúce minimálne 36 mesiacov. Počas praxe v odbore musí uchádzač absolvovať aspoň 3-6 mesiacov na akreditovanom hematologickom pracovisku, aspoň 3-6 mesiacov na akreditovanom pracovisku transfúzne služby, aspoň 3 mesiace v hematologickej laboratóriu, aspoň 3 mesiace v transfúzne laboratóriu a 1 mesiac na oddelení ARO.


Detská onkológia a hematoonkológie

Cieľom špecializačného vzdelávania v odbore detská onkológia a hematoonkológie je získať vedomosti a zručnosti v diagnostike a liečbe detí s krvnými chorobami a zhubnými nádormi v nemocničné i ambulantnej praxi. Absolvent štúdia musí tiež získať základné vedomosti o teoretických základoch a výskumu týchto ochorení a o praktickom vykonávaní laboratórnych metód, musí vedieť interpretovať výsledky laboratórnych vyšetrení. Absolvent štúdia musí ďalej rozumieť princípom klinických štúdií a poznať ich praktické vykonávanie. Neoddeliteľnou súčasťou štúdia je pochopenie etických problémov spojených s výskumom a klinickou praxou.

Lekár pripravujúci sa na atestáciu v odbore detská onkológia a hematoonkológie musí najprv absolvovať prax zodpovedajúcu odbore detské lekárstvo a potom ešte minimálne rok praxe v odbore.

Preventívne onkológie

Incidencia kolorektálneho karcinómu podľa veku

Preventívne onkológie sa novo vyčleňuje ako samostatný odbor onkológie. V súvislosti so zákonom č. 95/2004 Zb., O podmienkach získavania a uznávania odbornej spôsobilosti a špecializovanej spôsobilosti na výkon zdravotníckeho povolania lekára, zubného lekára a farmaceuta, nejde o atestačnej odbor.

Prvé preventívne ambulancie vznikla v Masarykovom onkologickom ústave v Brne.Šablóna:Doplňte zdroj

Medzinárodnými organizáciami sú International Society of Preventive Oncology (ISPO) a American Society of Preventive Oncology (ASPO).

Ďalšie odbory starajúce o onkologických pacientov

Chirurgické odbory

Onkológia je odbor vnútorného lekárstva, preto nevykonáva chirurgické výkony. Operačné riešenie nádorov vykonávajú - obvykle z indikácie onkológa - lekári chirurgických odborov zaoberajúcich sa príslušnou časťou tela:

Paliatívna starostlivosť

Lekári z tohto odboru poskytujú podporu a starostlivosť predovšetkým tým pacientov, ktorých nádeje na uzdravenie je minimálna. Cieľom je udržať čo najvyššiu kvalitu života chorého. Starostlivosť teda spočíva predovšetkým v účinnom tíšenie bolesti, zabezpečenie dostatočnej výživy, riešenie obmedzujúcich komplikácií (napr. Pri prerastaniu neoperovatelného nádoru črevom prinesie chorému úľavu stent) a v neposlednom rade aj v zaistení psychickej podpory a psychoterapie au religiózněji ladených chorých i pastoračnej starostlivosti.

Dermatológia

Dermatológia stará o kožu a zaoberá sa kožnými chorobami. Už tradične preto dermatológovia liečia aj kožné nádory, z ktorých najvýznamnejšia nádorom je malígny melanóm. Toto oddelenie terapia malígneho melanómu od terapie ostatných nádorov vedie bohužiaľ k tomu, že v učebniciach onkológie často melanóm nebýva uvedený. Pritom podľa štatistík ÚZIS ide o vôbec najčastejšie nádorové ochorenie v ČR.

Onkológia vo svete

Vo Veľkej Británii a niektorých ďalších štátoch sa onkológovia delia na dve skupiny - klinickí onkológovia' a interné onkológovia. Hlavný rozdiel medzi týmito odbory spočíva v tom, že klinickí onkológovia vykonávajú rádioterapii, zatiaľ čo interné onkológovia nie. Na druhú stranu v USA sú pojmy klinický a interné onkológ zameniteľné.

Etické problémy onkológie

V onkologickej praxi sa často objavujú etické otázky a dilemy. Napr .:

  • Rozsah informácií poskytnutých pacientovi o rozsahu, postupe a prognóze ochorenie
  • Účasť pacienta v klinických štúdiách, zvlášť v konečnom štádiu ochorenia
  • Ukončenie terapie, ktorá by bola potenciálne radikálna
  • Resuscitácia chorého
  • Eutanázie

Onkologický vývoj a výskum

Výroba monoklonálnych protilátok pomocou hybridomové technológie

Rozsiahly výskum sa vykonáva na všetkých poliach pôsobnosti onkológie, počnúc biológiou rakovinové bunky cez chemoterapeutický režim, vhodnú paliatívnu starostlivosť a miernenie bolesti. Vďaka tomu sa odbor onkológie neustále vyvíja. Klinické skúšky často podstupujú pacienti mnohých rôznych nemocníc z jedného kraja. Vo Veľkej Británii tieto testy organizujú centra pre výskum rakoviny: Cancer Research UK (CRUK), Medical Research Council (MRC), Európska organizácia pre výskum a liečbu rakoviny (EORTC) alebo National Cancer Research Network (NCRN)

Odkazy

Súvisiace články

Externé odkazy

Wikislovník
Wikislovník
Wikislovník obsahuje definíciu termínu:

Šablóna:Tumory


Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Onkologie na českej Wikipédii.