Poludník: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
.
d Verzia používateľa 31.130.161.154 (diskusia) bola vrátená, bola obnovená verzia od 78.98.214.171
Značka: rollback
Riadok 1: Riadok 1:
[[Súbor:Poledníky.png|náhľad|Znázornenie poludníkov]]
'''Poludník''' alebo '''(geografický) meridián''' je [[polkružnica]], ktorá spája body s rovnakou [[zemepisná dĺžka|zemepisnou dĺžkou]]. Poludník spája severný a južný [[Zemepisný pól|pól]] a prechádza kolmo na [[rovnobežka (geografia)|rovnobežky]].

Na jednom poludníku je na všetkých zemepisných šírkach slnko naraz najvyššie nad obzorom, teda na jednej zemepisnej dĺžke je všade v rovnakom čase poludnie, z čoho pochádza aj názov ''poludník''. Poludník je teda priamo spätý s časovým pásmom.

[[Greenwichský poludník|Nultý poludník]] prechádza hvezdárňou Greenwich neďaleko Londýna. Rozdeľuje [[Zem]] na západnú a východnú pologuľu. Poludníkom 180° (s určitými výnimkami) naopak prechádza [[dátumová hranica]], ktorej prekročenie spôsobí prechod do časového pásma nasledujúceho alebo predchádzajúceho dňa.


[[Kategória:Geografia]]
[[Kategória:Geografia]]

Verzia z 16:14, 13. december 2020

Znázornenie poludníkov

Poludník alebo (geografický) meridián je polkružnica, ktorá spája body s rovnakou zemepisnou dĺžkou. Poludník spája severný a južný pól a prechádza kolmo na rovnobežky.

Na jednom poludníku je na všetkých zemepisných šírkach slnko naraz najvyššie nad obzorom, teda na jednej zemepisnej dĺžke je všade v rovnakom čase poludnie, z čoho pochádza aj názov poludník. Poludník je teda priamo spätý s časovým pásmom.

Nultý poludník prechádza hvezdárňou Greenwich neďaleko Londýna. Rozdeľuje Zem na západnú a východnú pologuľu. Poludníkom 180° (s určitými výnimkami) naopak prechádza dátumová hranica, ktorej prekročenie spôsobí prechod do časového pásma nasledujúceho alebo predchádzajúceho dňa.