Sluchové kostičky: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
'''Sluchové kostičky''' alebo '''kostičky stredného ucha''' (lat. ''ossicula auditus'') sú tri kostičky - [[kladivko]] (malleus), [[nákovka]] (incus) a [[strmienok]] (stapes) - uložené sú v dutine stredného ucha v bubienkovej dutine (cavum tympani). Sú napojené na bubienok a sú derivátmi čeľustného a jazylkového žiabrového oblúka. Kladivko a nákovka patria k mandibulárnemu, strmienok k hyoidnému oblúku. Reťaz týchto kostičiek prenáša zvuk od [[bubienok|bubienka]] do vnútorného ucha – platnička strmienka sa dotýka oválneho okienka vo vnútornom uchu.
'''Sluchové kostičky''' alebo '''kostičky stredného ucha''' (lat. '''''ossicula auditus''''') sú tri kostičky - [[kladivko]] ('''''malleus'''''), [[nákovka]] ('''''incus''''') a [[strmienok]] ('''''stapes''''') - uložené sú v dutine stredného ucha v bubienkovej dutine (cavum tympani). Sú napojené na bubienok a sú derivátmi čeľustného a jazylkového žiabrového oblúka. Kladivko a nákovka patria k mandibulárnemu, strmienok k hyoidnému oblúku. Reťaz týchto kostičiek prenáša zvuk od [[bubienok|bubienka]] do vnútorného ucha – platnička strmienka sa dotýka oválneho okienka vo vnútornom uchu.


[[Kategória:Ucho]]
[[Kategória:Ucho]]

Verzia z 15:55, 9. december 2006

Sluchové kostičky alebo kostičky stredného ucha (lat. ossicula auditus) sú tri kostičky - kladivko (malleus), nákovka (incus) a strmienok (stapes) - uložené sú v dutine stredného ucha v bubienkovej dutine (cavum tympani). Sú napojené na bubienok a sú derivátmi čeľustného a jazylkového žiabrového oblúka. Kladivko a nákovka patria k mandibulárnemu, strmienok k hyoidnému oblúku. Reťaz týchto kostičiek prenáša zvuk od bubienka do vnútorného ucha – platnička strmienka sa dotýka oválneho okienka vo vnútornom uchu.