Nymphadora Tonksová: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Verzia používateľa Draco Malfoy is a Bytch (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Shmurak
Značka: rollback
Riadok 30: Riadok 30:
| Iné1 = [[Bifľomor]]
| Iné1 = [[Bifľomor]]
}}
}}
'''Nymphadora "Dora" Tonksová – Lupinová''' (*[[1973]] – †[[máj]] [[1998]]) je literárna postava 7-dielnej ságy o mladom čarodejníkovi [[Harry Potter|Harrym Potterovi]]. Tonksová je metamorfmág, vie meniť svoj zovňajšok bez pomoci elixírov či kúziel. Narodila sa Andromede Tonksovej (rod. Blackovcov – sestra Bellatrix a Narcissy) a Tedovi Tonksovi ([[mukel]]). Nemá rada, keď ju niekto prezýva Nymphadora, stačí Tonksová. Vlastní metlu Kométa 260 a obľubuje čarodejnícku kapelu Sudičky. Je členkou [[Fénixov rád|Fénixovho radu]] (takže sa s ňou stretávame až v 5. dieli). Je zapojená v záchrannej akcii [[Harry Potter (postava)|Harryho Pottera]] od Dursleyovcov na Grimmauldovo námestie číslo 12. Následne ho odvezie spolu s [[Remus Lupin|Remusom Lupinom]] pomocou Rytierskeho autobusu do školy. V 6. dieli je na stráži Rokfortu. Jej patronus sa zmení na vlka po tom, čo si uvedomí, že je zamilovaná do Remusa Lupina. Na pohrebe [[Albus Dumbledore|Albusa Dumbledora]] je s ním už v partnerskom vzťahu. V 7. dieli sa dozvedáme, že spolu už uzavreli manželstvo. Po Harryho úteku s [[Hermiona Grangerová|Hermionou Grangerovou]] a [[Ron Weasley|Ronom Weasleym]] zo svadby Billa Weasleyho a Fleur Delacourovej na Grimmauldovo námestie č. 12, za nimi prišiel Remus Lupin so správou, že bude otec. Až v strede knižky sa dozvedáme o narodení ich syna Teddyho Remusa Lupina (zdedil schopnosti matamorfmága po mame). Ich šťastie však netrvalo dlho, pretože pri záverečnom boji proti [[Smrťožrúti|Smrťožrútom]] a [[Lord Voldemort|Voldemortovi]] na [[Rokfort]]e boli zabití. Takto skončil život Nymphadory Tonksovej a jej životnej lásky Remusa Lupina. O ich syna Teddyho sa starali Harry a Ginny Potteroví.
'''Nymphadora "Dora" Tonksová – Lupinová''' (*[[1973]] – †[[máj]] [[1998]]) je literárna postava 7-dielnej ságy o mladom čarodejníkovi [[Harry Potter (postava)|Harry Potterovi]]. Tonksová je metamorfmág, vie meniť svoj zovňajšok bez pomoci elixírov či kúziel. Narodila sa Andromede Tonksovej (rod. Blackovcov – sestra Bellatrix a Narcissy) a Tedovi Tonksovi ([[mukel]]). Nemá rada, keď ju niekto prezýva Nymphadora, stačí Tonksová. Vlastní metlu Kométa 260 a obľubuje čarodejnícku kapelu Sudičky. Je členkou [[Fénixov rád|Fénixovho radu]] (takže sa s ňou stretávame až v 5. dieli). Je zapojená v záchrannej akcii [[Harry Potter (postava)|Harryho Pottera]] od Dursleyovcov na Grimmauldovo námestie číslo 12. Následne ho odvezie spolu s [[Remus Lupin|Remusom Lupinom]] pomocou Rytierskeho autobusu do školy. V 6. dieli je na stráži Rokfortu. Jej patronus sa zmení na vlka po tom, čo si uvedomí, že je zamilovaná do Remusa Lupina. Na pohrebe [[Albus Dumbledore|Albusa Dumbledora]] je s ním už v partnerskom vzťahu. V 7. dieli sa dozvedáme, že spolu už uzavreli manželstvo. Po Harryho úteku s [[Hermiona Grangerová|Hermionou Grangerovou]] a [[Ron Weasley|Ronom Weasleym]] zo svadby Billa Weasleyho a Fleur Delacourovej na Grimmauldovo námestie č. 12, za nimi prišiel Remus Lupin so správou, že bude otec. Až v strede knižky sa dozvedáme o narodení ich syna Teddyho Remusa Lupina (zdedil schopnosti matamorfmága po mame). Ich šťastie však netrvalo dlho, pretože pri záverečnom boji proti [[Smrťožrúti|Smrťožrútom]] a [[Lord Voldemort|Voldemortovi]] na [[Rokfort]]e boli zabití. Takto skončil život Nymphadory Tonksovej a jej životnej lásky Remusa Lupina. O ich syna Teddyho sa starali Harry a Ginny Potteroví.


== Charakteristika ==
== Charakteristika ==

Verzia z 18:04, 19. január 2019

Nymphadora Tonksová

Natalia Tena, predstaviteľka Nymphadory Tonksovej
Základné informácie
SériaHarry Potter
AutorJoanne Rowlingová
HerecNatalia Tena
Slovenský dabingPetra Vajdová
Prvý výskytHarry Potter a Fénixov rád
O postave
Dátum narodenia1973
Dátum úmrtiamáj 1998
Miesto úmrtiaRokfortská stredná škola čarodejnícka
Druh bytostiČarodejnica
Povolanieauror
Manžel(ka)Remus Lupin
PotomkoviaTeddy Lupin
FakultaBifľomor

Nymphadora "Dora" Tonksová – Lupinová (*1973 – †máj 1998) je literárna postava 7-dielnej ságy o mladom čarodejníkovi Harry Potterovi. Tonksová je metamorfmág, vie meniť svoj zovňajšok bez pomoci elixírov či kúziel. Narodila sa Andromede Tonksovej (rod. Blackovcov – sestra Bellatrix a Narcissy) a Tedovi Tonksovi (mukel). Nemá rada, keď ju niekto prezýva Nymphadora, stačí Tonksová. Vlastní metlu Kométa 260 a obľubuje čarodejnícku kapelu Sudičky. Je členkou Fénixovho radu (takže sa s ňou stretávame až v 5. dieli). Je zapojená v záchrannej akcii Harryho Pottera od Dursleyovcov na Grimmauldovo námestie číslo 12. Následne ho odvezie spolu s Remusom Lupinom pomocou Rytierskeho autobusu do školy. V 6. dieli je na stráži Rokfortu. Jej patronus sa zmení na vlka po tom, čo si uvedomí, že je zamilovaná do Remusa Lupina. Na pohrebe Albusa Dumbledora je s ním už v partnerskom vzťahu. V 7. dieli sa dozvedáme, že spolu už uzavreli manželstvo. Po Harryho úteku s Hermionou Grangerovou a Ronom Weasleym zo svadby Billa Weasleyho a Fleur Delacourovej na Grimmauldovo námestie č. 12, za nimi prišiel Remus Lupin so správou, že bude otec. Až v strede knižky sa dozvedáme o narodení ich syna Teddyho Remusa Lupina (zdedil schopnosti matamorfmága po mame). Ich šťastie však netrvalo dlho, pretože pri záverečnom boji proti Smrťožrútom a Voldemortovi na Rokforte boli zabití. Takto skončil život Nymphadory Tonksovej a jej životnej lásky Remusa Lupina. O ich syna Teddyho sa starali Harry a Ginny Potteroví.

Charakteristika

Tonksová mala bledú srdcovitú tvár, tmavé iskrivé oči a zväčša extravagantné zafarbené vlasy (najčastejšie žuvačkovo ružové). Len v 6. dieli stratila schopnosti metamorfmága, kvôli Remusovej neopätovnej láske. Jej nevyhnutnou vlastnosťou bola neuváženosť, ale bola veľmi nápomocná. Nikdy sa nestala prefektkou, hoci to dotiahla až do kancelárie aurorov na Ministerstvo Mágie. Jej patronus má podobu vlka (láska k Remusovi). Vydala sa za Lupina a mali spolu syna, ktorého však nevychovávali, nakoľko zomreli v boji proti Voldemortovi