Hermiona Grangerová: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d väčší revert
Bez shrnutí editace
Značky: úprava z mobilu úprava z mobilného webu
Riadok 22: Riadok 22:
| Schopnosť = Čítať knihy
| Schopnosť = Čítať knihy
| Povolanie = Ministerka mágie
| Povolanie = Ministerka mágie
| Rodina =[[Lucius Malfoy]] (svokor) <br> [[Narcissa Malfoyová]] (svokra)
| Rodina =[[Arthur Weasley]] (svokor) <br> [[Molly Weasleyová]] (svokra) <br> [[Harry Potter]] (švagor) <br> [[Ginny Weasleyová]] (švagriná) <br> [[James Sirius Potter]] (synovec) <br> [[Albus Severus Potter]] (synovec)<br> [[Lily Luna Potterová]] (neter) <br> [[Bill Weasley]] (švagor) <br> [[Fleur Delacourová]] (švagriná) <br> [[Victoire Weasleyová]] (neter) <br> Dominique Weasleyová (neter) <br> Louis Weasley (synovec) <br> [[Charlie Weasley]] (švagor) <br> [[Percy Weasley]] (švagor) <br> [[Audrey Weasleyová]] (švagriná) <br> [[Molly Weasleyová II]] (neter) <br> Lucy Weasleyová (neter) <br> [[Fred Weasley]] (švagor; zosnulý) <br> [[George Weasley]] (švagor) <br> [[Angelina Johnsonová]] (švagriná) <br> Fred Weasley II (synovec) <br> Roxanne Weasleyová (neter)
| Manžel(ka) =[[Ron Weasley]]
| Manžel(ka) =[[Draco Malfoy]]
| Potomkovia =[[Rose Grangerová-Weasleyová]], [[Hugo Grenger-Weasley]]
| Potomkovia =[[Scorpius Hyperon Malfoy]]
| Náboženstvo =
| Náboženstvo =
| Národnosť =britská
| Národnosť =britská
Riadok 30: Riadok 30:
| Iné1 = [[Chrabromil]]
| Iné1 = [[Chrabromil]]
}}
}}
'''Hermiona Jean Grangerová''' je literárna postava 7-dielnej ságy o mladom čarodejníkovi [[Harry Potter (postava)|Harrym Potterovi]]. Hermiona je jedna z hlavných hrdinov. Pochádza z muklovskej rodiny, obaja jej rodičia sú zubári. Mala nosiť strojček, ale po incidente pred hodinou elixírov ako jej [[Draco Malfoy|Draco]] zväčšil zuby, nechala scvrkávacie kúzlo pôsobiť dlhšie. [[Rokfort|V škole]] sa zoznámila s priateľmi [[Harry Potter (postava)|Harrym Potterom]] a [[Ron Weasley|Ronom Weasleym]]. Vlastnú sovu nikdy nemala, no v 3. ročníku si kúpila Krivolaba (kríženec knézla a mačky). V 5. ročníku založila na čele s Harrym Antiumbridgeovské hnutie s názvom [[Dumbledorova armáda]]. Na skúškach toho roku získala plný počet VČÚ, všetko vynikajúci, až na Obranu proti čiernej mágii a stala sa prefektkou. V 7. roku nenastúpila na Rokfort, ale išla s Harrym a Ronom hľadať [[horcruxy]]. Do Rokfortu sa po porazení Voldemorta ako jediná z trojice vrátila dokončiť štúdium. Hermiona plne prejavila svoje city voči Ronovi až v siedmej knihe, keď sa pobozkali. Skončilo sa to svadbou a majú 2 deti – Huga a Rose, ktorá zdedila talent po mame. POo tom, čo porazili Voldemorta mala vlastnú kartičku v čokoládových žabkách.
'''Hermiona Jean Grangerová''' je literárna postava 7-dielnej ságy o mladom čarodejníkovi [[Harry Potter (postava)|Harrym Potterovi]]. Hermiona je jedna z hlavných hrdinov. Pochádza z muklovskej rodiny, obaja jej rodičia sú zubári. Mala nosiť strojček, ale po incidente pred hodinou elixírov ako jej [[Draco Malfoy|Draco]] zväčšil zuby, nechala scvrkávacie kúzlo pôsobiť dlhšie. [[Rokfort|V škole]] sa zoznámila s priateľmi [[Harry Potter (postava)|Harrym Potterom]] a [[Ron Weasley|Ronom Weasleym]]. Vlastnú sovu nikdy nemala, no v 3. ročníku si kúpila Krivolaba (kríženec knézla a mačky). V 5. ročníku založila na čele s Harrym Antiumbridgeovské hnutie s názvom [[Dumbledorova armáda]]. Na skúškach toho roku získala plný počet VČÚ, všetko vynikajúci, až na Obranu proti čiernej mágii a stala sa prefektkou. V 7. roku nenastúpila na Rokfort, ale išla s Harrym a Ronom hľadať [[horcruxy]]. Do Rokfortu sa po porazení Voldemorta ako jediná z trojice vrátila dokončiť štúdium.Po tom, čo porazili Voldemorta mala vlastnú kartičku v čokoládových žabkách.


==Charakteristika==
==Charakteristika==

Verzia z 10:27, 15. september 2020

Hermiona Grangerová

Emma Watson, predstaviteľka Hermiony Grangerovej
Základné informácie
SériaHarry Potter
AutorJoanne Rowlingová
HerecEmma Watsonová
Slovenský dabingTáňa Pauhofová
Prvý výskytHarry Potter a Kameň mudrcov
O postave
Celé menoHermiona Jean Grangerová
Dátum narodenia19. september 1979
Pohlaviežena
Druh bytostiČarodejnica
SchopnosťČítať knihy
PovolanieMinisterka mágie
RodinaLucius Malfoy (svokor)
Narcissa Malfoyová (svokra)
Manžel(ka)Draco Malfoy
PotomkoviaScorpius Hyperon Malfoy
Národnosťbritská
FakultaChrabromil

Hermiona Jean Grangerová je literárna postava 7-dielnej ságy o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi. Hermiona je jedna z hlavných hrdinov. Pochádza z muklovskej rodiny, obaja jej rodičia sú zubári. Mala nosiť strojček, ale po incidente pred hodinou elixírov ako jej Draco zväčšil zuby, nechala scvrkávacie kúzlo pôsobiť dlhšie. V škole sa zoznámila s priateľmi Harrym Potterom a Ronom Weasleym. Vlastnú sovu nikdy nemala, no v 3. ročníku si kúpila Krivolaba (kríženec knézla a mačky). V 5. ročníku založila na čele s Harrym Antiumbridgeovské hnutie s názvom Dumbledorova armáda. Na skúškach toho roku získala plný počet VČÚ, všetko vynikajúci, až na Obranu proti čiernej mágii a stala sa prefektkou. V 7. roku nenastúpila na Rokfort, ale išla s Harrym a Ronom hľadať horcruxy. Do Rokfortu sa po porazení Voldemorta ako jediná z trojice vrátila dokončiť štúdium.Po tom, čo porazili Voldemorta mala vlastnú kartičku v čokoládových žabkách.

Charakteristika

Hermiona je strednej postavy, má hnedé kučeravé neposlušné vlasy a miestami trochu panovačný hlas. Do 4. ročníka mala krivé zuby, ktoré si však pomocou mágie napravila. Je veľmi inteligentná, rozvážna, tvrdohlavá, trochu citlivá a predovšetkým lojálna. Jej patronus nadobúda podobu striebornej vydry (možno je to tým, že Ron býva v dedinke Vydrí sv. Dráb). Najradšej má vôňu čerstvo pokosenej trávy, nového pergamenu a mentolovej zubnej pasty. Hermiona je veľmi inteligentné dievča, ktoré prečítalo množstvo kníh, neimponuje jej veštenie, lebo je to veľmi nejasný odbor mágie. Jej najobľúbenejším predmetom je aritmancia, má rada aj čarovanie, transfiguráciu, starobylé runy a ako jediná z celej triedy vie odolávať uspávajúcemu, monotónnemu hlasu profesora Binnsa, ktorý učí dejiny mágie.

Výskyt v knihách

  • Harry Potter a Kameň mudrcov – S Harrym a Ronom sa začala priateliť, až keď jej zachránili život pred trollom. Pomáhala im s učením, lebo bola nadmieru inteligentná. Na konci roka spoločne zachránili Kameň mudrcov pred Voldemortom. Hermiona rozlúštila odkaz fľašiek s elixírmi, ktorý Harrymu pomohol dostať sa do ďalšej komnaty.
  • Harry Potter a Tajomná komnata – Pri zisťovaní kto je Slizolinovým potomkom sa nešťastne premenila na mačku (a mala aj chvost). Po zistení, že v tajomnej komnate je bazilisk, skamenela. Po vypití mandragorového odvaru už bol koniec roka a skúšky sa zrušili, z čoho bola veľmi nešťastná.
  • Harry Potter a Väzeň z Azkabanu – Používala Časovrat, aby mohla stíhať všetky svoje predmety. Kvôli údajnej vražde Ronovho Prašivca jej Krivolabom sa pohádali. Pomáhala Hagridovi s prípravou na pojednávanie o útoku hipogrifa Hrdozobca na Malfoya. Pohádala sa s prof. Trelawneyovou a vzdala sa veštenia, následne po odsúdení Hrdozobca uštedrila Malfoyovi poriadne zaucho. Keď sa Prašivec našiel, pomerila sa s Ronom a dostali sa do Škriekajúcej búdy, kde sa stretli s domnelým vrahom Siriusom Blackom. Pomocou Časovratu sa vrátila s Harrym do blízkej minulosti a zachránili Hrdozobca a aj nevinného Siriusa.
  • Harry Potter a Ohnivá čaša – Harrymu pomáhala riešiť trojčarodejnícke úlohy. Išla na Vianočný ples s Viktorom Krumom a nie s Ronom, kvôli čomu sa pohádali. Stala sa Krumovým čaríkom (vec, ktorú má človek zo všetkého najradšej). Pohádala sa s novinárkou Ritou Skeeterovou, ktorá si ju následne podala v jej článku Tajná láska Harryho Pottera. Zistila, že Rita je neregistrovaný animágus a premieňa sa na chrobáka a tak odpočúva súkromné rozhovory, čím zariadila koniec jej kariéry.
  • Harry Potter a Fénixov rád – Cez leto a Vianoce bývala v Siriusovom dome, stala sa prefektkou, prejavovali sa jej city k Ronovi. Prišla s návrhom založiť antiumbridgeovskú skupinu Dumbledorova armáda. Umbridgeovú vylákala do Zakázaného lesa, kde ju napadlo stádo rozzúrených kentaurov. Následne na ministerstve v Oddelení záhad zachránila spolu s priateľmi proroctvo. Vážne ju zranil jeden nemý smrťožrút, ale uzdravila sa. Spolu sa im podarilo dokázať, že Voldemort sa vrátil.
  • Harry Potter a polovičný princ – Stala sa členkou Slugyho klubu, opäť menovaná za prefektku. Nenávidela Rona za to, že sa bozkával s Lavender Brownovou. Po pokuse o otravu Rona sa opäť dali dokopy. Spravila premiestňovacie skúšky. V záverečnom súboji, keď mala strážiť Snapa, ju oklamal a vinila sa, že ona môže za to, že Snape zabil Dumbledora.
  • Harry Potter a Dary smrti – Nevrátila sa do Rokfortu, ale s priateľmi išla hľadať horcruxy. Dumbledore jej v poslednej vôli odkázal originálnu knižku Rozprávky barda Beedla. Keď Ron odišiel, celé noci plakala, no keď sa vrátil, plne sa prejavil ich vzťah. Keď Harryho, Rona a Hermionu chytili lapači, použila na Harryho pŕhliace zaklínadlo, aby tak získala čas. V sídle Malfoyovcov ju mučila smrťožrútka Bellatrix Lestrangeová. Bojovala na Rokforte, zachránila Goyla pred plameňmi Satanského ohňa. Bola svedkom zabitia Voldemorta Harryho rukou. Vydala sa za Rona a mali dve nádherné deti – Huga a Rose.
  • Rozprávky Barda Beedla – Pri venovaní knihy bola spomenutá ako Hermiona Grangerová.