Elon Musk: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Bez shrnutí editace
Značky: vrátené úprava z mobilu úprava z mobilného webu
d Verzia používateľa 85.237.234.121 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od Pescan
Značka: rollback
Riadok 38: Riadok 38:
Prostredníctvom spoločnosti SpaceX plánuje uskutočniť misiu na [[Mars]]. Jeho hlavným cieľom je [[Mars#Kolonizácia Marsu|kolonizácia Marsu]], ktorú považuje za záložný plán pre prežitie ľudskej rasy. Dlhodobo upozorňuje na nebezpečenstvo [[umelá inteligencia|umelej inteligencie]]. Považuje ju za najväčšiu hrozbu pre ľudstvo. To bol hlavný dôvod, prečo inicioval založenie spomínanej organizácie OpenAI.
Prostredníctvom spoločnosti SpaceX plánuje uskutočniť misiu na [[Mars]]. Jeho hlavným cieľom je [[Mars#Kolonizácia Marsu|kolonizácia Marsu]], ktorú považuje za záložný plán pre prežitie ľudskej rasy. Dlhodobo upozorňuje na nebezpečenstvo [[umelá inteligencia|umelej inteligencie]]. Považuje ju za najväčšiu hrozbu pre ľudstvo. To bol hlavný dôvod, prečo inicioval založenie spomínanej organizácie OpenAI.


S majetkom 38,9 miliardy dolárov ho v apríli 2020 magazín [[Forbes (magazín)|Forbes]] vyhlásil za '''23. najbohatšieho človeka''' na svete.
S majetkom je na 2. Priečke najbohatších ľudí na svete.


== Životopis ==
== Životopis ==

Verzia z 15:27, 24. november 2020

Elon Musk
inžinier, vynálezca, vizionár, podnikateľ a filantrop
Elon Musk v roku 2018
Elon Musk v roku 2018
Rod. menoElon Reeve Musk
Narodenie28. jún 1971 (52 rokov)
Pretória, Južná Afrika
BydliskoBel Air, Los Angeles, Kalifornia, USA
Národnosťjuhoafrická
Štátna príslušnosťJužná Afrika (1971 – súčasnosť)
Kanada (1989 – súčasnosť)
Spojené štáty (2002 – súčasnosť)
Zamestnaniepodnikateľ, investor, inžinier
Známy vďakazakladateľ, výkonný riaditeľ a vedúci dizajnér spoločnosti SpaceX
výkonný riaditeľ a produktový architekt spoločnosti Tesla, Inc.
spoluzakladateľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Neuralink
zakladateľ spoločnosti The Boring Company
spoluzakladateľ spoločnosti Zip2
zakladateľ spoločnosti X.com (neskôr PayPal)
spoluzakladateľ neziskovej organizácie OpenAI
predseda spoločnosti SolarCity
Alma materQueen's University
University of Pennsylvania
Aktívne roky1995 – súčasnosť
RodičiaMaye Musková (matka)
Errol Musk (otec)
PríbuzníLyndon Rive (bratranec)
SúrodenciKimbal Musk (brat)
Tosca Musková (sestra)
ManželkaJustine Musková (2000 – 2008)
Talulah Rileyová (2010 – 2012; 2013 – 2016)
PartnerkaAmber Heardová (2016 – 2018)
Claire Boucherová (2018 - súčasnosť)
Deti7 synov: Nevada Alexander Musk, Damian Musk, Griffin Musk, Xavier Musk, Saxon Musk, Kai Musk, X AE A-XII Musk
PodpisElon Musk, podpis
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Elon Musk

Elon Reeve Musk, FRS (* 28. jún 1971, Pretória) je inžinier, vynálezca, vizionár, podnikateľ a filantrop. Má juhoafrické, kanadské a americké občianstvo. Je generálnym riaditeľom automobilky Tesla, Inc. a zároveň jej najväčším akcionárom. Vlastní firmu SpaceX, ktorá pôsobí v aerokozmickom priemysle. Nepriamo sa tiež zaslúžil o vznik spoločnosti PayPal, ktorá vznikla spojením Muskovej spoločnosti X.com a spoločnosti PayPal v jej začiatkoch. Je predsedom spoločnosti SolarCity, ktorú pomáhal založiť. Bol hlavným iniciátorom vzniku neziskovej organizácie OpenAI, ktorá sa zaoberá vývojom a kontrolou umelej inteligencie. V roku 2013 predstavil koncept ultra-rýchleho dopravného systému Hyperloop, ktorý poskytol k ďalšiemu vývoju formou open source. V roku 2017 založil novú spoločnosť The Boring Company, ktorá sa špecializuje na hĺbenie podzemných tunelov. Cieľom spoločnosti je presunutie mestskej premávky pod zemský povrch.[1]

Prostredníctvom spoločnosti SpaceX plánuje uskutočniť misiu na Mars. Jeho hlavným cieľom je kolonizácia Marsu, ktorú považuje za záložný plán pre prežitie ľudskej rasy. Dlhodobo upozorňuje na nebezpečenstvo umelej inteligencie. Považuje ju za najväčšiu hrozbu pre ľudstvo. To bol hlavný dôvod, prečo inicioval založenie spomínanej organizácie OpenAI.

S majetkom 38,9 miliardy dolárov ho v apríli 2020 magazín Forbes vyhlásil za 23. najbohatšieho človeka na svete.

Životopis

Elon Musk sa narodil v Pretórii v Južnej Afrike ako syn juhoafrického inžiniera Errola Muska a modelky a odborníčky na výživu kanadského pôvodu Maye Muskovej.[2] Domov opustil v roku 1988 vo veku 17 rokov, bez rodičovskej podpory, a sčasti aj kvôli povinnej vojenskej službe v Juhoafrickej republike. „Kto by chcel slúžiť vo fašistickej armáde“, povedal Musk. Odišiel do Kingstonu v Kanade, kde navštevoval Queen's University. Získal štipendium na University of Pennsylvania, kde získal vysokoškolský titul z ekonómie na Wharton School. Potom tam zostal ešte rok, aby získal druhý titul z fyziky.[2][3]

Podnikateľské aktivity

V roku 1995 Musk odišiel na vysokoškolský študijný program vo fyzike vysokých energií na Stanford University, kde zotrval presne dva dni, aby hneď školu opustil a založil firmu Zip2,[2] ktorá poskytovala software pre online publikácie pre mediálne organizácie. V roku 1999 divízia Compaqu AltaVista získala Zip2 za 307 miliónov dolárov v hotovosti a 34 miliónov v akciách.[4] Elon a jeho brat Kimbal vlastnili toho času 12% Zip2.

Názory

Mimozemský život

Musk tvrdí, že je „veľká šanca na existenciu jednoduchého života na iných planétach“, ale „otázka je, či existuje inteligentný život v známom vesmíre“.[5] Neskôr vysvetlil svoje „nádeje“, že „inteligentný život v známom vesmíre existuje“ tým, že je to „pravdepodobnejšie, než keby nebol, ale je to len odhad“.

Umelá inteligencia

Musk často hovorí o potenciálnom nebezpečenstve umelej inteligencie (AI), označuje ju za „najvážnejšiu hrozbu pre prežitie ľudskej rasy“. Počas interview na sympóziu MIT Musk opísal AI ako „najväčšiu existenčnú hrozbu“ a ďalej „čím ďalej viac si myslím, že by mala existovať nejaká regulačná ochrana, možno na národnej a medzinárodnej úrovni, aby sme si boli istí, že neurobíme nejakú hlúposť“. Vytvorenie umelej inteligencie opísal ako „vyvolanie démona“.[6]

Napriek tomu Musk investoval do firmy vyvíjajúcej AI DeepMind a Vicarious (ďalšia spoločnosť pracujúca na zvýšenie inteligencie strojov) a v roku 2015 spoluzaložil výskumnú organizáciu OpenAI. Musk však vysvetlil, že tieto investície „neboli vykonané z hľadiska ich návratnosti, ale kvôli dohľadu na súčasný stav vývoja v obore“.

Elon Musk tiež hovorí: „Vo filmoch na túto tému, ako napríklad Terminátor, sa udalosti vyvíjajú desivo. A my by sme sa mali postarať, aby boli dobré, nie zlé.“[7]

Vzdelanie

Referencie

  1. BAKŠA, Juraj. Elon Musk – životopis génia plný zaujímavostí [online]. . Dostupné online.
  2. a b c "Fast Track", by Mark Gimein, Salon.com, August 17, 1999
  3. Entrepreneur Tries His Midas Touch in Space [online]. Los Angeles Times, 22 April, 2007. Dostupné online.
  4. Compaq buys Zip2 by Sandeep Junnarkar, CNet News.com.com, Feb 16th, 1999
  5. Elon Musk and Rainn Wilson discuss colonizing Mars, global warming, and the fear of failure [online]. theverge.com, 2013-03-19, [cit. 2019-03-01]. Dostupné online.
  6. GIBBS, Samuel. Elon Musk: artificial intelligence is our biggest existential threat. The Guardian (Londýn: Guardian News and Media Limited), 2014-10-27. Dostupné online [cit. 2019-03-01]. ISSN 0261-3077.
  7. HERN, Alex. Elon Musk says he invested in DeepMind over 'Terminator' fears. The Guardian (Londýn: Guardian News and Media Limited), 2014-06-18. Dostupné online [cit. 2019-03-01]. ISSN 0261-3077.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Elon Musk

Externé odkazy