Štefan II. (Uhorsko): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
TeslaBot (diskusia | príspevky)
d IB Vládca → Vládca
Andrej-airliner (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
{{Infobox Panovník
{{Infobox Panovník
|meno = Štefan II.
|meno = Štefan II.
|titul = uhorský kráľ
|titul = ''Kráľ Uhorska a Chorvátska''
|obrázok = Stefan II węgierski.jpg
|obrázok = Stefan II węgierski.jpg
|panovanie = [[1116]] – [[1131]]
|panovanie = [[1116]] – [[1131]]

Verzia z 19:20, 4. október 2018

Štefan II.
Kráľ Uhorska a Chorvátska
Štefan II.
Panovanie
DynastiaArpádovci
Panovanie1116 – 1131
PredchodcaKoloman
NástupcaBelo II.
Biografické údaje
Narodenieokolo 1101
Úmrtie1. marec 1131
Rodina
Manželka
Cristiana z Capuy
Adelaida z Riedenburgu
OtecKoloman
MatkaFelícia
Odkazy
Spolupracuj na CommonsŠtefan II.
(multimediálne súbory na commons)

Štefan II. (* 1101 – † 1. marec 1131) bol uhorským kráľom v rokoch 1116 – 1131, z rodu Arpádovcov. Korunovaný za uhorského kráľa bol už v roku 1105.

Rodina

Rodičia:

Súrodenci:

  • Žofia, Ladislav, Boris

Manželka:

  • (1120) Cristiana z Capuy, dcéra princa capujsko-normanského vojvodu Róberta I.
  • (1121) Adelaida z Riedenburgu, dcéra Štefana z Riedenburgu

Začiatok vlády

Začiatkom vlády sa Štefan II. ocitol v ťažkej situácii, keďže ešte koncom vlády jeho otca Uhorsku hrozilo obkľúčenie od Benátok (ktoré sa chystali ovládnuť celé jadranské pobrežie), Byzancie a Svätej ríše rímskej. Preto sa pokúsil nadviazať spojenectvo s českým kniežaťom Vladislavom I. Ich stretnutie na jar roku 1116 sa skončilo roztržkou a Vladislav porazil uhorské vojsko na rieke Olšava. V tom istom roku stratil dalmátske mestá a ostrovy v prospech Benátok, s ktorými podpísal mierovú zmluvu zaručujúcu prímerie do roku 1123. Roku 1118 sa Štefan zapojil do vnútorných problémov Kyjevskej Rusi, medzi Vladimírom II. Monomachom a jeho zaťom Jaroslavom, na strane Jaroslava. Chcel podniknúť aj vojenskú výpravu, ale pod hrozbou šľachty, že si zvolia nového kráľa, sa tak nestalo. Po vypršaní prímeria s Benátkami roku 1123 Štefan zaútočil na Dalmáciu a získal väčšinu miest stratených v roku 1118. Benátska flotila tieto mestá znovuzískala v roku 1125.

Koniec Vlády

Proti Štefanovi bolo zorganizované aj sprisahanie pod vedením jeho oslepeného strýka Álmoša. Bolo však včas odhalené a Álmoš ušiel do Byzancie, kde ho prijal cisár Ján II. Komnénos. Štefan sa preto rozhodol v roku 1127 podniknúť do Byzancie trestnú vojenskú výpravu, pri ktorej nakrátko obsadil Belehrad, Braničevo, Niš a Sofiu. V nasledujúcom roku sa však cisár pomstil a porazil uhorské vojsko na dolnom Dunaji odnášajúc si množstvo koristi. Na posilnenie svojho postavenia kráľ uzavrel spojenectvo s kmeňom Pečenhov, proti čomu sa postavila uhorská šľachta. Koncom vlády podnikol ešte zopár výprav do Byzantskej ríše v spojenectve so Srbmi a Čechmi, ktoré sa však skončili neúspešne. Zomrel po ťažkej chorobe 1. marca 1131. Po jeho smrti vypukli spory o trón medzi synom Álmoša Belom, Kolomanovým synom z druhého manželstva Borisom a Štefanovým synovcom Saulom, z ktorých napokon víťazne vzišiel Belo ako Belo II.

Referencie

Iné projekty


Štefan II.
Vladárske tituly
Predchodca
Koloman
kráľ
11161131
Nástupca
Belo II.