Harry Potter a Ohnivá čaša (kniha): Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Značky: vizuálny editor úprava z mobilu úprava z mobilného webu
RickRichards (diskusia | príspevky)
Revízia 7044657 používateľa 178.143.71.192 (diskusia) bola vrátená
Značka: vrátenie
Riadok 51: Riadok 51:
| ISBN = 80-551-0173-6
| ISBN = 80-551-0173-6
}}
}}
[[Súbor:HP books.png|left|80px]]'''Harry Potter a Ohnivá čaša''' ({{eng|Harry Potter and the Goblet of Fire}}) je štvrtý diel [[Harry Potter (knihy)|série ôsmich kníh]] o osude chlapca [[Harry Potter (postava)|Harryho Pottera]], mladého čarodejníka. Autorkou knihy je anglická spisovateľka [[Joanne Rowlingová]]. Kniha bola prvýkrát publikovaná v roku [[2000]] v anglickom vydavateľstve [[Bloomsbury]]. Na Slovensku vyšla v roku [[2001]] vo vydavateľstve Ikar. Knihu preložila [[Oľga Kralovičová]]. Na základe knihy bol natočený rovnomenný film.
[[Súbor:HP books.png|left|80px]]'''Harry Potter a Ohnivá čaša''' ({{eng|Harry Potter and the Goblet of Fire}}) je štvrtý diel [[Harry Potter (knihy)|série siedmich kníh]] o osude chlapca [[Harry Potter (postava)|Harryho Pottera]], mladého čarodejníka. Autorkou knihy je anglická spisovateľka [[Joanne Rowlingová]]. Kniha bola prvýkrát publikovaná v roku [[2000]] v anglickom vydavateľstve [[Bloomsbury]]. Na Slovensku vyšla v roku [[2001]] vo vydavateľstve Ikar. Knihu preložila [[Oľga Kralovičová]]. Na základe knihy bol natočený rovnomenný film.


== Stručný obsah knihy ==
== Stručný obsah knihy ==

Verzia z 07:32, 7. jún 2020

Harry Potter a Ohnivá čaša
Harry Potter and the Goblet of Fire

Autor J. K. Rowlingová
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania Spojené kráľovstvo
Nakladateľstvo originálneho vydania Bloomsbury
Dátum 1. vydania originálu 8. júl 2000
ISBN 1. vydania originálu ISBN 074754624X
Literárny druh próza
Literárny žáner dobrodružno-fantasy
Chronológia
Predchádzajúci diel Harry Potter a väzeň z Azkabanu
Nasledujúci diel Harry Potter a Fénixov rád
Slovenské vydania knihy

Harry Potter a Ohnivá čaša (angl. Harry Potter and the Goblet of Fire) je štvrtý diel série siedmich kníh o osude chlapca Harryho Pottera, mladého čarodejníka. Autorkou knihy je anglická spisovateľka Joanne Rowlingová. Kniha bola prvýkrát publikovaná v roku 2000 v anglickom vydavateľstve Bloomsbury. Na Slovensku vyšla v roku 2001 vo vydavateľstve Ikar. Knihu preložila Oľga Kralovičová. Na základe knihy bol natočený rovnomenný film.

Stručný obsah knihy

Harry Potter je znovu na prázdninách u otravných Dursleyovcov. Chce sa od nich odpútať, a tak sa zúčastní na Svetovom pohári v metlobale spolu s Hermionou, Ronom a Weasleyovcami, kde sa objavia Smrťožrúti a niekto vyčaruje temné znamenie. Okrem toho sa po sto rokoch na Rokforte pripravuje Trojčarodejnícky turnaj a majú sa na ňom zúčastniť dve ďalšie školy. Harry aj naďalej túži byť obyčajným štrnásťročným čarodejníkom. Má však smolu, lebo nie je obyčajný – dokonca ani podľa čarodejníckych meradiel. Ohnivá čaša ho vyberie ako štvrtého reprezentanta, ktorý sa vlastne vôbec nemá turnaja zúčastniť a počas roka musí zvládnuť tri smrteľne nebezpečné a náročné úlohy. Obranu proti čiernej mágií začne učiť výstredný Alastor Moody, z ktorého sa vykľuje smrťožrút Barty Crouch pod pôsobením všehodžúsu. Keď sa víťazi turnaja, Harry a Cedric Diggory dotknú Trojčarodejníckeho pohára, zistia, že je to prenášadlo, ktoré ich zaviedlo rovno k Lordovi Voldemortovi. Cedrica zavraždí a za pomoci Harryho krvi sa vráti. Pred istou smrťou sa mu podarí uniknúť len o vlások, ale nikto mu nechce veriť, okrem priateľov a profesora Dumbledora, že Lord Voldemort znovu povstal. Ministerstvo Harryho pokladá za blázna, že mu sláva stúpla do hlavy.

Iné projekty