Yoda: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Doplnil som niekoľko informácií.
Značka: školská IP
Riadok 8: Riadok 8:


== V jednotlivých epizodách ==
== V jednotlivých epizodách ==
* v epizóde I – Skrytá hrozba ako člen Rady Jedi varuje pred možnou temnou budúcnosťou [[Anakin Skywalker|Anakina Skywalkera]].
* v epizóde II – Klonovaní útočia je kľúčovým generálom Republiky v bitke o [[Geonosis]]. V závere bitky sa nerozhodne stretol s grófom Dooku.
* v epizóde III – Pomsta Sithov stojí v čele jednotiek na [[Kashyyyk]]u. Spolu s Obi-Wanom je jediným členom Rady a jedným z mála Jediov, ktorý prežil masaker vyvolaný Palpatinom. Keď nedokáže poraziť [[Darth Sidious|Dartha Sidiousa]] v súboji, odchádza do vyhnanstva.
* v epizóde IV – Nová nádej sa nevyskytuje.
* v epizóde V – Impérium vracia úder na planéte [[Dagobah]], kam sa ukryl po 3. epizóde, cvičí [[Luke Skywalker|Luka Skywalkera]] v použití Sily.
* v epizóde VI – Návrat Jediho umiera starobou, presne vo veku 900 rokov.
* v epizóde VII - Sila sa prebúdza sa nevyskytuje.
* v epizóde VIII - Poslední Jediovia sa objavuje ako duch v Sile.


* V epizóde I – Skrytá hrozba ako člen Rady Jedi varuje pred možnou temnou budúcnosťou [[Anakin Skywalker|Anakina Skywalkera]].

* V epizóde II – Klonovaní útočia je kľúčovým generálom Republiky v bitke o [[Geonosis]]. V závere bitky sa nerozhodne stretol s grófom Dooku.

* V epizóde III – Pomsta Sithov stojí v čele jednotiek na [[Kashyyyk]]u. Spolu s Obi-Wanom je jediným členom Rady a jedným z mála Jediov, ktorý prežil masaker vyvolaný Palpatinom. Keď nedokáže poraziť [[Darth Sidious|Dartha Sidiousa]] v súboji, odchádza do vyhnanstva.

* V epizóde IV – Nová nádej sa nevyskytuje.

* V epizóde V – Impérium vracia úder na planéte [[Dagobah]], kam sa ukryl po 3. epizóde, cvičí [[Luke Skywalker|Luka Skywalkera]] v použití Sily.

* V epizóde VI – Návrat Jediho umiera starobou, presne vo veku 900 rokov.

* V epizóde VII - Sila sa prebúdza sa nevyskytuje.

* V epizóde VIII - Poslední Jediovia sa objavuje ako duch v Sile.


{{Filmový výhonok}}
{{Filmový výhonok}}

Verzia z 16:54, 21. december 2017

Yoda je fiktívna postava zo sveta Hviezdnych vojen. Objavuje sa vo všetkých dieloch okrem Hviezdne vojny: Epizóda IV – Nová nádej.

Ide o zelenú, ušatú, plešatú postavu trpasličieho vzrastu a jedného z najvýznamnejších majstrov Jedi. Hovorí (v origináli) zastaraným jazykom s trochu čudným slovosledom.

Ako mnoho iných mien z Hviezdnych vojen aj meno „Yoda“ môže byť etymologicky odvodené zo sanskritu: Yoddha je v tomto jazyku slovo pre „bojovníka“. Meno môže byť takisto spojené s hebrejským „Yodea“ – znamenajúcim „On vie“ alebo „Ten, kto vie“.

Yoda, ktorý už prekročil 800. rok svojho života, je najstarším členom Najvyššej rady Jediov a zároveň jej najvnímavejším majstrom. Spolu v Maceom Winduemom má v Rade najväčšie slovo. Yoda v minulosti veľa cestoval, v tichosti sám navštívil stovky svetov a strávil dlhé roky spoznávaním rôznych spôsobov života a nekonečne premenlivých prejavov Sily. Vďaka svojim skúsenostiam je obozretný a vnímavý. Zažil už v živote veľa a preto posudzuje všetko dianie z dlhodobej perspektívy. Yoda sa osobne zaujíma o pokroky Qui-Gona Jinna a jeho učňa Obi-Wana Kenobiho. Rozoznal totiž mimoriadnu silu a možnosti týchto dvoch Jedi.

V jednotlivých epizodách

  • v epizóde I – Skrytá hrozba ako člen Rady Jedi varuje pred možnou temnou budúcnosťou Anakina Skywalkera.
  • v epizóde II – Klonovaní útočia je kľúčovým generálom Republiky v bitke o Geonosis. V závere bitky sa nerozhodne stretol s grófom Dooku.
  • v epizóde III – Pomsta Sithov stojí v čele jednotiek na Kashyyyku. Spolu s Obi-Wanom je jediným členom Rady a jedným z mála Jediov, ktorý prežil masaker vyvolaný Palpatinom. Keď nedokáže poraziť Dartha Sidiousa v súboji, odchádza do vyhnanstva.
  • v epizóde IV – Nová nádej sa nevyskytuje.
  • v epizóde V – Impérium vracia úder na planéte Dagobah, kam sa ukryl po 3. epizóde, cvičí Luka Skywalkera v použití Sily.
  • v epizóde VI – Návrat Jediho umiera starobou, presne vo veku 900 rokov.
  • v epizóde VII - Sila sa prebúdza sa nevyskytuje.
  • v epizóde VIII - Poslední Jediovia sa objavuje ako duch v Sile.