Borovica lesná: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
RONALDO-SK (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Značka: vrátené
Bez shrnutí editace
Značka: manuálne vrátenie
Riadok 15: Riadok 15:
Binomické meno=Pinus sylvestris|}}
Binomické meno=Pinus sylvestris|}}


'''Borovica lesná''' (staršie: '''borovica sosna''', ''borovica sosnová''; skrátene: '''sosna'''; ''Pinus sylvestris'' alebo ''Pinus silvestris'') je ihličnatý [[strom]] s mohutným, hlboko idúcim hlavným [[koreň]]om a široko rozostretou až plochou [[koruna (strom)|korunou]].
'''Borovica lesná''' (staršie: '''borovica sosna''', (?) ''borovica sosnová''; skrátene: '''sosna'''; ''Pinus sylvestris'' alebo ''Pinus silvestris'') je ihličnatý [[strom]] s mohutným, hlboko idúcim hlavným [[koreň]]om a široko rozostretou až plochou [[koruna (strom)|korunou]].


== Vzhľad ==
== Vzhľad ==
Má vysoko posadenú korunu a dorastá do výšky 20 až 40 m. [[Ihlica|Ihlice]] sú dlhé 4-8 cm, vyrastajú vo zväzkoch po dvoch z [[brachyblast]]u. Kvitne v máji a júni. Vajcovito-kužeľovité [[šiška|šišky]] sú visiace, nedozreté zelené, dozreté sivohnedé, 3-6 cm dlhé a 1-3cm široké a semená sú krídlaté. Samčie šišky sú žltkasté, samičie sú červenkasté.
Má vysoko posadenú korunu a dorastá do výšky 20 až 40 m. [[Ihlica|Ihlice]] sú dlhé 4-8 cm, vyrastajú vo zväzkoch po dvoch z [[brachyblast]]u. Kvitne v máji a júni. Vajcovito-kužeľovité [[šiška|šišky]] sú visiace, nedozreté zelené, dozreté sivohnedé, 3-6 cm dlhé a 1-3cm široké a semená sú krídlaté. Samčie šišky sú žltkasté, samičie sú červenkasté, zvyčajne párovité na konci vetví.


== Výskyt ==
== Výskyt ==

Verzia z 18:58, 16. marec 2021

Borovica lesná
Vedecká klasifikácia
Vedecký názov
Pinus sylvestris
Vedecká klasifikácia prevažne podľa tohto článku

Borovica lesná (staršie: borovica sosna, (?) borovica sosnová; skrátene: sosna; Pinus sylvestris alebo Pinus silvestris) je ihličnatý strom s mohutným, hlboko idúcim hlavným koreňom a široko rozostretou až plochou korunou.

Vzhľad

Má vysoko posadenú korunu a dorastá do výšky 20 až 40 m. Ihlice sú dlhé 4-8 cm, vyrastajú vo zväzkoch po dvoch z brachyblastu. Kvitne v máji a júni. Vajcovito-kužeľovité šišky sú visiace, nedozreté zelené, dozreté sivohnedé, 3-6 cm dlhé a 1-3cm široké a semená sú krídlaté. Samčie šišky sú žltkasté, samičie sú červenkasté, zvyčajne párovité na konci vetví.

Výskyt

Areál borovice lesnej zahŕňa mierny a chladnejší pás celej Eurázie; južné hranice areálu sa nachádzajú približne na 45º a 50º s. š., na sever sa vyskytuje až po polárny kruh. V Európe sa výnimočne nachádza aj v Stredomorí, ale napr. v južnej Ukrajine a Rusku sa prirodzene nevyskytuje. Najsevernejší výskyt borovice sosnovej je Laponsko. V Severnej Amerike je pestovaná iba lesnícky.

Galéria

Iné projekty