Charles de Foucauld: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d pridaná Kategória:Blahorečení Benediktom XVI. pomocou použitia HotCat
d spam interwikis
Riadok 94: Riadok 94:
* [http://www.charlesdefoucauld.de/ Stránka o Charlesovi de Foucauld]
* [http://www.charlesdefoucauld.de/ Stránka o Charlesovi de Foucauld]
* [http://www.heiligenlexikon.de/BiographienC/Charles_de_Foucauld.htm Krátky životopis Charlesa de Foucauld]
* [http://www.heiligenlexikon.de/BiographienC/Charles_de_Foucauld.htm Krátky životopis Charlesa de Foucauld]
* [http://www.clio.fr/BIBLIOTHEQUE/charles_de_foucauld.asp Hugues Didier, profesor na univerzite Jean Moulin-Lyon III: ''Charles de Foucauld'']
* [http://tcrnews2.com/ramirez.html Charles de Foucauld's Love for Humankind TCRNews.com]
* [http://tcrnews2.com/ramirez.html Charles de Foucauld's Love for Humankind TCRNews.com]
* [http://www.nazaret.hu Stránky spirituality Charlesa de Foucauld]
* [http://www.nazaret.hu Stránky spirituality Charlesa de Foucauld]

Verzia z 06:35, 27. december 2017

Charles de Foucauld
Charles de Foucauld
Charles de Foucauld - podpis
Štát pôsobeniaAlžírsko Alžírsko
Biografické údaje
Narodenie15. september 1858
Štrasburg, Francúzsko
Úmrtie1. december 1916 (58 rokov)
Tamanrasset, Alžírsko
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Rehoľník
RehoľaRád cisterciánov prísnej observancie
Kňaz
Kňazská vysviackajún 1901
Svätec
Blahorečenie13. november 2005
Benedikt XVI.
Odkazy
Spolupracuj na Commons Charles de Foucauld
Hrob Charlesa de Foucauld, El Meniaa, Alžírsko
Podpis Charlesa de Foucauld na jeho tuarégsko-francúzskom slovníku

Blahoslavený Charles Eugène de Foucauld (* 15. september 1858, Štrasburg, Francúzsko – † 1. december 1916, Tamanrasset, Alžírsko) bol francúzsky kňaz a mních.

Životopis

Narodil sa v aristokratickej rodine vikomtov de Foucauld. V roku 1876 nastúpil na známu Zvláštnu vojenskú akadémiu Saint-Cyr. Pôsobil ako dôstojník francúzskej armády v alžírskom meste Sétif, ale v roku 1882 armádu kvôli problémom s disciplínou opustil (prepašoval do kasární svoju milenku a bol následne degradovaný).

O rok nato sa po štúdiu arabčiny a hebrejčiny vydal preoblečený za Žida na vedeckú expedíciu do Maroka, v tej dobe ešte takmer neprebádaného. Vo veku 26 rokov získal za výsledky svojho bádania zlatú medailu Parížskej geografickej spoločnosti. Počas expedície na neho hlboko zapôsobil islam a schopnosť jednoduchých ľudí žiť v „ustavičnej prítomnosti Boha“. Po návrate do Francúzska zhrnul výsledky svojej expedície v diele Reconnaissance au Maroc, ktoré vyšlo v roku 1888. Medzitým zosilnel jeho záujem o náboženstvo, ktoré opustil v 15-tich rokoch, a po neúspešnom pokuse založiť si rodinu sa definitívne rozhodol pre život v celibáte.

Koncom roku 1888 sa vydal na štvormesačnú púť do Palestíny. V januári 1890 vstúpil do trapistického kláštora Panny Márie Snežnej v Ardèche a prijal rehoľné meno brat Marie-Albéric. V júni 1890 odišiel do sýrskeho trapistického kláštora v Cheikhlé, kde zostal šesť rokov. Postupne si však uvedomil, že v trapistickej reholi nemôže plne uskutočniť svoje povolanie k chudobe a kajúcnemu životu. Zrodila sa v ňom túžba po pustovníckom živote. V roku 1896 odišiel do Ríma študovať teológiu. Tam sa mu podarilo presvedčiť generálneho opáta trapistického rádu o svojom osobnom povolaní a v roku 1897 bol zbavený svojich rehoľných sľubov.

Vydal sa do Palestíny, kde tri roky pracoval ako jednoduchý sluha v kláštore klarisiek v Nazarete. Tam žil meditatívnym životom, obklopený knihami, oblečený ako miestni chudáci, horlivo korešpondujúci s rodinou vo Francúzsku. Vykonal dve pešie púte do Jeruzalema. Podarilo sa mu tam odhaliť nový cieľ svojho života: apoštolát.

V roku 1900 zlyhal jeho projekt zakúpenia Hory Blahoslavenstiev, kde si chcel založiť pustovňu. Vrátil sa teda do Francúzska, aby sa tam po potrebnej príprave nechal v júni 1901 vysvätiť za kňaza. V októbri 1901 sa usadil v západosaharskej oáze Beni-Abbes neďaleko alžírskej hranice s Marokom. Neskôr sa rozhodol evanjelizovať tuaregské kmene – v roku 1905 sa usadil v alžírskom meste Tamanrasset. Zdieľal ich život a jeho ťažkosti, zároveň desať rokov študoval ich jazyk a kultúrne tradície. Podarilo sa mu vypracovať tuarégsku gramatiku a slovník, ktorý bol vydaný posmrtne v štyroch zväzkoch. Sformuloval tiež myšlienku založenia novej náboženskej rehole, ktorá sa naplnila až po jeho smrti. Rehoľu Malých bratov Ježišových, ktorá sa hlási k odkazu Charlesa de Foucaulda, založil jeho žiak Louis Massignon.

V decembri 1916 ho pri vchode do jeho pustovne v Tamanghassete zastrelili protifrancúzski rebeli.

13. novembra 2005 ho pápež Benedikt XVI. vyhlásil za blahoslaveného mučeníka.

Bibliografia

  • Foucauld, Charles de. Reconnaissance au Maroc, 1883-1884. 4 vols. Paris: Challamel, 1888.
  • Foucauld, Charles Eugène de. Dictionnaire touareg–français, dialecte de l'Ahaggar. Paris: Imprimerie nationale de France, 1951.
  • Foucauld, Charles de. Poésies touarègues. Dialecte de l'Ahaggar. Paris: Leroux, 1925.
  • d'Ors, Pablo. "El olvido de sí." Valencia: PRE-TEXTOS, 2013. - biografia Charlesa de Foucauld

Iné projekty

Externé odkaz