Ohnisko zemetrasenia: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Peko (diskusia | príspevky)
d portál
Bez shrnutí editace
Značky: úprava z mobilu úprava z mobilného webu
Riadok 28: Riadok 28:
Miesto ležiace na zemskom povrchu kolmo nad hypocentrom sa označuje ako [[epicentrum (zemetrasenie)|epicentrum]].
Miesto ležiace na zemskom povrchu kolmo nad hypocentrom sa označuje ako [[epicentrum (zemetrasenie)|epicentrum]].


== Charakeristika hypocentra v užšom zmysle ==
Charakeristika hypocentra v užšom zmysle
Ohniskom zemetrasenia rozumieme celú oblasť vzniku zemetrasenia (tá môže dosahovať pomerne veľké rozmery). Hypocentrum (v užšom zmysle) je jeden konkrétny bod, ťažisko tohto ohniska. Vzhľadom na to, že väčšina zemetrasení nemá bodový charakter, ale vzniká na zlomoch v [[Zemská kôra|zemskej kôre]], je hypocentrum spravidla iba približným stredom oblasti, v ktorej k uvoľneniu energie došlo. Jeho zameranie a následné určenie jeho pozície sa uskutočňuje minimálne vďaka 3 seizmologickým staniciam.
Ohniskom zemetrasenia rozumieme celú oblasť vzniku zemetrasenia tá môže dosahovať pomerne veľké rozmery. Hypocentrum v užšom zmysle je jeden konkrétny bod, ťažisko tohto ohniska. Vzhľadom na to, že väčšina zemetrasení nemá bodový charakter, ale vzniká na zlomoch v Zemská kôrazemskej kôre, je hypocentrum spravidla iba približným stredom oblasti, v ktorej k uvoľneniu energie došlo. Jeho zameranie a následné určenie jeho pozície sa uskutočňuje minimálne vďaka 3 seizmologickým staniciam.


== Referencie ==
== Referencie ==

Verzia z 19:13, 27. február 2020

Ilustrácia bodu, kde sa nachádza hypocentrum pod epicentrom zemetrasenia

Ohnisko zemetrasenia alebo hypocentrum je miesto (oblasť) pod zemským povrchom, v ktorom vzniká zemetrasenie a z ktorého sa šíria zemetrasné vlny. V užšom (presnejšom) zmysle sa ako hypocentrum označuje len ťažisko ohniska zemetrasenia.[1][2] Miesto ležiace na zemskom povrchu kolmo nad hypocentrom sa označuje ako epicentrum.

Charakeristika hypocentra v užšom zmysle Ohniskom zemetrasenia rozumieme celú oblasť vzniku zemetrasenia tá môže dosahovať pomerne veľké rozmery. Hypocentrum v užšom zmysle je jeden konkrétny bod, ťažisko tohto ohniska. Vzhľadom na to, že väčšina zemetrasení nemá bodový charakter, ale vzniká na zlomoch v Zemská kôrazemskej kôre, je hypocentrum spravidla iba približným stredom oblasti, v ktorej k uvoľneniu energie došlo. Jeho zameranie a následné určenie jeho pozície sa uskutočňuje minimálne vďaka 3 seizmologickým staniciam.

Referencie

  1. hypocentrum. In: Technický slovník naučný. 1. vyd. Zväzok 3. G-J. Praha : Encyklopedický dům, 2002. ISBN 80-86044-20-3. S. 201.
  2. PETRÁNEK, Jan. zemětřesení [online]. Brno: Česká geologická služba, [cit. 2015-07-07]. Dostupné online.

Zdroj

  • časť charakteristika je presunutá z článku hypocentrum