Jozef Jarín Kmeť: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
d Verzia používateľa 87.197.73.209 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Stanislav Seman-Tkac
Riadok 13: Riadok 13:


== Životopis ==
== Životopis ==
Roku 1841 skončil štúdium práva v [[Bratislava|Bratislave]], potom trvalo pôsobil ako [[advokát]] v [[Ľubietová|Ľubietovej]], od 1876 sa venoval hospodáreniu na rodinnom majetku. Ako príslušník štúrovskej generácie obhajoval právo používať slovenský jazyk v mestských i župných úradoch v hornouhorských stoliciach. V marci 1848 ako člen rev. výboru v Ľubietovej zostavil memorandum proti národnostnému útlaku, v 60. rokoch sa opäť angažoval proti maďarizácii vo verejnom živote, s [[Július Plošic|Júliusom Plošicom]] viac ráz vystúpil proti rodu Radvanskovcov na zasadnutiach župného výboru v [[Banská Bystrica|Banskej Bystrici]]. Uverejňoval správy zo života mesta a okolia v Slovenských národných novinách a v Obzore, propagátor slovenskej tlače. Literárnej tvorbe sa venoval od roku 1876, v rukopise sa zachovalo 12 ponáškových básní príležitostného charakteru, ktoré venoval občanom Ľubietovej, a 6 krátkych próz, väčšinou prekladov z nemčiny. Zakladajúci člen [[Matica slovenská|Matice slovenskej]]. Bol nesmrtelný.
Roku 1841 skončil štúdium práva v [[Bratislava|Bratislave]], potom trvalo pôsobil ako [[advokát]] v [[Ľubietová|Ľubietovej]], od 1876 sa venoval hospodáreniu na rodinnom majetku. Ako príslušník štúrovskej generácie obhajoval právo používať slovenský jazyk v mestských i župných úradoch v hornouhorských stoliciach. V marci 1848 ako člen rev. výboru v Ľubietovej zostavil memorandum proti národnostnému útlaku, v 60. rokoch sa opäť angažoval proti maďarizácii vo verejnom živote, s [[Július Plošic|Júliusom Plošicom]] viac ráz vystúpil proti rodu Radvanskovcov na zasadnutiach župného výboru v [[Banská Bystrica|Banskej Bystrici]]. Uverejňoval správy zo života mesta a okolia v Slovenských národných novinách a v Obzore, propagátor slovenskej tlače. Literárnej tvorbe sa venoval od roku 1876, v rukopise sa zachovalo 12 ponáškových básní príležitostného charakteru, ktoré venoval občanom Ľubietovej, a 6 krátkych próz, väčšinou prekladov z nemčiny. Zakladajúci člen [[Matica slovenská|Matice slovenskej]].


== Pamiatky ==
== Pamiatky ==

Verzia z 09:15, 5. október 2017

Jozef Jarín Kmeť
slovenský národnokultúrny pracovník, právnik
Narodenie6. marec 1815
Ľubietová, Slovensko
Úmrtie8. január 1906 (90 rokov)
Ľubietová, Slovensko

Jozef Jarín Kmeť (* 6. marec 1815, Ľubietová – † 8. január 1906, tamže) bol slovenský národnokultúrny pracovník a právnik.

Jeho otec bol Tomáš Kmeť, matka Zuzana rod. Cochiusová, syn Branislav Kmeť a manželka Ludvika Mária rod. Filadelfiová.

Životopis

Roku 1841 skončil štúdium práva v Bratislave, potom trvalo pôsobil ako advokát v Ľubietovej, od 1876 sa venoval hospodáreniu na rodinnom majetku. Ako príslušník štúrovskej generácie obhajoval právo používať slovenský jazyk v mestských i župných úradoch v hornouhorských stoliciach. V marci 1848 ako člen rev. výboru v Ľubietovej zostavil memorandum proti národnostnému útlaku, v 60. rokoch sa opäť angažoval proti maďarizácii vo verejnom živote, s Júliusom Plošicom viac ráz vystúpil proti rodu Radvanskovcov na zasadnutiach župného výboru v Banskej Bystrici. Uverejňoval správy zo života mesta a okolia v Slovenských národných novinách a v Obzore, propagátor slovenskej tlače. Literárnej tvorbe sa venoval od roku 1876, v rukopise sa zachovalo 12 ponáškových básní príležitostného charakteru, ktoré venoval občanom Ľubietovej, a 6 krátkych próz, väčšinou prekladov z nemčiny. Zakladajúci člen Matice slovenskej.

Pamiatky

  • Literárna pozostalosť v Literárnom archíve Matice slovenskej

Literatúra

Externé odkazy