Clea DuVallová: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Michal62606 (diskusia | príspevky)
d externé odkazy
Michal62606 (diskusia | príspevky)
dBez shrnutí editace
Riadok 52: Riadok 52:
[[Kategória:Filmové herečky USA]]
[[Kategória:Filmové herečky USA]]
[[Kategória:Televízne herečky USA]]
[[Kategória:Televízne herečky USA]]
[[Kategória:Producenti USA]]
[[Kategória:LGBT osobnosti USA]]
[[Kategória:Osobnosti USA anglického pôvodu]]

Verzia z 12:30, 12. júl 2017

Clea DuVall
Celé menoClea Helen D'Etienne DuVall
Narodenie 25. september 1977 (46 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, Spojené štáty
Povolanieherečka, spisovateľka, producentka
Roky pôsobenia1996 – súčasnosť
RodičiaRosemary Hatch, Stephen DuVall

Clea Helen D'Etienne DuVall (* 25. september 1977, Los Angeles, Kalifornia, Spojené štáty) je americká herečka známa z filmov Fakulta (1998), Narušenie (1999), Nenávisť (2004), Odsúdený (2010), Argo : Nebezpečný útek (2012), Dvojnásobná vrahyňa Lizzie Bordenová (2014) či Zásah do vzťahu (2016).

Životopis

Clea sa narodila v Los Angeles, v štáte Kalifornia, dňa 25. septembra 1977 ako jediné dieťa Rosemary a Stephena DuValla. Jej otec je televíznym a filmovým hercom, Clea sa so svojím otcom objavila v dvoch epizódach seriálu Carnivàle z roku 2003. Jej rodičia sa rozviedli, keď mala dvanásť rokov. Jej matka sa znova vydala a Clea kvôli tomu skončila štúdium na strednej škole, no po čase sa rozhodla sa stať herečkou, preto si vo voľnom čase privyrábala v kaviarňach, vrátila sa na strednú školu, tentokrát na Los Angeles County High School of Arts.

Kariéra

Svoju kariéru odštartovala nezávislým hororom Little Witches, kde si zahrala vedľajšiu úlohu. Objavila sa tiež v seriály Buffy, premožiteľka upírov, kde sa predstavila ako Marcie Ross jej postava bola nevýraznou dievčinou škola, ktorá sa stala doslova neviditeľnou. V roku 1998 bola obsadená do filmu Roberta Rodrigueza, s názvom Fakulta, kde spoločne s ňou vystupovalo veľa známych hercov, ako príklad Jordana Brewster, Elijah Wood či Salma Hayek. O rok neskôr sa objavila v oscarovom životopisnom thrilleri Narušenie, spoločne s Winonou Ryder, Angelinou Jolie, Brittany Murphy a Whoopi Goldberg. Clea vo filme stvárnila pacientku Georgynu ktorá trpí diagnózou patologického klamára. V rovnakom roku sa tiež objavila v trinásť minútovej komédií Sleeping Beauties kde zažiarila po boku Rose McGowan, v romantickej komédií Ja roztlieskavačka spolu s Natashou Lyonne či v sci-fi filme Astronautova žena po boku Charlize Theron a Johnnyho Deppa.

V roku 2002 sa objavila v dráme ktorá poukazuje na hráča amerického futbalu, ktorý má problémy so svojím trenérom, vo filme Pravidlo zabitia v hlavnej úlohe s Ryanom Goslingom. O niečo väčšiu úlohu dostala vo filme Projekt Laramie ktorý hovorí o vražde homosexuálneho študenta Matthewa Sheparda, ktorí bol v roku 1998 zavraždený.

V roku 2003 si zahrala po boku Naomi Watts vo filme 21 gramov, o rok neskôr so Sarah Michelle Gellar si zahrala menšiu rolu v hororovom remake Nenávisť.

Od roku 2006 do roku 2007 hrala v seriály Hrdinovia. Tiež sa v roku 2007 objavila v horore podľa skutočných udalostí, Zodiak, kde mala vedľajšiu úlohu, po boku Jakea Gyllenhaala a Roberta Downeya Jr. O rok neskôr sa objavila vo filme Letecká katastrofa .

V roku 2010 ukázala svoje herecké schopnosti v filme Odsúdený vo filme hrá tiež aj herečka Hillary Swank. O dva roky neskôr, sa zúčastnila konkurzu, (ktorý aj získala) na rolu Cory Lijek, japonsko-americkej diplomatky ktorá bola zachránená z Iránu v roku 1980. Spoločne aj ostatnými hercami prijali cenu Screen Actors Guild za vynikajúci výkon filmu v filme. V tom istom roku sa Clea tiež objavila v druhej sérií seriálu American Horror Story ko priateľka Lany Wintersovej (Sarah Paulson) Wendy Peyser. Tiež produkovala krátky film s názvom "Nie je ľahké byť zelenáčom" V roku 2014 sa objavila ako sestra Christiny Ricci, Emma Bordenová v televíznom filme Dvojnásobná vrahyňa Lizzie Borden, ktorý v roku 2015 pokračoval ako seriál. V roku 2016 Clea pracovala ako herečka a režisérka na filme Zásah do vzťahu, kde sa objavila po boku Cobie Smulders a Natashy Lyonne, s ktorou stvárnila lezbický pár.

Osobný život

Otvorene sa priznala k homosexuálnej orientácií a svoje súkromie si silno stráži.

Externé odkazy

Zdroj

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Clea DuVall na anglickej Wikipédii.