Smartfón: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Lepsie to je trz
Značky: prvá úprava redaktora odstránenie referencie vizuálny editor úprava z mobilu úprava z mobilného webu
Starekolena (diskusia | príspevky)
Revízia 6962338 používateľa Blanchap006 (diskusia) bola vrátená
Značka: vrátenie
Riadok 16: Riadok 16:
Smartfón slúži na podobné účely ako [[Mobilný telefón|mobilný]] telefón (predovšetkým na komunikáciu, [[GPS]] a pod.) ale prístup k [[internet]]u cez mobilné a [[WiFi]] siete umožňuje používanie rôznych ďalších aplikácií, ktoré sa do smartfónu dajú inštalovať cez internet priamo z [[Mobilný telefón|mobil]]u na hry, prácu, mobilnú kanceláriu a zábavu.
Smartfón slúži na podobné účely ako [[Mobilný telefón|mobilný]] telefón (predovšetkým na komunikáciu, [[GPS]] a pod.) ale prístup k [[internet]]u cez mobilné a [[WiFi]] siete umožňuje používanie rôznych ďalších aplikácií, ktoré sa do smartfónu dajú inštalovať cez internet priamo z [[Mobilný telefón|mobil]]u na hry, prácu, mobilnú kanceláriu a zábavu.


Telefón Simon od IBM (1994) dokázal prostredníctvom dotykovej obrazovky prijímať mobilné telefónne hovory, odosielať a prijímať faxy a e-maily a zahrňovať niekoľko ďalších aplikácií, ako sú adresár, kalendár, plánovač schôdzok, kalkulačka, hodiny svetového času a poznámkový blok. Simon bol prvý telefón, ktorý bol začlenený do skupiny PDA (osobný digitálny asistent), ktorá predtým obsahovala podobné prístroje ale bez možnosti telefonovať. Termín  "'''smart phone'''" sa však objavil v tlači až v roku 1995 v spojení s „komunikátorom“ ''PhoneWriter'' od spoločnosti AT&T.<!-- Preložené z nagl verzie tam je zdroj nie primárny takýto: Savage, Pamela (January 1995). "Designing a GUI for Business Telephone users". Association of Computing Machinery. Retrieved September 13, 2014. ...It is at this point that early usability test participants met impasse. The switch connected to our "smart phone" is expecting the typical "dumb end-point"... AT&T's PhoneWriter was demonstrated at the 1993 Comdex Computer Show... --> V Európe býva za priekopníčku považovaná Nokia 9000 Communicator z roku 1996. Na rozdiel od bežných telefónov mohla, vďaka operačnému systému, vykonávať viacero funkcií počítača (spracovanie textu, prehliadanie webu, terminál, Telnet, kontakty, poznámky, kalendár, kalkulačka a pod.).
Telefón [[IBM Simon|Simon od IBM]] (1994) dokázal prostredníctvom dotykovej obrazovky prijímať mobilné telefónne hovory, odosielať a prijímať faxy a e-maily a zahrňovať niekoľko ďalších aplikácií, ako sú adresár, kalendár, plánovač schôdzok, kalkulačka, hodiny svetového času a poznámkový blok. Simon bol prvý telefón, ktorý bol začlenený do skupiny [[Personal Digital Assistant|PDA (osobný digitálny asistent)]], ktorá predtým obsahovala podobné prístroje ale bez možnosti telefonovať. Termín&nbsp; "'''smart phone'''" sa však objavil v tlači až v roku 1995 v spojení s „komunikátorom“ ''PhoneWriter'' od spoločnosti [[AT&T]].<!-- Preložené z nagl verzie tam je zdroj nie primárny takýto: Savage, Pamela (January 1995). "Designing a GUI for Business Telephone users". Association of Computing Machinery. Retrieved September 13, 2014. ...It is at this point that early usability test participants met impasse. The switch connected to our "smart phone" is expecting the typical "dumb end-point"... AT&T's PhoneWriter was demonstrated at the 1993 Comdex Computer Show... --> V Európe býva za priekopníčku považovaná [[Nokia 9000|Nokia 9000 Communicator]] z roku 1996. Na rozdiel od bežných (angl. dumb = slovensky hlúpy) telefónov mohla, vďaka operačnému systému, vykonávať viacero funkcií [[počítač|počítača]] (spracovanie textu, prehliadanie webu, terminál, Telnet, kontakty, poznámky, kalendár, kalkulačka a pod.).


9. januára 2007 Steve Jobs z Apple slávnostne predstavil prvý iPhone v San Franciscu. Prvý iPhone iPhone 2G mal od 5. septembra 2007 zníženú základnú cenu (verzia s 8 GB úložiskom) na 399 US dolárov bez dane, a to ešte s povinným dvojročným kontraktom s operátorom. Spoločnosť Apple predala miliónty iPhone po piatich dňoch od zlacnenia (74 dňoch po vydaní). iPhonom zmenilo Apple svet telekomunikačných technológií. Prvý iPhone 3G v Česku a na Slovensku bolo možné kúpiť v noci z 21. na 22. augusta 2008.
9. januára 2007 [[Steve Jobs]] z [[Apple Inc.|Apple]] slávnostne&nbsp;predstavil prvý [[iPhone]] v San Franciscu. Prvý iPhone [[IPhone (pôvodný)|iPhone 2G]] mal od 5. septembra 2007 zníženú základnú cenu (verzia s 8 GB úložiskom) na 399 US dolárov bez dane, a to ešte s povinným dvojročným kontraktom s operátorom.<ref name=":1">{{Citácia elektronického dokumentu|titul=Takto Apple zmenil svet technológií|url=https://finweb.hnonline.sk/financie-a-burzy/888292-takto-apple-zmenil-svet-technologii|vydavateľ=finweb.hnonline.sk|dátum prístupu=2019-11-11|jazyk=sk}}</ref> Spoločnosť Apple predala miliónty iPhone po piatich dňoch od zlacnenia (74 dňoch po vydaní). iPhonom zmenilo Apple svet telekomunikačných technológií.<ref name=":1" /> Prvý iPhone 3G v Česku a na Slovensku bolo možné kúpiť v noci z 21. na 22. augusta 2008.


== Referencie ==
== Referencie ==

Verzia z 13:15, 7. január 2020

Smartfóny Samsung s operačným systémom Android
iPhone s operačným systémom IOS

Smartfón (iné názvy: smartphone, inteligentný telefón[1], nevhodne chytrý[2] telefón, zriedkavo múdry telefón) je mobilný telefón s operačným systémom. Najpoužívanejšími systémami sú Google Android, Apple iOS, ktoré umožňujú, aby bol prístroj vybavený bohatou základnou výbavou aplikácií (funkcií) a neskôr rozšírený o ďalšie. Existujú aj operačné systémy, ktoré sa už takmer nepoužívajú a ich podiel na trhu bol v roku 2016 menej ako 2% a postupne klesá (Microsoft Windows, Symbian alebo PalmOS) a v roku už okrem dvoch prvých uvedených existoval prakticky len Microsoft Windows s podielom menej ako 1% v júli 2019.[3]

Smartfón slúži na podobné účely ako mobilný telefón (predovšetkým na komunikáciu, GPS a pod.) ale prístup k internetu cez mobilné a WiFi siete umožňuje používanie rôznych ďalších aplikácií, ktoré sa do smartfónu dajú inštalovať cez internet priamo z mobilu na hry, prácu, mobilnú kanceláriu a zábavu.

Telefón Simon od IBM (1994) dokázal prostredníctvom dotykovej obrazovky prijímať mobilné telefónne hovory, odosielať a prijímať faxy a e-maily a zahrňovať niekoľko ďalších aplikácií, ako sú adresár, kalendár, plánovač schôdzok, kalkulačka, hodiny svetového času a poznámkový blok. Simon bol prvý telefón, ktorý bol začlenený do skupiny PDA (osobný digitálny asistent), ktorá predtým obsahovala podobné prístroje ale bez možnosti telefonovať. Termín  "smart phone" sa však objavil v tlači až v roku 1995 v spojení s „komunikátorom“ PhoneWriter od spoločnosti AT&T. V Európe býva za priekopníčku považovaná Nokia 9000 Communicator z roku 1996. Na rozdiel od bežných (angl. dumb = slovensky hlúpy) telefónov mohla, vďaka operačnému systému, vykonávať viacero funkcií počítača (spracovanie textu, prehliadanie webu, terminál, Telnet, kontakty, poznámky, kalendár, kalkulačka a pod.).

9. januára 2007 Steve Jobs z Apple slávnostne predstavil prvý iPhone v San Franciscu. Prvý iPhone iPhone 2G mal od 5. septembra 2007 zníženú základnú cenu (verzia s 8 GB úložiskom) na 399 US dolárov bez dane, a to ešte s povinným dvojročným kontraktom s operátorom.[4] Spoločnosť Apple predala miliónty iPhone po piatich dňoch od zlacnenia (74 dňoch po vydaní). iPhonom zmenilo Apple svet telekomunikačných technológií.[4] Prvý iPhone 3G v Česku a na Slovensku bolo možné kúpiť v noci z 21. na 22. augusta 2008.

Referencie

  1. Mám písať smartphone alebo smartfón alebo treba tento výraz prekladať a ako? [online]. sme.sk, 19.07.2012, [cit. 2014-01-13]. Dostupné online.
  2. JAZYKOVÁ PORADŇA. Je správne používanie slova "chytrý, chytrá" v súvislosti so slovným spojením "chytrá ponuka"? [online]. SME.sk, 5. 4. 2013, [cit. 2016-11-11]. Dostupné online.
  3. Mobile OS market share 2018 [online]. Statista, [cit. 2019-11-11]. Dostupné online. (po anglicky)
  4. a b Takto Apple zmenil svet technológií [online]. finweb.hnonline.sk, [cit. 2019-11-11]. Dostupné online.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Smartfón