Glyptotéka (Mníchov): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Kay7SK (diskusia | príspevky)
d úprava, wikilinky
Riadok 21: Riadok 21:
[[Kategória:Múzeá v Nemecku]]
[[Kategória:Múzeá v Nemecku]]
[[Kategória:Stavby v Mníchove]]
[[Kategória:Stavby v Mníchove]]
[[Kategória:Neoklasicistické stavby]]
[[Kategória:Neoklasicistické stavby v Nemecku]]

Verzia z 11:22, 15. február 2020

Priečelie Glyptotéky
Interiér v roku 1900

Súradnice: 48° 08′ 47″ s.š., 11° 33′ 57″ v.d. Glyptotéka v Mníchove je múzeum, ktoré vzniklo poverením bavorského kráľa Ľudovíta I. Spravuje zbierku gréckych a rímskych sochárskych diel (odtiaľ γλυπτο- glypto-„socha“, z gréckeho slova γλύφειν glyphein „vytesať“). Budovu navrhol Leo von Klenze v neoklasicistickom štýle. Výstavba prebiehala v rokoch 18161830. V súčasnosti je múzeum časťou Kunstareal, muzeálnej štvrti v centre Mníchova.

Budova

Návrh komplexu na námestí Königsplatz, kde sa budova nachádza, vytvorili architekti Karl von Fischer a Leo von Klenze v roku 1815. Neskôr bolo námestie navrhnuté v štýle fóra s Glyptotékou na severe. Farebné fresky a štuky vytvorili významní umelci ako Peter von Cornelius, Clemens von Zimmermann a Wilhelm von Kaulbach vyzdobil steny múzea. Budova bola pôvodne celá postavená z mramoru, ale počas 2. svetovej vojny bola bombardovaná a neskôr rekonštruovaná. Vnútorné steny sú tehlové s omietkou.

Zbierka

Múzeum obsahuje zbierku sôch z obdobia približne 650 pred Kr. až do rímskeho obdobia cca 550 po Kr. Nachádzajú sa tu významné sochy, reliéfy a mozaiky. Okrem iných sa tu nachádzajú napríklad rímske busty cisárov (Octavianus Augustus (cca rok 40), Nero (65), Septimius Severus (200)), alebo socha mladíka z Attiky (archaické obdobie) a socha opitého Satyra.

Iné projekty

Zdroj

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Glyptothek na anglickej Wikipédii.