Burgess Meredith: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
+
Riadok 56: Riadok 56:
| isbn=0-02-542650-8
| isbn=0-02-542650-8
| page=279| chapter=Appendix: Life Members of The Actors Studio as of January 1980}}</ref> Bol víťazom mnohých cien Emmy, a taktiež sa stal prvým hercom, ktorému sa podarilo dvakrát vyhrať cenu Saturn za 'Najlepší výkon vo vedľajšej úlohe'. Bol nominovaný aj na Oscara.
| page=279| chapter=Appendix: Life Members of The Actors Studio as of January 1980}}</ref> Bol víťazom mnohých cien Emmy, a taktiež sa stal prvým hercom, ktorému sa podarilo dvakrát vyhrať cenu Saturn za 'Najlepší výkon vo vedľajšej úlohe'. Bol nominovaný aj na Oscara.

V Hollywoode sa preslávil rolami Georga Miltona vo filme ''[[O myšiach a ľuďoch]]'' (1939) a Ernieho Pylea v ''The Story of G.I. Joe'' (1945) (český preklad: Příběh pěšáka G.I. Joe). V postave rozprávača sa zobrazil vo vojnovom filme ''A Walk in the Sun'' (1945).

Diváci si ho pamätajú najmä z televízneho seriálu ''[[The Twilight Zone]]''. Obludného darebáka ''The Penguin'' zobrazil v seriáli zo 60-tych rokov 20. storočia ''Batman''. V sérii filmov o Rockym stvárnil postavu trénera boxu Mickeyho Goldmila. Za svoje herecké výkony vo filmoch ''The Day of the Locust'' (slovenský preklad: Deň kobyliek) (1975) a ''Rocky'' (1976), bol nominovaný na cenu Oscara za '''Najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe'.'' Neskôr si zahral rolu v komédii ''Nečistá hra'' (1978) a vo fantasy filme ''Súboj titanov'' (1981). Počas života svoj hlas prepožičal mnohým filmom a dokumentárnym dielam, napr. ''Twilight Zone: The Movie'' (1983).
[[Súbor:Burgess Meredith 1954.JPG|náhľad|Burgess Meredith (1954)]]
,,Napriek tomu, že sa [Burgess Meredith] preslávil pre filmové úlohy, ktoré stvárnil," poznamenal Mel Gussow pre americký denník [[The New York Times]], ,,v jeho živote značili iba malú časť. V divadelnej sfére často zobrazoval role klasických hier od Shakespeara, O'Neilla, Becketta a ďalších."<ref name="date" />


== Životopis ==
== Životopis ==
Burgess Meredith sa narodil v Clevelande v americkom štáte Ohio. Bol synom Idy Beth (rod. Burgess) a kanadského lekára anglického pôvodu – doktora Williama Georga Mereditha. Jeho matka bola veľká metodistka, náboženstvu zasvätila celý svoj život. Meredith bol potomkom rodu Howard (Catherine Howardovej), piatej ženy Henricha VIII.
Narodil sa v Clevelande v americkom štáte Ohio. Bol synom Idy Beth (rod. Burgess) a kanadského lekára anglického pôvodu – doktora Williama Georga Mereditha. Jeho matka bola veľká metodistka, náboženstvu zasvätila celý svoj život. Meredith bol potomkom rodu Howard (Catherine Howardovej), piatej ženy Henricha VIII.


V roku 1926 začal navštevovať súkromnú školu v New Yorku – Howard, neskôr nastúpil na Amherst univerzitu (1931). Po chvíli však univerzitu nechal a stal sa reporérom pre redakciu ''Stamford Advocate''. O pár rokov neskôr, sa v roku 1942 počas druhej svetovej vojny zapísal k vzdušným silám americkému vojsku, kde sa pokúšal dosiahnuť hodnosť kapitána. Po preložení na Úrad vojnových informácií pracoval na rôznych edukačných filmoch, ktoré mali pomôcť školiť americké ozbrojené sily. V roku 1943 sa objavil v krátkom filme ''The Rear Gunner'' a americkej armádnej snímke ''A Welcome to Britain'', ktorá znázorňovala americké vojská smerujúce do Veľkej Británie za cieľom oslobodenia Európy. O rok neskôr (1944) ho z práce prepustili kvôli filmu ''The Story of G.I. Joe'' (český preklad: Příběh pěšáka G.I. Joe) v ktorom stvárnil postavu vojnového spravodajcu Ernieho Pyla. Rok 1945 bol pre Mereditha finálny a z amerických leteckých síl ho oficiálne prepustili.<ref name=Burgess>{{cite web
V roku 1926 začal navštevovať súkromnú školu v New Yorku – Howard, neskôr nastúpil na Amherst univerzitu (1931). Po chvíli však univerzitu nechal a stal sa reporérom pre redakciu ''Stamford Advocate''. O pár rokov neskôr, sa v roku 1942 počas druhej svetovej vojny zapísal k vzdušným silám americkému vojsku, kde sa pokúšal dosiahnuť hodnosť kapitána. Po preložení na Úrad vojnových informácií pracoval na rôznych edukačných filmoch, ktoré mali pomôcť školiť americké ozbrojené sily. V roku 1943 sa objavil v krátkom filme ''The Rear Gunner'' a americkej armádnej snímke ''A Welcome to Britain'', ktorá znázorňovala americké vojská smerujúce do Veľkej Británie za cieľom oslobodenia Európy. O rok neskôr (1944) ho z práce prepustili kvôli filmu ''The Story of G.I. Joe'' v ktorom stvárnil postavu vojnového spravodajcu Ernieho Pyla. Rok 1945 bol pre Mereditha finálny a z amerických leteckých síl ho oficiálne prepustili.<ref name=Burgess>{{cite web
|url=https://airforce.togetherweserved.com/usaf/servlet/tws.webapp.WebApps?cmd=ShadowBoxProfile&type=Person&ID=118429
|url=https://airforce.togetherweserved.com/usaf/servlet/tws.webapp.WebApps?cmd=ShadowBoxProfile&type=Person&ID=118429
|title=Meredith, Oliver Burgess, Capt
|title=Meredith, Oliver Burgess, Capt
Riadok 72: Riadok 66:
|accessdate=February 27, 2018}}</ref>
|accessdate=February 27, 2018}}</ref>


V Hollywoode sa preslávil rolami Georga Miltona vo filme ''[[O myšiach a ľuďoch]]'' (1939) a Ernieho Pylea v ''The Story of G.I. Joe'' (1945). V postave rozprávača sa zobrazil vo vojnovom filme ''A Walk in the Sun'' (1945).
== Herecká kariéra ==


Diváci si ho pamätajú najmä z televízneho seriálu ''[[The Twilight Zone]]''. Obludného darebáka ''The Penguin'' zobrazil v seriáli zo 60-tych rokov 20. storočia ''Batman''. V sérii filmov o Rockym stvárnil postavu trénera boxu Mickeyho Goldmila. Za svoje herecké výkony vo filmoch ''The Day of the Locust'' (český preklad: Den kobylek) (1975) a ''Rocky'' (1976), bol nominovaný na cenu akadémie za '''Najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe'.'' Neskôr si zahral rolu v komédii ''Nečistá hra'' (1978) a vo fantasy filme ''Súboj titanov'' (1981). Počas života svoj hlas prepožičal mnohým filmom a dokumentárnym dielam, napr. ''Twilight Zone: The Movie'' (1983).
=== Divadlo ===
[[Súbor:Burgess Meredith 1954.JPG|náhľad|Burgess Meredith (1954)]]
V roku 1929 sa Meredith stal členom Občianskeho divadelného združenia Evy Le Gallienneovej v New Yorku. Napriek tomu, že si ho mnohí pamätali z filmovej a televíznej tvorby, venoval sa herectvu a divadelnej réžií. O rok neskôr, v roku 1930 sa zviditeľnil najmä vďaka role Petra v Le Gallienovej hre ''[[Rómeo a Júlia]]'' na Broadway. Konečný úspech mu priniesla úloha Maxwella Andersona v divadelnej hre ''Winterset'' (1935), ktorú o rok nasledoval aj filmový debut. Jeho rané divadelné pôsobenie sa považuje za jedno z ukážkových v newyorkskej histórii.
,,Napriek tomu, že sa [Burgess Meredith] preslávil pre filmové úlohy, ktoré stvárnil," poznamenal Mel Gussow pre americký denník [[The New York Times]], ,,v jeho živote značili iba malú časť. V divadelnej sfére často zobrazoval role klasických hier od Shakespeara, O'Neilla, Becketta a ďalších."<ref name="date"/>

Prvý kritický ohlas dostal v roku 1935 pre Broadwayskú inscenáciu ''The Barrets of Wimpole Street'', kde si hlavnú úlohu zahrala Katharine Cornellová. Tá ho neskôr obsadila do rôznych iných inscenácií. Jeho ďalšími rolami boli Van van Dorn v ''High Tor'' (1937), Liliom v ''Liliom'' (1940), Christy Mahon v ''The Playboy of the Western World'' (1946) a Adolphus Cusins v ''Major Barbara'' (1956). Okrem toho stvárnil postavu Erie Smitha v premiérovanej inscenácii Eugena O'Neilla ''Huggie'' v Britskom národnom divadle v Bathe, v roku 1963. Úlohu Hamleta stvárnil v ''avantgardnom'' divadle a mnohých rozhlasových hrách.

Za svoju významnú rolu divadelného režiséra bol v roku 1974 nominovaný na cenu Tony pre skvelú adaptáciu v Broadway hre ''Ulysses in Nighttown'' – divadelnú adaptáciu časti <nowiki>''Nighttown''</nowiki> v hre Jamesa Joycea ''Ulysses.'' Burgess Meredith a James Thurber spoločne získali výnimočnú cenu Tony za spoluprácu pri hre ''A Thurber Carnival'' (1960). Koncom sedemdesiatych rokov dokonca režíroval ženskú multi-rolu v hre Fionnuly Flanaganovej ''James Joyce's Women'', ktorú prezentoval niekoľko rokov.
[[Súbor:Burgess Meredith in Second Chorus 1.jpg|náhľad|Burgess Meredith v ''Second Chorus'' (1940)|alt=|vľavo]]

=== Film ===
Začiatky Meredithovej filmovej kariéry sa datujú do roku 1939, kedy si divácku priazeň získal stvárnením postavy Georga, v diele ''[[O myšiach a ľuďoch (film)|O myšiach a ľudoch]]'' z knižnej adaptácie Johna Steinbecka. Nezabudnuteľnú úlohu spodobil aj ako vojnový spravodajca Ernie Pyle vo filme ''The Story of G.I. Joe'' (1945) (český preklad: Příběh pěšáka G.I. Joe). V 40. rokoch minulého storočia si zahral vo viacerých filmoch – ''Second Chorus'' (1940), ''[[Denník komornej]]'' (1946), či ''On Our Merry Way'' (1948), kde spoločne vystúpil so svojou vtedajšou manželkou Paulette Goddardovou. Burgess Meredith bol neskôr upodozrievaný a zapísaný na Hollywoodsku čiernu listinu, z dôvodu vyšetrovania Domového výboru pre nekalé protiamerické aktivity. V tomto období sa na necelú dekádu z filmového priemyslu odmlčal, pričom neustále figuroval v divadle a rádiu.

Meredith sa stal obľúbencom filmového režiséra Otta Premingera, ktorý ho obsadil do mnohých filmov – ''Advise and Consent'' (1962) (český preklad: Rada a souhlas)'', The Cardinal'' (1963) (český preklad: Kardinál), ''In Harm's Way'' (1965) (český preklad: Po zlém), ''Hurry Sundown'' (1967) (český preklad: Když přichází noc), ''Skidoo'' (1968) a ''Such Good Friends'' (1971). Účinkoval vo filme ''Madame X'' (1966), v ktorom si zahral spolu s Lanou Turner a v snímke ''Stay Away Joe'' (1968), kde sa zhostil úlohy otca Elvisa Presleyho. Kritikmi ocenený bol za rolu Harryho Greena vo filmovom diele ''The Day of the Locust'' (1975) (slovenský preklad: Deň kobyliek), vďaka ktorému získal nominácie na ceny BAFTA, Zlatého Glóbusu a Oscara za 'Najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe'. V rokoch 1976,1979 a 1982 sa zhostil role trénera Mickeyho Goldmilla v prvej trilógii filmov ''Rocky'' o boxerovi Rockym Balboa. Aj keď jeho postava v poslednej časti trilógie umiera, v piatom pokračovaní ''Rocky V'' (1990) sa spätne spomína. Jeho premiéra v prvom filme mu zaručila druhú nomináciu na cenu Oscara.

Americký herec si zahral kórejského veterána Kapitána J. G. Williamsa vo filme ''The Last Chase'' (1981) (český preklad: Poslední honička), kde si zahral spolu s Lee Majorsom. V tom istom roku sa objavil vo vedľajšej úlohe v poslednej stop-motion snímke Raya Harryhausena ''Súboj titanov'' (1981). Diváci ho mali možnosť vidieť vo filme ''Santa Claus: The Movie'' (1985) a svoj hlas prepožičal do filmu ''The Story of G.I. Joe'' (1945) (český preklad: Příběh pěšáka G.I. Joe). Vo svojich posledných rokov života si zahral postavu 95-ročného pudmi poblázneného starého otca Jacka Lemmona vo filmovom diele ''Grumpy Old Men'' (1993) (slovenský preklad: Daj si pohov, kamoš!) a jeho pokračovaní ''Grumpier Old Men'' (1995) (slovenský preklad: Daj si pohov, kamoš! 2).

Herca Charlesa Laughtona Meredith obsadil do svojho režisérskeho debutu ''The Man on the Eiffel Tower'' (1949), pri ktorom s produkciou vypomáhal Irving Allen. V tomto filme si dokonca Meredith zahral jednu z vedľajších úloh. V roku 1970 napísal, nakrútil a zahral si v špionážnej snímke ''The Yin and the Yang of Mr. Go'', kde hlavnú rolu stvárnil James Mason a Jeff Bridges.
[[Súbor:Burgess Meredith as the Penguin.jpg|náhľad|Burgess Meredith ako Tučniak v seriáli ''Batman'' (60. roky)]]

=== Televízia ===
Burgess Meredith stvárnil štyri rôzne úlohy v antologickom televíznom seriáli ''The Twilight Zone'' (český preklad: Pásmo soumraku)''.'' Najčastejšie sa však objavoval v roli Jacka Klugmana.

Prvýkrát sa v ňom objavil v roku 1959, konkrétne v časti <nowiki>''Time Enough at Last''. Svojou postavou stvárnil bojazlivého knihomoľa snažiaceho sa o prežitie bližšie nešpecifikovanej apokalypsy, ktorá ho núti premýšľať nad spáchaním samovraždy až do momentu, kým neuvidí svoju zruinovanú knižnicu. V časti ''Mr. Dingle, the Strong'' z roku 1961, zosobnil hlavnú postavu plachécho muža, ktorý prostredníctvom mimozemského experimentu získava nadľudskú silu. V tom istom roku si taktiež zahral v ''The Obsolete Man'', kde v dystopicky totalitnej spoločnosti vystupoval ako knihovník odsúdený na smrť. Naposledy sa objavil v časti z roku 1963 ''Printer's Devil''</nowiki>, v ktorej si úlohu diabla zahral sám. Neskôr ho obsadili do ďalších dvoch snímok antologického seriálu Roda Serlinga ''Night Gallery.'' Meredith sa divákom predstavil aj ako rozprávač v adaptácii filmu ''Twilight Zone: The Movie'' (slovenský preklad: [[Zóna súmraku]]) v roku 1983.

Herec sa objavil v množstve iných televíznych programov. V roku 1962 zobrazil rolu Christophera Norberta III. v seriáli ''The Eleventh Hour'' – v časti <nowiki>''Hooray, Hooray, the Circus Is Coming to Town''</nowiki>. Išlo o lekrásky dramatický seriál z produkcie NBC, v ktorej si zahral spolu s Wendellom Coreym a Jackom Gingom. Vedľajšej úlohy sa zhosti v psychiatrickom seriáli od spoločnosti ABC ''Breaking Point'' z roku 1963 – <nowiki>''Heart of Marble, Body of Stone.''</nowiki>

Vo westernovkách sa Meredith objavil niekoľkokrát. Konkrétne ide o seriály ''Rawhide'' (štyrikrát), ''The Virginian'' (dvakrát), ''Wagon Train'', ''Branded'', ''The Wild Wild West'', ''The Travels of Jaimie McPheeters'', ''Laredo'', ''Bonanza'' a ''Daniel Boone''. V roku 1963 si zahral rolu Vincenta Mariona v piatich dieloch poslednej série detektívneho seriála ''77 Sunset Strip'' z produkcie Warner Bros. a ABC. Celkovo trikrát sa vyskytol v úlohe Genea Barryho v seriáli ''Burke's Law'' (1963-1964).
[[Súbor:Burgess Meredith Twilight Zone 1960.jpg|vľavo|náhľad|Burgess Meredith v seriáli ''Twilight Zone'' (1960)]]
Úlohy Tučniaka sa zhostil pre televízny seriál ''Batman'', ktorý sa aktívne nakrúcal od roku 1966 až do 1968. Aj film z roku 1966 bol postavený na základe tohto seriálu. Rola Tučniaka mu sadla natoľko, že vždy keď mal Meredith viac času, ho autori obsadili do novej časti. Spolu s Cesarom Romerom (ten hral úlohu Jokera) sa bijú o najviac účinkovaní v tomto seriáli. Krátka scéna s Tučniakom sa mu ušla aj v seriáli ''The Monkees'' z roku 1968 – konkrétne v časti <nowiki>''Monkees Blow Their Minds.''</nowiki>

V rokoch 1972 a 1973 hral Burgess Meredith rolu V.C.R. Camerona, režiséra ''Probe Control'', v televíznom filme/ pilote seriálul ''Probe'' (neskôr ''Search –'' názov bol zmenený kvôli predídeniu konfliktov s podobným názvom programu na PBS).

Cenu Emmy získal v roku 1977 za 'Vynikajúceho herca vo vedľajšej úlohe' za dramatický film ''Tail Gunner Joe.'' Snímka sa zaoberala fiktívnou štúdiou amerického senátora Josepha McCarthyho, ktorý je známy ako antikomunistický politik z 50. rokov 20. storočia. V konkrétnom diele si zahral rolu neoblomného právnika Josepha Welcha.

V roku 1992 Meredith nahovoril dokument ''The Chaplin Puzzle'' (český preklad: Chaplinova skládanka). Televízny film ukazuje zaujímavý pohľad práce Charlesa Chaplina (okolo r. 1914) v Keystone Studios a Essanay. Práve tam Chaplin rozvinul svoj grotesktný charakter. Po rozvode Chaplina a herečky Paulette Goddardovej, sa s ňou práve Meredith v roku 1943 zosobášil.
[[Súbor:Burgess Meredith sitting 1974.jpg|náhľad|Burgess Meredith (1974)]]

=== Iné ===
Burgess Meredith sa vo veľkej miere venoval práci s hlasom. Narozprával vojnový film ''A Walk in the Sun'' (1945). V roku 1983 taktiež nahovoril film, ktorý bol pokračovaním televízneho seriálu ''Twilight Zone'' (slovenský preklad: Zóna súmraku), v ktorom som niekoľkonásobne zahral. V oblasti marketingu nahovoril množstvo reklám ako napríklad: Bulova, Honda, Pioneer, Stokely-Van-Camp, United Airlines a cereálie Freakies. Taktiež nahovoril krátky filmy Herberta Mattera ''Works Of Calder'' (1949-50), ktorý bol doplnený o hudbu skladateľa Johna Cagea.

V rokoch 1974 - 1975 vystupoval v sobotňajšej rannej sérii ''Korg: 70 000 rokov pred Kristom'' od spoločnosti ABC. Svoj hlas prepožičal aj postave Puffa v piesni ''Puff, the Magic Dragon.'' Polovica 50. rokov sa pre Mereditha značila štyrmi výstupmi v spoločnosti NBC a programom ''The Big Story'' (1949-58). Ten sa predovšetkým zameriaval na odvážnych novináeov. V roku 1991 narozprával skladbu ''The Bells of Dublin'' ako súčasť tradičných viačnočných piesní a kolied írskej hudobnej skupiny The Chieftains.

Vo videu <nowiki>''Have Yourself a Merry Little Christmas''</nowiki> od Kenny G si zahral hlavnú úlohu premietača v kine. Hudobný klip bol zverejnený v roku 1994.

Jeho poslednou rolou bolo stvárnenie Hamiltona a Covingtona Woffordovcov vo video hre ''Ripper'' od tvorcov Take-Two Interactive z roku 1996. Meredith si mal ešte zahrať Tučniakovho otca vo filme Tima Burtona ''Batman sa vracia'' z roku 1992, avšak kvôli nepriaznivému zdravotnému stavu sa úlohy zhostil Paul Reubens.

== Osobný život a smrť ==
Herec bol celkovo ženatý štyrikát. Jeho prvá manželka, Helen Derby Merrien Burgessová, bola dcérou Harry L. Derbyovej – šéfky Americkej Kyanamidoej a chemickej spoločnosti. Po rozovode s ním spáchala samovraždu. Meredithove ďalšie dve ženy boli herečky – Margaret Perryová a Paulette Goddardová. V roku 1944 práve Paulette Goddardová potratila ich dieťa. Jeho posledné manželstvo s Kajou Sundstenovou trvalo 46 rokov a vzišli z neho dve deti – Jonathon (hudobník) a Tala (maliarka).

Meredith bol celoživotným demokratom, ktorý veľmi často venoval svojej strane väčši obnosy peňazí. V roku 1994 mu vyšla autobiografia ''So Far, So Good.'' V nej tvrdí, že dlhé roky trpel vipolárnou poruchou cyklotýmiou, čo vysvetľuje jeho časté striedanie nálad.

Deviateho septembra roku 1997 Burgess Meredith zomrel. Vo veku 89 rokov skonal na chorobu Alzheimera vo svojom dome v Malibu. Počas jeho pohrebu predniesol jeho priateľ Adam West prejav. Jeho pozostatky boli spálené.

== Ceny a vyznamenania ==
Meredith bol celkovo dvakrát nominovaný na cenu Oscara za 'Najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe'. Konkrétne ide o film roku 1976 ''Rocky'' a film ''The Day of the Locust'' (slovenský preklad: Deň kobyliek) z roku 1975. Za ten bol taktiež nominovaný na ceny Zlatého Glóbusu a BAFTA.

Ocenenie Emmy získal v roku 1977 za 'Najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe' vo filme ''Tail Gunner Joe''. O rok neskôr bol znovu nominovaný pre re-make film ''The Last Hurrah'', v ktorom sa objavil spolu so Spencerom Tracym. Meredith bol trikrát nominovaný na cenu Akadémie Sci-Fi, Fantasy a Horor Filmov (1978,1979 a 1982) za 'Najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe'. Prvých dvakrát vyhral za filmy ''Magic'' a ''Súboj titanov.''

V roku 1962 si taktiež odniesol cenu za 'Najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe' od Národnej kontrolnej rady za film ''Advide & Consent''. O pár rokov neskôr, v roku 1985 bol nominovaný CableAce za svoje vystúpenie v ''Answers.''

Pre bohatú filmografiu získal hviezdu na chodníku slávky. Meredith bol dokonca uvedený do Americkej siene slávy.

V štáte New York (Ponoma, NY) mu dokonca patrí 21 árový park. Finančné prostriedky použil práve na zlúčenie mesta.

Štrnásteho mája roku 1977 získal čestný doktorát Upper Iowa University vo Fayette, v americkom štáte Iowa.

== Filmografia ==

=== Filmy ===

* ''The Scoundrel'' (1935) ako Flop House Bum (bez spomenutia účinkovania)
* ''Winterset'' (1936) ako Mio Romagna
* ''There Goes the Groom'' (1937) ako Dick Matthews
* ''Spring Madness'' (1938) ako The Lippencott
* ''Idiot's Delight'' (1939) ako Quillery
* ''Of Mice and Men'' (1939) (slovenský preklad: [[O myšiach a ľuďoch (film)|'''O myšiach a ľuďoch''']]) ako George Milton
* ''Castle on the Hudson'' (1940) ako Steven Rockford
* ''Second Chorus'' (1940) ako Hank Taylor
* ''The San Francisco Docks'' (1940) ako Johnny Barnes
* ''That Uncertain Feeling'' (1941) (český preklad: <u>Nejisté city</u>) ako Alexander Sebastian
* ''Tom, Dick and Harry'' (1941) ako Harry
* ''The Forgotten Village'' (1941) (český preklad: Zapomenutá vesnice) ako rozprávač
* ''Street of Chance'' (1942) ako Frank Thompson / Danny Nearing
* ''A Welcome to Britain'' (1943) ako Burgess Meredith (bez spomenutia účinkovania)
* ''The Rear Gunner'' (1943) ako Pvt. L.A. Pee Wee Williams
* ''Our Country'' (1944) ako Burgess Meredith
* ''Hymn of the Nations'' (1944) (festivalový názov: ''Arturo Toscanini'') ako rozprávač (hlas, bez spomenutia účinkovania)
* ''Salute to France'' (1944) ako Joe – americký vojak
* ''Tunisian Victory'' (1944) (český preklad: <u>Vítězství v Tunisku</u>) ako americký vojak (hlas)
* ''Attack! Battle of New Britain'' (1944) (slovenský preklad: '''Útok''') ako rozprávač
* ''The Story of G.I. Joe'' (1945) (český preklad: <u>Příběh pěšáka G.I. Joe</u>) ako Ernie Pyle
* ''A Walk in the Sun'' (1945) ako rozprávač (hlas, bez spomenutia účinkovania)
* ''The Diary of a Chambermaid'' (1946) (český preklad: <u>Deník komorné</u>) ako Kapitán Mauger
* ''Magnificent Doll'' (1946) ako James Madison
* ''Mine Own Executioner'' (1947) ako Felix Milne
* ''On Our Merry Way'' (1948) ako Oliver M Pease
* ''Jigsaw'' (1949) (český preklad: <u>Hádanka</u>) ako Jack / Bartender (bez spomenutia účinkovania)
* ''A Yank Comes Back'' (1949)
* ''Golden Arrow'' (1949) ako Dick
* ''The Man on the Eiffel Tower'' (1949) ako Joseph Heurtin
* ''Works of Calder'' (1950) ako rozprávač
* ''Screen Snapshots: Hollywood's Invisible Man'' (1954) ako Burgess Meredith
* ''Joe Butterfly'' (1957) ako Joe Butterfly
* ''Albert Schweitzer'' (1957) ako rozprávač (hlas)
* ''The Kidnappers'' (1958) ako Louis Halliburton
* ''Sorcerer's Village'' (1958) ako rozprávač (hlas)
* ''America Pauses for Springtime'' (1959) ako Burgess Meredith
* ''America Pauses for the Merry Month of May'' (1959) ako Burgess Meredith
* ''Advise and Consent'' (1962) (český preklad: Rada a souhlas) ako Herbert Gelman
* ''The Cardinal'' (1963) (český preklad: <u>Kardinál</u>) ako otec Ned Halley
* ''In Harm's Way'' (1965) (český preklad: <u>Po zlém</u>) ako veliteľ Egan Powell
* ''Madame X'' (1966) ako Dan Sullivan
* ''Batman'' (1966) ako Tučniak
* ''The Crazy Quilt'' (1966) ako rozprávač (hlas)
* ''A Big Hand for the Little Lady'' (1966) (český preklad: <u>Vysoká hra pro pravou dámu</u>) ako doktor Scully (ako Burgess Meridith)
* ''Torture Garden'' (1967) ako Dr. Diablo
* ''Hurry Sundown'' (1967) (český preklad: <u>Když přichází noc</u>) ako sudca Purcell (rámcovaný príbeh)
* ''Stay Away, Joe'' (1968) ako Charlie Lightcloud
* ''Skidoo'' (1968) ako dozorca
* ''Dear Mr. Gable'' (1968) ako rozprávač
* ''Debrief: Apollo 8'' (1968) ako rozprávač
* ''The Father'' (1969) (český preklad: <u>Otec</u>) ako Kapitán Ned
* ''Mackenna's Gold'' (1969) (slovenský preklad: '''MacKennovo zlato''') ako obchodný správca
* ''Hard Contract'' (1969) ako Ramsey Williams
* ''The Reivers'' (1969) (slovenský preklad: '''Kmíni''') ako Lucious / rozprávač (hlas)
* ''There Was a Crooked Man...'' (1970) ako The Missouri Kid
* ''The Yin and the Yang of Mr. Go'' (1970) ako Delfín (taktiež ako režisér)
* ''Clay Pigeon'' (1971) ako Freedom Lovelace
* ''Such Good Friends'' (1971) ako Kalman
* ''A Fan's Notes'' (1972) ako Mr. Blue
* ''Beware! The Blob'' (1972) ako Old Hobo (bez spomenutia účinkovania)
* ''Mineral King'' (1972) ako rozprávač
* ''The Man'' (1972) ako Senátor Watson
* ''Hay que matar a B.'' (1974) ako Hector
* ''Garden Needles'' (1974) ako Winters
* ''The Day of the Locust'' (1975) (slovenský preklad: '''Deň kobyliek''') ako Harry Greener
* ''92 in the Shade'' (1975) (český preklad: <u>33 stupňů ve stínu</u>) ako Goldsboro
* ''The Master Gunfighter'' (1975) (český preklad: <u>Mistr pistolník</u>) ako rozprávač (hlas)
* ''The Hindenburg'' (1975) (český preklad: <u>Příběh vzducholodi Hindenburg)</u> ako Emilio Pajetta
* ''Circasia'' (1976) ako Klaun
* ''Burnt Offerings'' (1976) ako Arnold Allardyce
* ''Rocky'' (1976) ako Mickey Goldmill
* ''The Sentinel'' (1977) ako Charles Chazen
* ''Golden Rendezvous'' (1977) ako Van Heurden
* ''The Manitou'' (1978) ako Dr. Snow
* ''Foul Play'' (1978) (český preklad: <u>Nečistá hra</u>) ako Mr. Hennessey
* ''The Great Bank Hoax'' (1978) ako Jack Stutz
* ''Magic'' (1978) (slovenský preklad: '''Čary''') ako Ben Greene
* ''Rocky II'' (1979) ako Mickey Goldmill
* ''When Time Ran Out'' (1980) (slovenský preklad: '''Keď vyprší čas''') ako Rene Valdez
* ''Final Assignment'' (1980) (český preklad: <u>Konečný úko</u>l) ako Zak
* ''The Last Chase'' (1981) (český preklad: <u>Poslední honička</u>) ako Kapitán J.G. Williams
* ''Clash of the Titans'' (1981) (slovenský preklad: '''Súboj titanov''') ako Ammon
* ''True Confessions'' (1981) (český preklad: <u>Pravdivé zpovědi</u>) ako Msgr. Seamus Fargo
* ''Rocky III'' (1982) ako Mickey Goldmill
* ''Twilight Zone: The Movie'' (1983) (slovenský preklad: '''[[Zóna súmraku]]''') ako rozprávač (hlas, bez spomenutia účinkovania)
* ''Wet Gold'' (1984, vyrobené pre TV) ako Sampson
* ''Santa Claus: The Movie'' (1985) ako staroveký elf
* ''Rocky IV'' (1985) ako Mickey Goldmill (archívne zábery) (bez spomenutia účinkovania)
* ''G.I. Joe: The Movie'' (1987) ako Golobulus (hlas)
* ''King Lear'' (1987) (český preklad: <u>Král Lear</u>) ako Don Learo (bez spomenutia účinkovania)
* ''Hot to Trot'' (1988) ako Donov otec (hlas, bez spomenutia účinkovania)
* ''Full Moon in Blue Water'' (1988) (český preklad: <u>Úplněk v modré vodě</u>) ako Generál
* ''Oddball Hall'' (1990) ako Ingersol
* ''State of Grace'' (1990) (český preklad: <u>Stav milosti</u>) ako Finn
* ''Rocky V'' (1990) ako Mickey Goldmill (spomienka)
* ''Grumpy Old Men'' (1993) (slovenský preklad: '''Daj si pohov, kamoš!''') ako starý otec Gustafson
* ''Camp Nowhere'' (1994) (slovenský preklad: '''Všetko je dovolené!''') ako Fein
* ''Tall Tale'' (1995) (slovenský preklad: '''Machri: Neuveriteľné dobrodružstvo''') ako starý muž (bez spomenutia účinkovania)
* ''Across the Moon'' (1995) ako Barney
* ''Grumpier Old Men'' (1995) slovenský preklad: '''Daj si pohov, kamoš! 2''') ako starý otec Gustafson
* ''Rocky Balboa'' (2006) ako Mickey Goldmill (archívne zábery) (bez spomenutia účinkovania)

=== Televízia ===

* ''Texaco Star Theatre'' – epizóda – #2.18 – Burgess Meredith (1950)
* ''Perry Como's Kraft Music Hall'' – epizóda – #2.56 – Burgess Meredith (1950)
* ''Your Show of Shows'' – 2 epizódy – Burgess Meredith (1950)
* ''Robert Montgomery Presents'' – epizóda – Ride the Pink Horse – Burgess Meredith/Frank Hugo (1950)
* ''The Name's the Same'' – epizóda – August 20, 1952 – Burgess Meredith (1952)
* ''Excursion'' – 2 epizódy – Opportunities for Youth & The Adventures of Huckleberry Finn – Burgess Meredith (1953)
* ''What's My Line'' – epizóda – November 25, 1956 – Burgess Meredith (1956)
* ''The Big Story'' – 38 epizód – rozprávač (1955–1958)
* ''The Ben Hecht Show'' – epizóda – #1.56 – Burgess Meredith – 1958
* ''The Jack Paar Tonight Show'' – epizóda – #2.244 – Burgess Meredith (1959)
* ''The Arthur Murray Party'' – epizóda – 9.14 – Burgess Meredith (1959)
* ''The Twilight Zone'' – epizóda 8 -Time Enough at Last - Henry Bemis (1959)
* ''The Twilight Zone'' - epizóda 65 -The Obsolete Man - Romney Wordsworth (2. jún 1962)
* ''Wagon Train'' – epizóda – The Grover Allen Story – Grover Allen (1964)
* ''Wagon Train'' – epizóda – Incident at Deadhorse, Parts 1 and 2 – Hannibal H. Plew (1964)
* ''Laredo'' – epizóda – Lazyfoot, Where Are You? – Grubby Sully (1965)
* ''The Wild Wild West'' – epizóda – The Night of the Human Trigger (1965)
* ''Batman'' – 19 epizód – The Penguin – (1966–1968)
* ''Bonanza'' – epizóda – Six Black Horses – Owney Duggan (1967)
* ''The Monkees'' – epizóda – Monkees Blow Their Minds – The Penguin (Cameo) (bez spomenutia účinkovania) (1968)
* ''The Virginian'' – epizóda – The Orchard – Tim Bradbury (1968)
* ''Daniel Boone'' – epizóda – Three Score and Ten – Alex Hemming (1969)
* ''The Bill Cosby Special, or?'' – TV Movie – Burgess Meredith (1971)
* ''Walt Disney's Wonderful World of Color'' – epizódy – Strange Monster of Strawberry Cove: Parts 1 & 2 – Henry Meade (1971)
* ''The Virginian'' – epizóda – Flight from Memory – Muley (1971)
* ''Mannix'' – epizóda – The Crimson Halo – Noah Otway (1972)
* ''McCloud'' – epizóda – A Little Plot at Tranquil Valley – Marvin Sloan (1972)
* ''Korg: 70,000 B.C.'' – 16 epizód – rozprávač (hlas) (1974–1975)
* ''Dinah!'' – epizóda #2.111 – Burgess Meredith (1976)
* ''The 48th Annual Academy Awards'' – TV špeciál – Burgess Meredith (nominácia: Najlepší herec vo vedľajšej úlohe) (1976)
* ''The 49th Annual Academy Awards'' – TV špeciál– Burgess Meredith (Najlepší herec vo vedľajšej úlohe) (1977)
* ''Lincoln'' – TV film– Winfield Scott (voice) (1992)
* ''In the Heat of the Night'' – epizód – Even Nice People, Lake Winahatchie, & Hatton's Turn: Part 2 – Judge Cully (1993)
* ''The Great Battles of the Civil War'' – TV mini dokument – epizóda 6 – Gettysburg Star a Banner Columnist (hlas) (1994)
* ''Search'' ako V. C. R. Cameron (1972–1973)
* ''Those Amazing Animals'' (co-host with Jim Stafford and Priscilla Presley)
* ''''Faerie Tale Theatre'': ''Thumbelina''''
* ''The Twilight Zone'' (štyri epizódy)
* ''Tales of Tomorrow'' "The Great Silence" (1953)
* ''Rawhide'' "The Little Fishes" (1961)
* ''Naked City'' "Hold for Gloria Christmas" (ako Duncan Kleist, 1962)
* ''Twelve O'Clock High'' ako (Radar Expert, 1966)
* ''The Invaders'' – "Wall of Crystal" (1967)
* ''Ironside'' "S2-E11 The Macabre Mr. Micawber" (as Carney, 1968)
* ''Night Gallery'' (ako Dr. Fall, 1970)
* ''The Return of Captain Nemo'' (český preklad: <u>Báječný kapitán Nemo</u>) (ako Prof. Waldo Cunningham 1976)
* ''Puff the Magic Dragon'' (hlas Puffa, 1978–79, 1982)
* ''Gloria'' (ako Dr. Adams, šéf Glorie Bunker Stivic',1982–1983)

=== Rádio ===
{| class="wikitable"
|+Rádiové programy
!Program
!Epizóda
!Dátum
!Poznámky
|-
|''Philip Morris Playhouse''
|''Night Must Fall''
|24. október 1941
|spolu s Maureen O'Sullivanovou
|-
|''Philip Morris Playhouse''
|''My Favorite Wife''
|31. október 1941
|spolu s Madeleine Carrollovou
|-
|''Philip Morris Playhouse''
|''You Only Live Once''
|28. november 1941
|
|-
|''Cavalcade of America''
|''Rain Fakers''
|30. december 1946
|
|-
|''Theatre Guild on the Air''
|''The Sea Wolf''
|27. apríl 1952
|
|-
|''Theatre Guild on the Air''
|''Black Chiffon''
|10. máj 1953
|
|}


== Referencie ==
== Referencie ==

Verzia z 00:56, 8. november 2019

Burgess Meredith
americký herec
Burgess Meredith
Narodenie16. november 1907
Cleveland, Ohio, USA
Úmrtie9. september 1997 (89 rokov)
Malibu, Kalifornia, USA
Alma materAmherst College
Aktívne roky1929 - 1996
RodičiaWilliam George Meredith, Ida Beth Burgess
ManželkaHelen Derby (1933 - r. 1935)
Margaret Perry (1936 - r. 1938)
Paulette Goddard (1944 - r. 1949)
Kaja Sundsten (1950 -)
Deti2
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Burgess Meredith

Oliver Burgess Meredith (* 16. november 1907,[1][2] Cleveland, Ohio, USA  – † 9. september 1997, Malibu, Kalifornia[3]) bol americký herec, režisér, producent a spisovateľ. Svojmu povolaniu venoval šesťdesiat rokov života,[4] dlhoročný člen Actors Studio.[5] Bol víťazom mnohých cien Emmy, a taktiež sa stal prvým hercom, ktorému sa podarilo dvakrát vyhrať cenu Saturn za 'Najlepší výkon vo vedľajšej úlohe'. Bol nominovaný aj na Oscara.

Životopis

Narodil sa v Clevelande v americkom štáte Ohio. Bol synom Idy Beth (rod. Burgess) a kanadského lekára anglického pôvodu – doktora Williama Georga Mereditha. Jeho matka bola veľká metodistka, náboženstvu zasvätila celý svoj život. Meredith bol potomkom rodu Howard (Catherine Howardovej), piatej ženy Henricha VIII.

V roku 1926 začal navštevovať súkromnú školu v New Yorku – Howard, neskôr nastúpil na Amherst univerzitu (1931). Po chvíli však univerzitu nechal a stal sa reporérom pre redakciu Stamford Advocate. O pár rokov neskôr, sa v roku 1942 počas druhej svetovej vojny zapísal k vzdušným silám americkému vojsku, kde sa pokúšal dosiahnuť hodnosť kapitána. Po preložení na Úrad vojnových informácií pracoval na rôznych edukačných filmoch, ktoré mali pomôcť školiť americké ozbrojené sily. V roku 1943 sa objavil v krátkom filme The Rear Gunner a americkej armádnej snímke A Welcome to Britain, ktorá znázorňovala americké vojská smerujúce do Veľkej Británie za cieľom oslobodenia Európy. O rok neskôr (1944) ho z práce prepustili kvôli filmu The Story of G.I. Joe v ktorom stvárnil postavu vojnového spravodajcu Ernieho Pyla. Rok 1945 bol pre Mereditha finálny a z amerických leteckých síl ho oficiálne prepustili.[6]

V Hollywoode sa preslávil rolami Georga Miltona vo filme O myšiach a ľuďoch (1939) a Ernieho Pylea v The Story of G.I. Joe (1945). V postave rozprávača sa zobrazil vo vojnovom filme A Walk in the Sun (1945).

Diváci si ho pamätajú najmä z televízneho seriálu The Twilight Zone. Obludného darebáka The Penguin zobrazil v seriáli zo 60-tych rokov 20. storočia Batman. V sérii filmov o Rockym stvárnil postavu trénera boxu Mickeyho Goldmila. Za svoje herecké výkony vo filmoch The Day of the Locust (český preklad: Den kobylek) (1975) a Rocky (1976), bol nominovaný na cenu akadémie za 'Najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe'. Neskôr si zahral rolu v komédii Nečistá hra (1978) a vo fantasy filme Súboj titanov (1981). Počas života svoj hlas prepožičal mnohým filmom a dokumentárnym dielam, napr. Twilight Zone: The Movie (1983).

Burgess Meredith (1954)

,,Napriek tomu, že sa [Burgess Meredith] preslávil pre filmové úlohy, ktoré stvárnil," poznamenal Mel Gussow pre americký denník The New York Times, ,,v jeho živote značili iba malú časť. V divadelnej sfére často zobrazoval role klasických hier od Shakespeara, O'Neilla, Becketta a ďalších."[1]

Referencie

  1. a b GUSSOW, Mel. Burgess Meredith, 89, Who Was at Ease Playing Good Guys and Villains, Dies. The New York Times, September 11, 1997. Dostupné online [cit. 2011-09-17].
  2. Burgess Meredith obituary [online]. CNN, September 10, 1997. Dostupné online.
  3. Burgess Meredith dies at 89 [online]. CNN, 1997-09-10, [cit. 2011-09-17]. Dostupné online.
  4. 24 X 7 [online]. Infoplease.com, [cit. 2011-09-17]. Dostupné online.
  5. GARFIELD, David. A Player's Place: The Story of The Actors Studio. New York : Macmillan Publishing Co., Inc., 1980. ISBN 0-02-542650-8. Appendix: Life Members of The Actors Studio as of January 1980, s. 279.
  6. Meredith, Oliver Burgess, Capt [online]. www.airforce.togetherweserved.com, [cit. 2018-02-27]. Dostupné online.

Literatúra

  • Burgess Meredith: So far, so good : a memoir. Little Brown & Co., Boston 1994

Iné projekty

Externé odkazy

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Burgess Meredith na anglickej Wikipédii.