Džentrifikácia: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d odkaz fix.
 
Riadok 1: Riadok 1:
'''Džentrifikácia''' (nesprávne ''gentrifikácia'' <ref>Písanie "gentr-" namiesto "džentr-" je v slovenčine na rozdiel od češtiny nesprávne. Uvádza to jednak výslovne ''[[Slovník slovenského jazyka (Peciar)|Slovník slovenského jazyka]]'' a jednak bola alternatíva gentr- vynechaná v preklade českého ''Slovníka cudzích slov akademického'' do slovenčiny.</ref>) je súbor lokálnych sociálno-kultúrnych zmien, ktoré sú dôsledkom toho, keď bohatší ľudia nakupujú [[nehnuteľnosť|nehnuteľnosti]] na bývanie v dosiaľ menej prosperujúcich spoločenstvách. V nadväznosti na džentrifikáciu rastie priemerný príjem a klesá priemerná veľkosť rodiny v spoločenstve, čo môže viesť k vytlačeniu nízkopríjmových vrstiev obyvateľstva (z dôvodu zvýšeného nájomného, vyššej ceny domov a vyššej dane z vlastníctva). Tento typ populačnej zmeny znižuje priemyselné využitie pôdy, ktoré ustupuje využitiu pre obchod a bývanie. Okrem toho sa do skôr zanedbaných oblastí sťahujú nové firmy zamerané na bohatších spotrebiteľov, čo ďalej znižuje dostupnosť služieb pre menej majetných domorodcov.
'''Džentrifikácia''' (nesprávne ''gentrifikácia''<ref>Písanie „gentr- namiesto „džentr- je v slovenčine na rozdiel od češtiny nesprávne. Uvádza to jednak výslovne ''[[Slovník slovenského jazyka (Peciar)|Slovník slovenského jazyka]]'' a jednak bola alternatíva gentr- vynechaná v preklade českého ''Slovníka cudzích slov akademického'' do slovenčiny.</ref>) je súbor lokálnych sociálno-kultúrnych zmien, ktoré sú dôsledkom toho, keď bohatší ľudia nakupujú [[nehnuteľnosť|nehnuteľnosti]] na bývanie v dosiaľ menej prosperujúcich spoločenstvách. V nadväznosti na džentrifikáciu rastie priemerný príjem a klesá priemerná veľkosť rodiny v spoločenstve, čo môže viesť k vytlačeniu nízkopríjmových vrstiev obyvateľstva (z dôvodu zvýšeného nájomného, vyššej ceny domov a vyššej dane z vlastníctva). Tento typ populačnej zmeny znižuje priemyselné využitie pôdy, ktoré ustupuje využitiu pre obchod a bývanie. Okrem toho sa do skôr zanedbaných oblastí sťahujú nové firmy zamerané na bohatších spotrebiteľov, čo ďalej znižuje dostupnosť služieb pre menej majetných domorodcov.


Opačným procesom džentrifikácie je [[suburbanizácia]].<ref>{{Citácia knihy
Opačným procesom džentrifikácie je [[suburbanizácia]].<ref>{{Citácia knihy

Aktuálna revízia z 13:38, 19. september 2019

Džentrifikácia (nesprávne gentrifikácia[1]) je súbor lokálnych sociálno-kultúrnych zmien, ktoré sú dôsledkom toho, keď bohatší ľudia nakupujú nehnuteľnosti na bývanie v dosiaľ menej prosperujúcich spoločenstvách. V nadväznosti na džentrifikáciu rastie priemerný príjem a klesá priemerná veľkosť rodiny v spoločenstve, čo môže viesť k vytlačeniu nízkopríjmových vrstiev obyvateľstva (z dôvodu zvýšeného nájomného, vyššej ceny domov a vyššej dane z vlastníctva). Tento typ populačnej zmeny znižuje priemyselné využitie pôdy, ktoré ustupuje využitiu pre obchod a bývanie. Okrem toho sa do skôr zanedbaných oblastí sťahujú nové firmy zamerané na bohatších spotrebiteľov, čo ďalej znižuje dostupnosť služieb pre menej majetných domorodcov.

Opačným procesom džentrifikácie je suburbanizácia.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Písanie „gentr-“ namiesto „džentr-“ je v slovenčine na rozdiel od češtiny nesprávne. Uvádza to jednak výslovne Slovník slovenského jazyka a jednak bola alternatíva gentr- vynechaná v preklade českého Slovníka cudzích slov akademického do slovenčiny.
  2. TOUŠEK, Václav; KUNC, Josef; VYSTOUPIL, Jiří a kolektiv. Ekonomická a sociální geografie. Plzeň : Aleš Čeněk, 2008. ISBN 978-80-7380-114-4. S. 411. (po česky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Gentrifikace na českej Wikipédii.