Bez udania dôvodu: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
doplnenie
Značky: prvá úprava redaktora bez zdroja vizuálny editor
Bez shrnutí editace
Riadok 47: Riadok 47:


== Pozadie albumu ==
== Pozadie albumu ==
Po predošlom úspechu sa skupina rozhodla vydať tvrdšie ladený album. Ako sama priznala chcela sa vrátiť ku svojim koreňom a spraviť album hlavne pre skalných fanúšikov, ktorý oddelí fanúšikov ich hudby od fanúšikov štýlu a módnej vlny vtedajšej hudobnej scény. Pôvodné demo k albumu bolo nahraté s bubeníkom Danom. Po jeho odchode kapela nacvičila skladby s novým bubeníkom Janom ktorý hral v skupine [[Vanilla Club]]. Bez udania dôvodu je zároveň jediný album v zostave Rohoň, Fóra, Rozbora. Koncepčne je album nahratý tak že jednotlivé skladby albumu sa zvukovo prelínajú. Čo znamená že ak poslucháč počúva album postupne každá skladba nadväzuje na predchádzajúcu. Na obale albumu je auto [[Gaz volga 24|Gaz Volga 24]] na pozadí panelákov v Bratislavskej Petržalke. Jedná sa o auto ktoré v tom období používala skupina na dopravu na koncerty. V Septembri 2003 sa Volga zároveň stala aj symbolickou krstnou mamou albumu. Na rozdiel od tradičného striekania šampanského na platňu sa kapela rozhodla že album prejde kolesom auta. K skladbám Veľkou palicou III, Alibi, Krvavá blondína a Spomienky na budúcnosť skupina natočila aj videoklipy. Album bol ocenený platinovou platňou za predaj. V decembri roku 2020 bol album vydaný na reedícii pod značkou Opus ako CD a LP.
Po predošlom úspechu sa skupina rozhodla vydať tvrdšie ladený album. Ako sama priznala chcela sa vrátiť ku svojim koreňom a spraviť album hlavne pre skalných fanúšikov, ktorý oddelí fanúšikov ich hudby od fanúšikov štýlu a módnej vlny vtedajšej hudobnej scény. Pôvodné demo k albumu bolo nahraté s bubeníkom Danom. Po jeho odchode kapela nacvičila skladby s novým bubeníkom Janom ktorý hral v skupine [[Vanilla Club]]. ''Bez udania dôvodu'' je zároveň jediný album v zostave Rohoň, Fóra, Rozbora. Koncepčne je album nahratý tak že jednotlivé skladby albumu sa zvukovo prelínajú. Čo znamená že ak poslucháč počúva album postupne každá skladba nadväzuje na predchádzajúcu. Na obale albumu je auto [[GAZ-24|Gaz 24 Volga]] na pozadí panelákov v bratislavskej Petržalke. Jedná sa o auto ktoré v tom období používala skupina na dopravu na koncerty. V septembri 2003 sa Volga zároveň stala aj symbolickou krstnou mamou albumu. Na rozdiel od tradičného striekania šampanského na platňu sa kapela rozhodla že album prejde kolesom auta. Ku skladbám „Veľkou palicou III“, „Alibi“, „Krvavá blondína“ a „Spomienky na budúcnosť“ skupina natočila aj videoklipy. Album bol ocenený platinovou platňou za predaj. V decembri roku 2020 bol album vydaný na reedícii pod značkou Opus ako CD a LP.


== Referencie ==
== Referencie ==

Verzia z 17:16, 13. december 2020

Bez Udania Dôvodu
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
Obrázok albumu môže byť použitý iba so súhlasom držiteľa autorských práv
Dátum vydania 2003
Nahraný Šulekovo, Máj 2003
Žáner Punk rock
Dĺžka 43:52
Vydavateľstvo Forza music
Iné Kafe – chronológia
Situácia & Kachny
(2002)
Bez Udania Dôvodu
(2003)
Live In Praha
(2009)

Bez Udania Dôvodu je piaty radový album skupiny Iné Kafe vydaný roku 2003. Je to jediný album s Janom Rozborom a bol posledným albumom pred ukončením činnosti v roku 2006. Celkovo je považovaný za najtvrdší počin skupiny.[1]

Počas tvorby albumu bola nahratá aj pieseň „Keby prachy z neba padali“, na albume sa ale nakoniec neobjavila, keďže bola výrazne odlišná od zvyšku albumu. Bola vydaná až na kompilácii Najlepších 15 rockov v roku 2010.

Zoznam skladieb

Hudba a texty - Vratko Rohoň, ak nie je uvedené inak.

  1. "Štát" - 2:20
  2. "Mesto" - 2:26
  3. "Život ako video" - 2:37
  4. "120 čísel /pod zemou/" - 2:29
  5. "Takto nám to stačí" - 2:32
  6. "Veľkou palicou III" - 3:05
  7. "Bez udania dôvodu" - 1:19 (text: Korby)
  8. "Alibi" - 1:56
  9. "Krvavá blondína" - 2:40
  10. "Opäť na streche" - 2:36
  11. "Auťáky" - 2:45
  12. "Mýtna" - 2:21
  13. "Spomienky na budúcnosť" - 3:23
  14. "Bonus" - 11:23

Zostava

  • Vratko Rohoň - gitara, spev, vokály
  • Peter "Forus" Fóra - basa, vokály
  • Ján Rozbora - bicie

Pozadie albumu

Po predošlom úspechu sa skupina rozhodla vydať tvrdšie ladený album. Ako sama priznala chcela sa vrátiť ku svojim koreňom a spraviť album hlavne pre skalných fanúšikov, ktorý oddelí fanúšikov ich hudby od fanúšikov štýlu a módnej vlny vtedajšej hudobnej scény. Pôvodné demo k albumu bolo nahraté s bubeníkom Danom. Po jeho odchode kapela nacvičila skladby s novým bubeníkom Janom ktorý hral v skupine Vanilla Club. Bez udania dôvodu je zároveň jediný album v zostave Rohoň, Fóra, Rozbora. Koncepčne je album nahratý tak že jednotlivé skladby albumu sa zvukovo prelínajú. Čo znamená že ak poslucháč počúva album postupne každá skladba nadväzuje na predchádzajúcu. Na obale albumu je auto Gaz 24 Volga na pozadí panelákov v bratislavskej Petržalke. Jedná sa o auto ktoré v tom období používala skupina na dopravu na koncerty. V septembri 2003 sa Volga zároveň stala aj symbolickou krstnou mamou albumu. Na rozdiel od tradičného striekania šampanského na platňu sa kapela rozhodla že album prejde kolesom auta. Ku skladbám „Veľkou palicou III“, „Alibi“, „Krvavá blondína“ a „Spomienky na budúcnosť“ skupina natočila aj videoklipy. Album bol ocenený platinovou platňou za predaj. V decembri roku 2020 bol album vydaný na reedícii pod značkou Opus ako CD a LP.

Referencie

  1. Skupina Iné Kafe jde po opravdovosti