Wikipédia:WikiJar SVE 2020: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d Verzia používateľa 195.91.13.144 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Jetam2
Značka: rollback
NUUUDA
Riadok 2: Riadok 2:
'''WikiJar strednej a východnej Európy 2020''' (skrátene '''WikiJar SVE 2020''', po anglicky '''CEE Spring 2020''') je medzinárodná súťaž v tvorbe článkov, prebiehajúca na verziách Wikipédie v jazykoch strednej a východnej Európy. Štvrtý ročník na [[Slovenská Wikipédia|slovenskej Wikipédii]] začne 21. marca a skončí 31. mája 2020.
'''WikiJar strednej a východnej Európy 2020''' (skrátene '''WikiJar SVE 2020''', po anglicky '''CEE Spring 2020''') je medzinárodná súťaž v tvorbe článkov, prebiehajúca na verziách Wikipédie v jazykoch strednej a východnej Európy. Štvrtý ročník na [[Slovenská Wikipédia|slovenskej Wikipédii]] začne 21. marca a skončí 31. mája 2020.


Hovorí sa, že viac poznáme vzdialené kraje ako blízkych susedov. A to je škoda! Túto medzeru v poznaní chceme pomôcť zaceliť{{--}}tak pre účastníkov súťaže, ktorí sa popri písaní a prekladaní článkov dozvedia mnoho o reáliách susedných štátov, ako aj pre širokú slovenskú verejnosť, ktorá u nás nájde viac hodnotných informácií o tejto téme.
(Hej hej už sa len hovorí) Hovorí sa, že viac poznáme vzdialené kraje ako blízkych susedov. A to je škoda! Túto medzeru v poznaní chceme pomôcť zaceliť{{--}}tak pre účastníkov súťaže, ktorí sa popri písaní a prekladaní článkov dozvedia mnoho o reáliách susedných štátov, ako aj pre širokú slovenskú verejnosť, ktorá u nás nájde viac hodnotných informácií o tejto téme.


== Pravidlá ==
== Pravidlá ==

Verzia z 09:03, 27. máj 2020



WikiJar strednej a východnej Európy
21. marca – 31. mája 2020
Súťaž bola ukončená. Vyhodnotenie súťaže pozri nižšie.



WikiJar strednej a východnej Európy 2020 (skrátene WikiJar SVE 2020, po anglicky CEE Spring 2020) je medzinárodná súťaž v tvorbe článkov, prebiehajúca na verziách Wikipédie v jazykoch strednej a východnej Európy. Štvrtý ročník na slovenskej Wikipédii začne 21. marca a skončí 31. mája 2020.

(Hej hej už sa len hovorí) Hovorí sa, že viac poznáme vzdialené kraje ako blízkych susedov. A to je škoda! Túto medzeru v poznaní chceme pomôcť zaceliť – tak pre účastníkov súťaže, ktorí sa popri písaní a prekladaní článkov dozvedia mnoho o reáliách susedných štátov, ako aj pre širokú slovenskú verejnosť, ktorá u nás nájde viac hodnotných informácií o tejto téme.

Pravidlá

V skratke: V dobe od 21. marca 2020 00:00 stredoeurópskeho času (SEČ) do 31. mája 2020 23:59 SEČ vytvárajte nové články alebo rozširujte už existujúce články týkajúce sa štátov a regiónu strednej a východnej Európy (okrem Slovenska). Akceptujeme len vlastnú tvorbu, nie preklady z inojazyčných Wikipédií. Každý článok musí byť písaný encyklopedickým štýlom a podložený citáciami na použité zdroje. Za každých 1 000 bajtov zmysluplného textu získate jeden súťažný bod.

Podmienkou nie je zverejnenie občianskej identity (mena a priezviska). Organizátor nebude od súťažiacich vyžadovať žiadne osobné údaje.
  • Súťažné príspevky musia byť v súlade s pravidlami slovenskej Wikipédie, písané encyklopedickým štýlom, podložené citáciami (referenciami) uvedenými v článku. Prihliada sa na presnosť a odbornosť, rozsah, resp. pokrytie spracovanej problematiky, množstvo a kvalitu použitých zdrojov, čitateľnosť, štruktúrovanosť, ako aj gramatickú, pravopisnú a štylistickú podobu článkov.
  • Do súťaže nemožno prihlásiť preklady z inojazyčných Wikipédií. Príspevky, o ktorých porota zistí, že sú nepriznanými prekladmi, budú zo súťaže vylúčené.
  • Za každých 1 000 bajtov zmysluplného textu porota udelí jeden súťažný bod. Súťažiaci s najvyšším počtom bodov získa 1. miesto, súťažiaci s druhým najvyšším počtom bodov 2. miesto atď.
  • Hodnotené budú príspevky v tej podobe, v ktorej boli prihlásené do súťaže.
  • Ak niektorému z účastníkov nemôže byť cena udelená, pretože nesplnil vyššie uvedené podmienky, postupujú na jeho miesto ďalší podľa bodového poradia. Prípadné zvláštne ocenenia navrhne porota organizátorovi podľa svojho uváženia.

Kategórie a prihlásenie článkov

Originálne články

  • autorské články

Prihlásiť článok v kategórii Originálne články
Ženy

  • autorské články o ženách

Prihlásiť článok v kategórii Ženy

O čom písať?

V súťaži možno prispievať na ľubovoľnú tému týkajúcu sa regiónu strednej a východnej Európy okrem Slovenska. Pre kompletný zoznam zahrnutých štátov a území pozri vyššie.

Zaujíma vás geografia? Môžete písať o mestách a dedinách, o pohoriach a riekach... Ste nadšencom histórie? Región strednej a východnej Európy je historicky veľmi bohatý, využite to. Nadchýna vás svet športu? Čo tak opísať vrcholových športovcov či športové kluby v jednotlivých štátoch? Alebo máte radšej financie a podnikanie? Potom sa môžete pozrieť na banky, burzy či významné spoločnosti pôsobiace v regióne. Alebo ste toho názoru, že dámy majú prednosť? V dejinách i v súčastnosti nájdete mnoho stredo- a východoeurópskych žien, o ktorých sa oplatí písať.

Výber možných tém je vskutku veľmi široký – geograficky, tematicky aj chronologicky. Aby ste sa nestratili hneď na začiatku, pripravili sme pre vás pár pomôcok.

Prvou je nástroj na vyhľadávanie článkov, ktoré už existujú v inojazyčnej Wikipédii, ale ešte nie v slovenskej. Vyskúšajte si ho pre články o Česku na českej Wikipédii a pozrite sa aj na Wikipédie v iných jazykoch, ktoré ovládate.

Tento nástroj vám ale nájde úplne všetko – vrátane ulíc v Prahe. Aby ste sa vedeli zamerať na články o dôležitých témach, ľudia z jednotlivých krajín vytvorili zoznamy najvýznamnejších tém o danom štáte, ktoré si svoj vlastný článok na slovenskej Wikipédii zaslúžia najviac. Na zoznam sa dostanete kliknutím na vlajku krajiny:


Nenašli ste, čo hľadáte, alebo máte nejaké ďalšie otázky? Pokojne nám napíšte do diskusie.