Vreskot 2: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Michal62606 (diskusia | príspevky)
vytvorenie ifnoboxu
Značka: nový článok bez náležitostí
(Žiaden rozdiel)

Verzia z 08:29, 7. júl 2017

Vreskot 2

Základné informácie
Originálny názov Scream 2
Žáner Horor
Dĺžka 120 min. minút
Štát USA USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 12. december, 1997
Spoločnosť Dimension Films
Rozpočet 24 miliónov USD
Zárobok 172.4 miliónov USD
Filmový štáb
Réžia Wes Craven
Scenár Kevin Williamson
Produkcia Cathy Konrad a Cary Woods
Hudba Marco Beltrami
Kamera Mark Irwin
Herecké obsadenie

Vreskot 2 je americký americký hororový psychopatický film natočený v roku 1997, ktorý režíroval Wes Craven a napísal Kevin Williamson. Hrajú v ňom David Arquette, Neve Campbell, Courteney Cox, Sarah Michelle Gellar, Jamie Kennedy, Laurie Metcalf, Jerry O'Connell, Jada Pinkett a Liev Schreiber.

Film bol uverejnený 12. decembra 1997 spoločnosťou Dimension Films ako druhá časť, po pôvodnom filme Vreskot.

Vreskot 2 sa koná jeden rok po prvej časti, kde sa opäť objavuje hlavná hrdinka Sidney Prescott (Neve Campbell), teraz študentka na fiktívnej Windsor College, ktorá sa stane obeťou vraha, v podobe masky, tzv. Ghostface, ktorý sa snaží napodobňovať vrahov z prvej časti. Sidney sprevádza tiež jej kamarát Randy Meeks (Jamie Kennedy), bývalý šerif Dewey Riley (David Arquette) a spravodajská reportérka Gale Weathers (Courteney Cox). Rovnako ako v predchádzajúcej časti, Vreskot 2 spája násilie horrorového žánru s prvkami komédie.

Po filme nasledovali dve pokračovania, Vreskot 3 (2000) a Vrekost 4 (2011).

Kásting

Neve Campbell bola zmluvne dohodnutá na tom, aby opätovne vystupovala ako hrdinka Sidney Prescottová v potenciálnom pokračovaní, kým filmovanie filmu Vreskot neskončí, jej postava bola jediná z pôvodného filmu, ktorá mala zaručenie prežiť a pokračovať aj v ďalších pokračovaniach.

Po úspechu prvej časti sa spoločnosť Dimensions Film rozhodla, že vytvorí trilógiu, v ktorých postavy ktoré prežili budú pokračovať vo všetkých troch častiach - Courteney Cox ako ambiciózna spravodajská reportérka Gale Weathers, David Arquette ako bývalý šérif Dewey Riley, Jamie Kennedy ako filmový fanúšik Randy Meeks a Liev Schreiber ako muž, ktorý údajne zavraždil matku hlavnej hrdinky. Roger L. Jackson sa tiež vrátil, aby "nadaboval" hlas Ghostface v telefóne.

Keď boli dohodnutý herci z prvej časti, začali sa hľadať nový, ktorý by stvránili postavy z druhej časti. Hľadali sa najmä mladý herci, ktorý sa zriedka objavovali televíznych reláciách či filmoch tej doby.

Medzi najnovšie obsadenie filmu patrí Sarah Michelle Gellar ako fanúšik strašidelných filmov Cici Cooper, Elise Neal ako Sidneyina priateľka a spolubývajúca Hallie, Jerry O'Connell ako Sidneyiin priateľ Derek, Timothy Olyphant ako Mickey a Laurie Metcalf ako miestna reportérka Debbie Salt, neskôr odhalená ako pani Loomis, matka Billyho Loomisa z prvej časti Vreskot. Mnohí aktéri, ktorí sa podieľali na produkcii, vrátane Campbell, Cox, Gellar a O'Connell, mali v tom čase svoje vlastné televízne seriály, čím umožnili obmedzenú dostupnosť výroby a naplánovali si svoju účasť. Najmä Gellar bol medzi filmovaním Buffy Vampire Slayer a len nedávno dokončil prácu na ďalšom Williamsonovom filme, Viem, čo si robil minulé leto (1997). Napriek hektickému plánovaniu, Gellar priznala v rozhovore, že súhlasila s výkonom vo Vreskot 2 bez toho, aby si prečítala scenár kvôli úspechu prvej časti. Metcalf práve skončila svoju deväťročnú časť na populárnom sitcome Roseanne, keď začala pracovať na filme na Vreskot 2, režisér Wes Craven chválil jej schopnosť vykresliť rozrušenú pani Loomisovú. Herci, ktorí chceli získať úlohu Dereka, museli konkurzu vykonaním scény z filmu, kde postava spieva "I Think I Love You". Olyphantova účasť ako Mickey bola jeho prvou vedúcou úlohou vo filme.

Tiež sa na filme zúčastnil aj Lewis Arquette, otec Davida Arquette, ako miestny šéf, ktorý bol poverený vyšetrovaním nových vrážd, Duane Martin ako Galeho kameraman Joel, Jada Pinkett a Omar Epps ako Maureen Evans a Phil Stevens, ktorý sa stali prvými obeťami, Portia de Rossi a Rebecca Gayheart ako sestry sorority Murphy a Lois. Gayheart prišla už v prvej časti na konkurz Tatum Riley, ktorú dostala Rose McGowan, tiež prišla niekoľko krát na konkurz v druhej časti, pre úlohy Cici Cooper, Hallie a Maureen Evans predtým, než získal svoju prípadnú úlohu.

Vo vedľajších úlohách sa objavili herci ako Heather Graham, Marisol Nichols, Tori Spelling, Luke Wilson, Peter Deming a iní.

Obsadenie

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Scream 2 na anglickej Wikipédii.