Deň počatého dieťaťa: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d oprava Paraguaj
d zmena slovosledu
Riadok 1: Riadok 1:
Z podnetu pápeža [[Ján Pavol II.|Jána Pavla II.]] a v zhode so slávením sviatku [[Zvestovanie Pána|Zvestovania Pána]] sa deň 25. marca ustanovil ako spomienka na všetky nenarodené ľudské bytosti. Je to deň oslavy ľudskej dôstojnosti a úžasného sveta rozvíjajúceho sa dieťaťa, ktoré sa má narodiť. Tiež je to deň na spomienku na milióny nenarodených detí, ktorých životy boli ukončené násilím [[umelý potrat|umelého potratu]]<ref>http://www.lifenews.com/2012/03/24/nations-to-celebrate-international-day-of-the-unborn-child/</ref>.
25. marec je medzinárodný deň spomienky na všetky nenarodené ľudské bytosti. Jeho ustanovenie vyhádzalo z podnetu pápeža [[Ján Pavol II.|Jána Pavla II.]] v zhode so slávením sviatku [[Zvestovanie Pána|Zvestovania Pána]]. Je to deň oslavy ľudskej dôstojnosti a úžasného sveta rozvíjajúceho sa dieťaťa, ktoré sa má narodiť. Tiež je to deň na spomienku na milióny nenarodených detí, ktorých životy boli ukončené násilím [[umelý potrat|umelého potratu]]<ref>http://www.lifenews.com/2012/03/24/nations-to-celebrate-international-day-of-the-unborn-child/</ref>.


==História==
==História==
[[Salvádor]] sa v 1993 stal prvým štátom, ktorý si oficiálne začal pripomínať "Ďen práva narodiť sa.". Následne ďalšie krajiny nasledovali s oficiálnym pripomínaním si nenarodených, vrátane [[Argentína|Argentíny]] s "Dňom nenarodených" v 1998, [[Čile]] s "Dňom počatého a nenarodeného dieťaťa" v 1999, a rovnako v 1999 [[Guatemala]] s "Národným dňom nenarodených". [[Kostarika]], [[Nikaragua]], [[Peru]], [[Filipíny]], [[Dominikánska republika]] a [[Paraguaj]] sú tiež štáty čo si pripomínajú deň nenarodeného dieťaťa<ref>http://www.lifenews.com/2012/03/24/nations-to-celebrate-international-day-of-the-unborn-child/</ref>.
[[Salvádor]] sa v 1993 stal prvým štátom, ktorý si oficiálne začal pripomínať "Ďen práva narodiť sa". Následne ďalšie krajiny nasledovali s oficiálnym pripomínaním si nenarodených, vrátane [[Argentína|Argentíny]] s "Dňom nenarodených" v 1998, [[Čile]] s "Dňom počatého a nenarodeného dieťaťa" v 1999, a rovnako v 1999 [[Guatemala]] s "Národným dňom nenarodených". [[Kostarika]], [[Nikaragua]], [[Peru]], [[Filipíny]], [[Dominikánska republika]] a [[Paraguaj]] sú tiež štáty čo si pripomínajú deň nenarodeného dieťaťa<ref>http://www.lifenews.com/2012/03/24/nations-to-celebrate-international-day-of-the-unborn-child/</ref>.


==Slovensko==
==Slovensko==

Verzia z 21:12, 22. august 2017

25. marec je medzinárodný deň spomienky na všetky nenarodené ľudské bytosti. Jeho ustanovenie vyhádzalo z podnetu pápeža Jána Pavla II. v zhode so slávením sviatku Zvestovania Pána. Je to deň oslavy ľudskej dôstojnosti a úžasného sveta rozvíjajúceho sa dieťaťa, ktoré sa má narodiť. Tiež je to deň na spomienku na milióny nenarodených detí, ktorých životy boli ukončené násilím umelého potratu[1].

História

Salvádor sa v 1993 stal prvým štátom, ktorý si oficiálne začal pripomínať "Ďen práva narodiť sa". Následne ďalšie krajiny nasledovali s oficiálnym pripomínaním si nenarodených, vrátane Argentíny s "Dňom nenarodených" v 1998, Čile s "Dňom počatého a nenarodeného dieťaťa" v 1999, a rovnako v 1999 Guatemala s "Národným dňom nenarodených". Kostarika, Nikaragua, Peru, Filipíny, Dominikánska republika a Paraguaj sú tiež štáty čo si pripomínajú deň nenarodeného dieťaťa[2].

Slovensko

Na Slovensku v roku 2005 Fórum života [3] vyhlásilo 25. marec za Deň počatého dieťaťa[4]. Fórum života združuje viacero Pro-life hnutí, ktoré Deň počatého dieťaťa dostávajú do povedomia rôznymi akciami v daný deň a aj v celom týždni, na ktorý pripadá daný deň. Kampaň [5] používa ako symbol nosenie bielej stužky a snaží sa spropagovať ochranu života cez rôzne propagačné akcie ako informačné stánky v meste, reklamná letákova a bilbordová kampaň, Pochody za život a podobne.

Referencie